nosokomeia

Ριζικές αλλαγές όχι προς το καλύτερο αναμένεται να δουν το επόμενο διάστημα στα νοσοκομεία οι πολίτες μετά το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε την Παρασκευή στη Βουλή.

Ένα νομοσχέδιο γνωστό και ως νομοσχέδιο Γκάγκα επειδή αποτέλεσε έμπνευση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, το οποίο δεν είχε τελικά τη συναίνεση ούτε του ιατρικού κόσμου, ούτε των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά ούτε και πολλών «γαλάζιων» στελεχών.

Άλλωστε οι εκλογές πλησιάζουν και υπάρχει φόβος ότι η αρνητική εικόνα που θα αποκομίσουν οι πολίτες, θα αποτυπωθεί στην κάλπη.

Γι αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες το τελευταίο διάστημα «γαλάζιων» βουλευτών στο Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίοι ζητούσαν να αποσυρθούν οι αλλαγές που προωθούνταν.

Ωστόσο πλέον το νομοσχέδιο Γκάγκα είναι νόμος του κράτους και ουδόλως θα επηρεάσει την ίδια τη Μίνα Γκάγκα, καθότι δεν είναι πολιτικός, αλλά όπως φαίνεται όλους τους υπόλοιπους.

Εξάλλου οι αλλαγές θα είναι προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, με τους ασθενείς να είναι οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης.

Η βασική αλλαγή στο ΕΣΥ

Η βασικότερη αλλαγή στο ΕΣΥ που θα ξεκινήσει άμεσα να εφαρμόζεται μόλις εκδοθούν οι διευκρινιστικές υπουργικές αποφάσεις αφορά στα ιδιωτικά ιατρεία και ιδιωτικά χειρουργεία που θα μπορούν να κάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ.

Όσοι επιλέξουν και το ιδιωτικό έργο θεωρείται βέβαιον από τους συνδικαλιστές ότι θα ωθούν τους ασθενείς στις ιδιωτικές μονάδες προς όφελός τους.

Έτσι οι πολίτες θα αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για να εξυπηρετηθούν άμεσα, καθώς το επιχείρημα θα είναι πως υπάρχει μεγάλη αναμονή στο ΕΣΥ.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση θεωρείται πιθανό ότι θα οδηγήσει και στην προκλητή ζήτηση υπηρεσιών αλλά ακόμη και χειρουργείων.

Όμως δεν είναι μόνο τα ιδιωτικά ιατρεία και χειρουργεία στις ιδιωτικές κλινικές που θα επιτρέπονται πλέον επίσημα για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Ρύθμιση που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στο σύστημα υγείας και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το ψηφισθέν νομοσχέδιο περιλαμβάνει κι άλλες αλλαγές που θα φέρουν ανατροπές στα νοσοκομεία και στην περίθαλψη.

Ειδικευόμενοι γιατροί υπό συνεχή μετακίνηση

Ακόμη και περιφέρεια θα πρέπει να αλλάζουν οι νέοι ειδικευόμενοι γιατροί προκειμένου να εκπαιδευτούν, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Μία ρύθμιση που όπως φαίνεται αντί να διευκολύνει την επιστροφή, θα οδηγήσει κι άλλους νέους γιατρούς στο εξωτερικό. Άλλωστε σύμφωνα με το σχετικό άρθρο οι ειδικευόμενοι γιατροί θα πρέπει να μετακινούνται για να λάβουν το σύνολο της εκπαίδευσης ακόμη και σε άλλη Περιφέρεια. Γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει με τους χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουν, να μετακομίζουν κάθε τόσο.

Καθηγητές με …επιπλέον προνόμια

Εκτός από τους γιατρούς του ΕΣΥ, ελεύθερα θα μπορούν να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές αλλά και να εργάζονται γενικότερα σε ιδιωτικές εταιρείες με αντικείμενο την Υγεία, οι πανεπιστημιακοί γιατροί με το ψηφισθέν νομοσχέδιο Γκάγκα.

