selini-66-erotiseis
  • Σελήνη, 66 ερωτήσεις
    ΔΡΑΜΑ (2021)
    Σκηνοθεσία: Ζακλίν Λέντζου
    Ερμηνείες: Σοφία Κόκκαλη, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Νικήτας Τσακίρογλου

 

Από τις νέες και πολλά υποσχόμενες φωνές του ελληνικού σινεμά, η Ζακλίν Λέντζου παρουσιάζει εδώ την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της. Η «Σελήνη» είναι μια ιστορία πατέρα – κόρης και ταυτόχρονα ένα φιλμ ενηλικίωσης – συνειδητοποίησης. Η πρωταγωνίστρια, Αρτεμις (Σοφία Κόκκαλη), επιστρέφει έπειτα από χρόνια στην οικογενειακή στέγη στην Αθήνα, προκειμένου να φροντίσει τον ανήμπορο πατέρα της, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Οι δυο τους είναι από καιρό αποξενωμένοι για λόγους που θα μάθουμε στην πορεία, ωστόσο η καινούργια συμβίωση θα ανοίξει ένα διαφορετικό κεφάλαιο στη σχέση τους· ταυτόχρονα, η Αρτεμις κάνει μια ανακάλυψη που θα τη βοηθήσει να καταλάβει περισσότερα σχετικά με το οικογενειακό παρελθόν και τον πατέρα της.

Η Λέντζου (σοφά) εμπιστεύεται τους ηθοποιούς της, οι οποίοι ερμηνεύουν εξαιρετικά τους δύο κεντρικούς χαρακτήρες –ειδικά ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος είναι συγκινητικός– σε ένα φιλμ χαμηλών τόνων, με σχεδόν πλήρη απουσία μουσικής, το οποίο πάντως διαθέτει αρκετή εσωτερική ένταση. Κινηματογραφώντας από διάφορες γωνίες και παρεμβάλλοντας «οικογενειακά» κλιπ στην αφήγηση, η σκηνοθέτις προσθέτει οπτικές και αφήνει τον θεατή να συνθέσει μόνος του το κάδρο μιας δύσκολης αλλά μοναδικής σχέσης. Καθώς ο πάγος μεταξύ πατέρα και κόρης σταδιακά λιώνει, το σκηνικό στήνεται, για να έρθει η τελική αποκάλυψη που θα τους λυτρώσει.

Στο ντεμπούτο της, η Λέντζου καταφέρνει να μεταγγίσει τα περισσότερα από τα στοιχεία που την ξεχώρισαν στις πολυβραβευμένες μικρού μήκους της, με πρώτα την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα –βοηθάει και η χαρακτηριστική ’80s-’90s βίλα στην οποία εκτυλίσσεται η ταινία– και την ευαισθησία των χαρακτήρων της. Σίγουρα εδώ υπάρχουν ψεγάδια, όπως και περιθώρια βελτίωσης, τα οποία θα έχει ενδιαφέρον να δούμε σε ακόμη μεγαλύτερου βεληνεκούς πρότζεκτ.

  • Ο µεσάζοντας
    ΔΡΑΣΗΣ (2022)
    Σκηνοθεσία: Μαρκ Γουίλιαµς
    Ερμηνείες: Λίαµ Νίσον, Εϊνταν Κουίν, Τέιλορ Τζον Σµιθ

Ο παραγωγός του επιτυχημένου «Ozark» του Netflix, Μαρκ Γουίλιαμς, σκηνοθετεί εδώ και υπογράφει το σενάριο μιας κλασικής ταινίας… Λίαμ Νίσον. Ο Βρετανός ηθοποιός έχει εξελιχθεί την τελευταία δεκαετία σε έναν από τους μεγαλύτερους μανιερίστες της κινηματογραφικής δράσης, κάτι το οποίο αποδεικνύει και εδώ. Το όνομά του, Τράβις Μπλοκ, βετεράνος του Βιετνάμ, ο οποίος δρα παρασκηνιακά για λογαριασμό του FBI, «τακτοποιώντας» ζητήματα που προκύπτουν με τους κανονικούς μυστικούς πράκτορες της υπηρεσίας. Μία από αυτές τις υποθέσεις ωστόσο θα στραβώσει πραγματικά, με αποτέλεσμα να τεθεί υπό αμφισβήτηση ο κώδικάς τιμής του, αλλά και η ασφάλεια της οικογένειάς του.

