xoriatiki-salata

Η αγαπημένη μας χωριάτικη, σε αντίθεση με άλλες σαλάτες, είναι σίγουρα η σαλάτα που ποτέ δεν μας πίεσε κανείς να τη φάμε σε μικρή ηλικία, πολύ απλά γιατί τη λαχταρούσαμε ήδη. Ήταν το τέλειο δροσερό συνοδευτικό στην μπριζόλα και τις τηγανητές πατάτες, στα κεφτεδάκια, αλλά ακόμη κι αν δεν υπήρχε κυρίως, με λίγο ψωμί η χωριάτικη μπορούσε εύκολα να εξαφανιστεί σε μερικά λεπτά.

Υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε πιθανότατα μετά την Ελληνική Επανάσταση, αφού η ντομάτα έφτασε στη χώρα το 1818 και έγινε γνωστή από τους Βαυαρούς μάγειρες του βασιλιά  Όθωνα.

Τα συστατικά της στη βασική εκδοχή είναι οι ντομάτες, το ξερό κρεμμύδι, το αγγούρι, το ελαιόλαδο, μαύρες ελιές, ένα κομμάτι φέτα και αλάτι, ρίγανη πασπαλισμένα πάνω από τη φέτα, χαρίζοντας όλα τη φρεσκάδα και τη δροσιά τους στο τραπέζι.

Πώς αλλιώς, όμως, μπορεί να συναντήσουμε τη χωριάτικη;

Η προσθήκη πράσινης πιπεριάς είναι πολύ συχνή στα νησιά, χαρίζοντας έξτρα τραγανότητα, χρώμα και άρωμα στο πιάτο, ενώ ορισμένες φορές, ειδικά προς τα βόρεια της χώρας, μπορεί να τη συναντήσετε και με μαϊντανό ως γαρνιτούρα, χαρίζοντας λίγο πράσινο χρώμα. Κόκκινη πιπεριά, αλλά και πιπεριά τουρσί είναι επίσης μέσα στις επιλογές στα βόρεια.

Πράσινο χαρίζει και το μαρούλι, που τους περισσότερους τους ξενίζει, αλλά πολλοί τουρίστες το απολαμβάνουν, ενώ η κάππαρη αποτελεί σημαντική προσθήκη με άρωμα Κυκλάδων, όπως και τα καππαρόφυλλα. Δεν είναι σπάνιο, επίσης, να βρούμε και ρόκα μέσα στη χωριάτικη.

Η φέτα μπορεί επίσης να αντικατασταθεί από κατίκι ή ξινομυζήθρα, ποτέ, όμως, από κάποιο κίτρινο τυρί και έξτρα προσθήκη να αποτελέσουν κομμάτια από παξιμάδια. Αντιστοίχως, ο κρητικός ντάκος είναι ένας πιο ιδιαίτερος και μακρινός «συγγενής», όπου πάνω σε βρεγμένο παξιμάδι σερβίρεται η ντομάτα τριμμένη ή ψιλοκομμένη, η φέτα ή κρητική μυζήθρα, οι ελιές, όλα συμπληρωμένα με μια γερή δόση ελαιολάδου, ρίγανης και αλατιού, με πολλούς φυσικά να κάνουν κι εδώ προσθήκες με κρεμμύδι, πιπεριά κ.ο.κ.

Η προσθήκη του βραστού αυγού στη χωριάτικη που επιλέγουν αρκετοί την καθιστά ένα πλήρες γεύμα, αφού περιέχει και πρωτεΐνη και υδατάνθρακα και καλά λιπαρά. Ακόμη πιο εξεζητημένη, όμως, είναι η χωριάτικη με καρπούζι, η οποία συνδυάζει στα βασικά υλικά της και το καλοκαιρινό αυτό φρούτο.

Μην απορήσετε αν ως γαρνιτούρα βρείτε βασιλικό στην κορυφή της, καθώς της ταιριάζει απολύτως και χρησιμοποιείται συχνά για το άρωμα και το χρώμα του.

Όπως και να τη συναντήσετε, αν τα υλικά της είναι φρέσκα και ποιοτικά, το σίγουρο είναι ότι θα την απολαύσετε και θα νιώσετε λίγο καλοκαίρι παραπάνω στη γεύση σας.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 × 2 =