petrelaio-rossia

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν σημαντική αύξηση την Πέμπτη, με το μπρεντ να ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι ένας πόλεμος στην Ευρώπη μπορεί να διαταράξει τις παγκόσμιες προμήθειες ενέργειας.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, πουλώντας κυρίως το αργό σε ευρωπαϊκά διυλιστήρια και είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρέχοντας περίπου το 35% της ποσότητας που προμηθεύεται.

Το πετρέλαιο Brent αυξήθηκε έως και 103,78 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο από τις 14 Αυγούστου 2014 ενώ ήταν στα 103,18 δολάρια το βαρέλι στις 10:30 ώρα Ελλάδας, σημειώνοντας αύξηση 6,34 δολ. ή 6,5%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) εκτινάχθηκαν κατά 5,48 δολάρια ή 6%, στα 97,58 δολάρια το βαρέλι, αφού έφτασαν έως και 98,46 δολάρια, το υψηλότερο από τις 11 Αυγούστου 2014.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί πάνω από 20 δολάρια το βαρέλι από τις αρχές του 2022 υπό τους φόβους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα επιβάλουν κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, διακόπτοντας τον εφοδιασμό.

«Αυτή η αυξανόμενη αβεβαιότητα σε μια περίοδο που η αγορά πετρελαίου είναι ήδη σφιχτή, την αφήνει ευάλωτη και έτσι οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς και υψηλές», δήλωσε ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής έρευνας προϊόντων της ING.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × two =