Στα 70 του πια, ο Νίσον παραμένει ο «ήρωας της διπλανής πόρτας», ένας στοργικός παππούς που θα παίξει με την εγγονή του, όμως με την ίδια ευκολία θα βγάλει το πιστόλι από τη ζώνη για να κυνηγήσει όποιον διανοηθεί να την πειράξει. Το φιλμ του Γουίλιαμς κάνει μια απόπειρα να μιλήσει για τον σκοτεινό κόσμο των μυστικών υπηρεσιών και των ΜΜΕ, ωστόσο όλα αυτά τα έχουμε ξαναδεί και σε πολύ μεγαλύτερο βάθος, ενώ ούτως ή άλλως αυτό που περιμένουν όλοι είναι οι «ψαρωτικές» ατάκες και τα άγρια βλέμματα του Λίαμ Νίσον.

  • Το πάθος
    ΔΡΑΜΑ (2021)
    Σκηνοθεσία: Ντανιέλ Αρµπίντ
    Ερμηνείες: Λετίσια Ντος, Σεργκέι Πολούνιν

Λιτός και περιεκτικός, ο τίτλος του φιλμ της Ντανιέλ Αρμπίντ συνοψίζει άρτια το περιεχόμενο ενός ερωτικού δράματος, όπου το πάθος κυριαρχεί. Η Ελέν, μια χωρισμένη μητέρα, γνωρίζει και ερωτεύεται έναν γοητευτικό Ρώσο διπλωμάτη. Παρόλο που αυτός είναι παντρεμένος, οι δυο τους αναπτύσσουν μια εθιστική ερωτική σχέση, μέχρι που εκείνος φεύγει οριστικά από τη Γαλλία. Και, ως γνωστόν, μετά τον εθισμό, έρχεται το στερητικό σύνδρομο.

Οπως λέει και το γνωστό κλισέ, εδώ βασικά μιλούν τα κορμιά. Η Γαλλοελβετίδα ηθοποιός Λετίσια Ντος και ο Ρώσος σταρ του χορού Σεργκέι Πολούνιν γεμίζουν τη μια σκηνή μετά την άλλη με τις ερωτικές τους περιπτύξεις σε διάφορες… στάσεις και περιστάσεις. Πίσω από την επανάληψη κρύβεται ασφαλώς η πρόθεση της δημιουργού να μιλήσει για το (αναφαίρετο) γυναικείο δικαίωμα στη σεξουαλική απόλαυση, ωστόσο αυτή από μόνη της δύσκολα δικαιολογεί ολόκληρη ταινία.

  • Μια µέρα στη Σαγκάη
    ΚΟΜΕΝΤΙ (2021)
    Σκηνοθεσία: Βασίλης Ξηρός
    Ερμηνείες: ∆ηµήτρης Μοθωναίος, Του Χούα

Διπλωμάτης στο επάγγελμα και πολυταξιδεμένος, ο Βασίλης Ξηρός παρουσιάζει εδώ την παρθενική του ταινία, η οποία αποτελεί παράλληλα και την πρώτη ελληνοκινεζική παραγωγή. Ενας Ελληνας (Δημήτρης Μοθωναίος) που δουλεύει στη Σαγκάη συναντά τυχαία μια νεαρή Κινέζα βιολονίστα και η έλξη μεταξύ τους είναι φανερή. Οι δυο τους θα περάσουν μια μέρα γεμάτη με βόλτες, συζητήσεις επί παντός επιστητού, αλλά και αποκαλύψεις που θα τους φέρουν πιο κοντά. Θέλοντας να βαδίσει στα χνάρια του «Πριν το ξημέρωμα» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, ο Ξηρός χρησιμοποιεί έξυπνα τις όμορφες γωνιές της Σαγκάης, όμως οι ιδέες, αλλά και οι πρωταγωνιστές του, δεν πλησιάζουν το επίπεδο του αμερικανικού προτύπου του.

  • Μπάντι, ο ροκ σταρ 2
    ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ (2022)
    Σκηνοθεσία: Μαρκ Μπάλντο
    Ακούγονται: Πάνος Αποστολόπουλος, Γιάννης Στεφόπουλος, Ειρήνη Τσίγκα

Ο σεναριογράφος του «Toy Story», Αλεκ Σοκολόου, υπογράφει το σίκουελ της επιτυχημένης περιπέτειας κινουμένων σχεδίων, με πρωταγωνιστή τον παθιασμένο με τη μουσική σκύλο Μπάντι. Εκείνος και η μπάντα του, οι True Blue, είναι πλέον μεγάλες διασημότητες στο χωριό τους. Οταν θα τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν περιοδεία με μια μεγάλη ποπ σταρ, θα καταλάβουν πως η φήμη έχει το τίμημά της και θα ανακαλύψουν την πραγματική αξία τού να παραμένεις γνήσιος καλλιτέχνης.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eighteen − 16 =