Παξιμάδια, φλωμάρια, τραχανάς, αλεύρι, ελαιόλαδο, μελίχλωρο τυρί και καλαθάκι! Τα απόλυτα γευστικά, παραδοσιακά λημνιά και κυθηραϊκά προϊόντα, όλα με το σήμα της πιστοποίησης Terra Vita, εμφανίστηκαν το τριήμερο 9-11 Μαρτίου 2024 στη μεγαλύτερη έκθεση Τροφίμων & Ποτών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Food Expo 2024, η οποία συγκέντρωσε περισσότερους από 34.000 επισκέπτες, 3.500 εμπόρους τροφίμων και 2.500 διεθνείς αγοραστές.

Μέσω της συμμετοχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, το MedINA παρουσίασε -σε δικό του περίπτερο- τα πιστοποιημένα προϊόντα Ποριάζη & Σταφύλη και το ελαιόλαδο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιβαδίου Κυθήρων, στο πλαίσιο προώθησής τους, υποστηρίζοντας τους παραγωγούς και προάγοντας τις αειφόρες καλλιεργητικές μεθόδους, με σεβασμό στη φύση και στην αγροδιατροφική μας κληρονομιά. Το θέμα της φετινής έκθεσης ήταν η Μεσογειακή διατροφή, την οποία επιχειρεί να διαφυλάξει η πιστοποίηση Terra Vita, όχι μόνο προωθώντας γνήσια παραδοσιακά προϊόντα, αλλά ενισχύοντας ταυτόχρονα τον αυθεντικό και αειφόρο τρόπο παραγωγής και μεταποίησής τους.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, πλήθος επισκεπτών ενθουσιάστηκε από τις γεύσεις των προϊόντων και -παράλληλα- εντυπωσιάστηκε από τη φιλοσοφία της καινοτόμου πιστοποίησης του MedINA, η οποία συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τις αειφόρες καλλιεργητικές πρακτικές με τη ζωντανή αγροτική μας παράδοση. Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι καταναλωτές, δοκιμάζοντας τα Terra Vita προϊόντα, εξέφρασαν ενδιαφέρουσες απόψεις για αυτά και τον τρόπο που μπορούν να γίνουν ακόμη καλύτερα.

Επιπλέον, έγιναν ουσιώδεις επαφές με εμπόρους, επαγγελματίες του χώρου της εστίασης και γενικά της αγροδιατροφής, ενώ παραγωγοί από άλλες περιοχές εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον για το σύστημα πιστοποίησης. Τέλος, τα πιστοποιημένα προϊόντα παρουσιάστηκαν στο food stage του Hall 1, κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης όλων των παραγωγών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Με την παρουσία τους μάς τίμησαν φίλοι και συνεργάτες, όπως και εκπρόσωποι φορέων. Πιο συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κος Μουτζούρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Προώθησης Προϊόντων κος Νύκτας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου  κος Μυρσινιάς και ο κύριος Ορφανίδης μέλος του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Η παρουσίαση της πιστοποίησης και των προϊόντων έγινε από τη Δανάη Σφακιανού, Γεωπόνο και υπεύθυνη πιστοποίησης Terra Vita, τον Δημήτρη Μουστάκη σύμβουλο Marketing και τον Ρήγα Ζαφειρίου, Γεωπόνο και υπεύθυνο αγροδιατροφικών συστημάτων του MedINA. Επίσης, ο Βασίλης Σταφύλης και οι συνεργάτες του παρουσίασαν στο περίπτερο τα μοναδικά τυροκομικά τους προϊόντα.

Ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τη δυνατότητα συμμετοχής και περαιτέρω προβολής των πιστοποιημένων Terra Vita προϊόντων.

Μετά τη Λευκωσία και την Αθήνα, το ταξίδι της πιστοποίησης συνεχίζεται! Επόμενος σταθμός το Λονδίνο και η έκθεση IFE 2024, 25-27 Μαρτίου 2024 – το απόλυτο επιχειρηματικό γεγονός με εκλεκτά τρόφιμα και ποτά από όλο τον κόσμο. Η πιστοποίηση δεν γνωρίζει σύνορα, με τα λημνιά και κυθηραϊκά προϊόντα έτοιμα να κερδίσουν και το βρετανικό κοινό!

H προώθηση της πιστοποίησης Terra Vita – Αγροτική Παράδοση & Βιοποικιλότητα και των πιστοποιημένων προϊόντων υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Περισσότερες πληροφορίες και σύνδεσμοι:

Το πρόγραμμα «Terra Graeca: Small Farm to Market» στοχεύει στην πολύπλευρη ενδυνάμωση των αγροτών στη Λήμνο και τα Κύθηρα και την αειφόρο ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα των νησιών αυτών. Με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση οραματιζόμαστε τις τοπικές κοινότητες να ευημερούν σε παραγωγικά και υγιή αγροοικοσυστήματα γεμάτα ζωή! Περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα MedINA

Το πρόγραμμα «Terra Kytheria – Βιώσιμη Γεωργία στα Κύθηρα» έχει σκοπό την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών και την ανάδειξη του κυθηραϊκού ελαιόλαδου. Στηρίζεται σε ένα σύστημα καλλιέργειας και πιστοποίησης, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις τοπικές μεθόδους και διατηρεί τη βιοποικιλότητα και τα παραδοσιακά αγροτικά τοπία του νησιού. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) σε συνεργασία με τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ποταμού, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λιβαδίου, και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα MedINA, Ιστοσελίδα ΚΙΠΑ, Ιστοσελίδα Terra Lemnia

Η πιστοποίηση Terra Vita – Αγροτική Παράδοση και Βιοποικιλότητα αφορά τρόφιμα που παράγονται στην Ελλάδα με παραδοσιακές μεθόδους αγροτικής διαχείρισης, οι οποίες ωφελούν τη βιοποικιλότητα και το τοπίο, προάγοντας παράλληλα την τοπική ταυτότητα των περιοχών. Περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα Terra Vita

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fourteen + 16 =