charchalakis-pionis

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022, πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Κυθήρων στα Φράτσια, το 5ο FORUM του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή – CLIMPACT, με θέμα «Η κλιματική αλλαγή και η ατμοσφαιρική ρύπανση». Το FORUM διεξήχθη υπό την εποπτεία και οργάνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Προέδρου του Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πλειώνη, και με την αιγίδα και υποστήριξη του Δήμου Κυθήρων. Παρέστησαν επιστήμονες από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα ερευνητικά και επιστημονικά κέντρα της Χώρας, ενώ βιντεοσκοπημένα μηνύματα απέστειλαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και τόνισε τα εξής:

• Ο Δήμος Κυθήρων με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τον πρώτο επιστημονικό φορέα του Ελληνικού Κράτους με έτος ίδρυσης το 1842, υλοποιούν τα τελευταία χρόνια μια στρατηγικής φύσεως συνεργασία, αναφορικά με το Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων (ΠΑΓΓΑΙΑ), το οποίο πέραν της προφανούς διεθνούς επιστημονικής του αξίας και εμβέλειας, εμπεριέχει και μια τεράστιας σημασίας κοινωνική διάσταση για το μικρό νησί των 25 κατοίκων.

• Η κλιματική αλλαγή ως φαινόμενο είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, όμως, δεν θα πρέπει να αποτελεί άλλοθι για κάθε είδους κρατική απραξία και απάθεια. Οι κρατικές δομές πάσης φύσεως, έχουν θεμελιώδη υποχρέωση, πέρα από θεωρίες και λόγια, να προσαρμόσουν την λειτουργία τους στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και κυρίως να εφαρμόσουν στην πράξη τις προτάσεις της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, που προειδοποιούσε εδώ και δεκαετίες για όσα δυστυχώς βιώνουμε σήμερα.

• Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, είναι διεπιστημονικό και αγγίζει ένα ευρύτατο φάσμα επιστημών λόγω της πολυπλοκότητάς του. Ως εκ τούτου, το CLIMPACT, θα πρέπει να αποκτήσει άμεσα και νομική μορφή και μέσα από τη συνεργασία των μεγαλύτερων και πιο αξιόπιστων επιστημονικών φορέων της Χώρας, να αποτελέσει το χρησιμότερο εργαλείο στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας και της κρατικής μηχανής, με στόχο την αναβάθμιση των μηχανισμών της πολιτικής προστασίας.

Το FORUM καλύφθηκε δημοσιογραφικά από το PHOTO CERIGO και το σχετικό βίντεο θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

9 − 2 =