Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 30/08, η 8η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το 2021, μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ, υπό την προεδρία του κ. Εμμανουήλ Στάθη. Από την συνεδρίαση, απουσίαζαν οι εκπρόσωποι της μείζονος μειοψηφίας, όπως άλλωστε είχαν προαναγγείλει.

Στην συζήτηση υπήρξε ενημέρωση για τις νομικές προεκτάσεις του ζητήματος των ανεμογεννητριών, ενώ αποφασίστηκε η συμμετοχή του Δήμου στην υπό σύσταση ενεργειακή κοινότητα που «αποτελεί μονόδρομο για την προστασία του νησιού απέναντι στα φαραωνικά έργα των αιολικών πάρκων, που έχουν προταθεί ερήμην της τοπικής κοινωνίας».

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του δήμου Κυθήρων για τα πεπραγμένα του Δ.Σ. και της αποφάσης αυτού.

«Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων στις 30 Αυγούστου 2021 το μεσημέρι, στην 8η συνεδρίασή του για το 2021, μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ, υπό την προεδρία του κ. Εμμανουήλ Στάθη. Συμμετείχαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της ελάσσονος μειοψηφίας καθώς και ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης.

Απείχαν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, επικαλούμενοι χιλιοειπωμένους αστήρικτους ισχυρισμούς, αποδεικνύοντας ότι είτε δεν διαθέτουν είτε δεν επιθυμούν (γιατί άραγε;) να λάβουν σαφή και ξεκάθαρη θέση στα μείζονα ενεργειακά ζητήματα του νησιού και κυρίως στο θέμα των ανεμογεννητριών και της Ενεργειακής Κοινότητας. Απέχει από τα Δ.Σ. ενώ η ίδια ζήταγε να γίνονται μέσω ΖΟΟΜ! Ο αρχηγός της (;) κ. Παναγόπουλος δεν μας έκανε την τιμή να παρευρεθεί στην πολύωρη ενημέρωση που πραγματοποίησαν οι αντιδήμαρχοι τον Ιούλιο στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης επικαλούμενος τα ζητήματα του εμβολιασμού (παρέστη μόνο ο κ. Δημήτρης Κοντολέων που ενημερώθηκε αναλυτικά για όλα τα τρέχοντα ζητήματα του Δήμου), την ίδια στιγμή που ζητάει διά ζώσης συνεδριάσεις. Αναρωτιόμαστε: φοβάται τους μη εμβολιασμένους σε μια κλειστή συνεδρίαση 6 ατόμων και δεν τους φοβάται σε συμβούλιο των 17; Απέχουν συνειδητά από κάθε συζήτηση σοβαρού θέματος.

Ψήφισαν «παρών» στον Κανονισμό του Παζαριού του Ποταμού, γιατί άραγε; Απείχαν από την ψήφιση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, απείχαν από την ψήφιση του ΣΒΑΚ! Τους καλούμε να σταματήσουν να παραπλανούν τους πολίτες! Δεν αποφασίζει ο Δήμαρχος ποιο θέμα θα τεθεί στην Οικονομική Επιτροπή και ποιο στο Δ.Σ. Αυτό ορίζεται με σαφήνεια από το Νόμο. Κάθε μέλος του Δ.Σ. έχει προσωπικές δουλειές και υποχρεώσεις, αλλά όταν κάποιος ζητεί την ψήφο των πολιτών οφείλει να παραμερίζει κάθε προσωπική του υποχρέωση προκειμένου να είναι παρών στα καθήκοντά του. Βέβαια, αν παραδειγματιστούν από το μέλος τους κ. Π. Αλεβιζόπουλο που δεν συμμετείχε σε κανένα Δ.Σ. χαρίζοντας τη θέση του στην παράταξή μας και προσβάλλοντας έτσι τους ψηφοφόρους του, μάλλον έχουν πολύ ιδιαίτερη αντίληψη για τη συμμετοχή στα κοινά. Τους κρίνει ο κόσμος, εμείς δεν πρόκειται να ασχοληθούμε άλλο με την περίπτωσή τους. Πολιτικά και κοινωνικά απομονωμένοι όσο ποτέ, το μόνο τους έχει απομείνει είναι να καταφεύγουν στα ψέματα και τη λάσπη. Μπορούν να συνεχίσουν στην επιλογή τους αυτή, όσο εμείς θα συνεχίζουμε δυναμικά τα έργα σε όλο το νησί προς όφελος των πολιτών!

Στο Δ.Σ. συμμετείχαν ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου κ. Αντώνης Σεμιτέκολος, που πραγματοποίησε ενημέρωση για τις νομικές προεκτάσεις του ζητήματος των ανεμογεννητριών καθώς και οι κ.κ. Μάνος Βασιλάκης και Σπύρος Μιχαλακάκης εκ μέρους της διαπαραταξιακής επιτροπής των ΑΠΕ, που έχει συγκροτήσει το Δ.Σ. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Χαράλαμπος Σούγιαννης εισηγήθηκε το ζήτημα της σύστασης Ενεργειακής Κοινότητας και ο κ. Σπύρος Μιχαλακάκης ανέλυσε το θέμα με τρόπο εξαιρετικά σαφή, αποδεικνύοντας ότι η σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας αποτελεί μονόδρομο για την προστασία του νησιού απέναντι στα φαραωνικά έργα των αιολικών πάρκων, που έχουν προταθεί ερήμην της τοπικής κοινωνίας.

Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα:

  1. Την έγκριση της προμελέτης και την απόφαση συμμετοχής του Δήμου στην Ενεργειακή Κοινότητα (στην οποία θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο με εξάντληση του επιτρεπόμενου ορίου του 40%).
  2. Κατ’ αναλογία την εισήγηση προς την ΕΕΚΠΑ για ανάλογη συμμετοχή στο βαθμό που είναι τεχνικά δυνατόν (θα επιβεβαιωθεί στην δεύτερη φάση της μελέτης).
  3. Την ανάθεση παροχής υπηρεσίας ενεργειακού συμβούλου για την ταχεία προώθηση των επόμενων φάσεων της μελέτης, με ενδεικτικό προϋπολογισμό 20.000 Ευρώ, ποσό που θα προβλεφθεί στην επικείμενη 3η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού έτους 2021.
  4. Σε συνεργασία με τον Ενεργειακό Σύμβουλο την επικοινωνία με φορείς (π.χ. Συνεταιρισμούς), επιχειρήσεις και ιδιώτες για την παρουσίαση του σχεδίου και την συμμετοχή τους στο εγχείρημα.
  5. Την ανάθεση του συντονισμού το όλου έργου στον Αντιδήμαρχο Έργων και Περιβάλλοντος, με διατήρηση της παρούσας διαπαραταξιακής επιτροπής σε υποστηρικτικό ρόλο, ενώ βεβαίως τις τελικές αποφάσεις θα έχει το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twenty + twenty =