Μέχρι σήμερα οι πανεπιστημιακοί γιατροί είχαν το δικαίωμα να ανοίξουν μόνο ιδιωτικό ιατρείο έπειτα από άδεια του πανεπιστημίου κόβοντας αποδείξεις στο νοσοκομείο.

Πια, θα μπορούν να αμείβονται ακόμη και ως σύμβουλοι σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, παρότι ξεκάθαρα προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων με τα δημόσια νοσοκομεία και τις θεραπείες που ακολουθούνται.

Σύγκρουση συμφερόντων με τους καθηγητές ιατρικής θα δημιουργείται για παράδειγμα κι αν θα αναλαμβάνουν θέση σε ιατρική εταιρεία προμηθειών για τα νοσοκομεία όπου σε κάποιες επιτροπές εγκρίσεων μπορεί να είναι και μέλη οι ίδιοι οι καθηγητές ιατρικής.

Ιδιώτες γιατροί στα νοσοκομεία με διπλά χρήματα από ότι οι δημόσιοι

Όμως αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση ψήφισε άρθρο βάση του οποίου σε απομακρυσμένες περιοχές όταν υπάρχουν οι λεγόμενες άγονες θέσεις, δηλαδή έχουν προκηρυχθεί πολλές φορές θέσεις γιατρών αλλά δεν έχουν καλυφθεί, θα μπορούν ιδιώτες με μερική απασχόληση να εργάζονται στο ΕΣΥ.

Ωστόσο αξιοσημείωτο είναι ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας προτίθενται να δώσουν κάτι παραπάνω από διπλές αμοιβές στους ιδιώτες που θα δεχθούν να καλύψουν τις θέσεις με μερική απασχόληση, αλλά δεν αυξάνουν τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ που καλύπτουν θέσεις σε άγονες περιοχές.

Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι δεν παρέχεται η στήριξη στο δημόσιο σύστημα.

Όμως με τη λύση που δίνεται για να καλυφθούν οι κενές θέσεις, δημιουργούνται και γιατροί δύο ταχυτήτων: Εκείνοι που θα είναι του ΕΣΥ και θα πληρώνονται με ελάχιστα ποσά και οι ιδιώτες που θα λαμβάνουν διπλό μισθό με τη μερική απασχόληση.

Μεταφορές ασθενών και με ιδιωτικό ΕΚΑΒ

Κατά τα άλλα ο νέος νόμος βάζει ξεκάθαρα και ιδιώτες στο δημόσιο σύστημα στον τομέα των μεταφορών των ασθενών, και είναι άγνωστο εάν στο μέλλον θα πρέπει να πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους.

Ειδικότερα σε μία ακόμη ρύθμιση ο νόμος Γκάγκα προβλέπει ότι οι διακομιδές ασθενών μετά από την ολοκλήρωση της νοσηλείας τους, δύναται να διενεργούνται και από τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στα οποία νοσηλεύονται. «Για την εξυπηρέτηση των διακομιδών, τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας δύνανται επικουρικά να συνάπτουν συμβάσεις με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία είναι κάτοχοι αδειοδοτημένων ασθενοφόρων αυτοκινήτων του ιδιωτικού τομέα».

Αυτοτελή Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) για τα μεγάλα νοσοκομεία

Με βάση το νόμο, κάθε μεγάλο νοσοκομείο θα αποκτήσει αυτοτελές Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Ειδικότερα σε κάθε νοσοκομείο δυναμικότητας άνω των 300 κλινών, καθώς και στο νοσοκομείο με τη μεγαλύτερη δυναμικότητα κάθε περιφερειακής ενότητας των περιφερειών συνίσταται αυτοτελές Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με ειδική στελέχωση και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.

Σε κάθε νοσοκομείο δυναμικότητας κάτω των 300 κλινών, ανεξάρτητα από το αν αυτό αποτελεί το νοσοκομείο με τη μεγαλύτερη δυναμικότητα σε μία περιφερειακή ενότητα, δύναται να συστήνεται αυτοτελές Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με ειδική στελέχωση και εξοπλισμό, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου νοσοκομείου και εισήγηση της Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην αρμοδιότητα της οποίας αυτό υπάγεται.

Δήμητρα Ευθυμιάδου

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

thirteen + 5 =