syndyasmos-tyriou-krasiou

Η νόσος του Alzheimer είναι μία από τις μεγαλύτερες φοβίες στον χώρο της υγείας. Η συνεχής αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η αποτελεσματική θεραπεία σε όλο και περισσότερες νόσους μεγαλώνει το μερίδιο της ανησυχίας για όσες δεν έχουν ακόμα, όπως αυτή. Αν υπολογίσουμε και ότι «χτυπάει» τη διαύγειά μας και το ότι μπορεί κάποια στιγμή να μην αναγνωρίζουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, κάνει τον φόβο ακόμα μεγαλύτερο. Χωρίς κάποια θεραπεία στο άμεσο μέλλον οι κλινικές μελέτες και έρευνες καταπιάνονται κυρίως με τους τρόπους πρόληψης ή επιβράδυνσης των συμπτωμάτων. Μία από αυτές, η έρευνα του Πανεπιστημίου της Iowa, απέδειξε ότι ένας πολύ αγαπημένος και διασκεδαστικός συνδυασμός φέρνει ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Η έρευνα έγινε σε τρία στάδια μεταξύ της δεκαετίας 2006-2016 σε ηλικίες μεταξύ μέσης και τρίτης ηλικίας. Το εργαλείο της έρευνας ήταν η διατροφή και πως αυτή μπορεί να επηρεάσει την εκδήλωση συμπτωμάτων.

Και στα τρία στάδια οι συμμετέχοντες έτρωγαν και έπιναν μία ευρύτατη ποικιλία φαγητών και ποτών. Φρέσκα και ξερά φρούτα, ωμά λαχανικά, σαλάτες, μαγειρεμένα λαχανικά, λιπαρά και άπαχα ψάρια, αλλαντικά, πουλερικά, μοσχάρι, αρνί, χοιρινό, τυριά, ψωμί, δημητριακά, τσάι, καφές, μπύρα, μηλίτης, κόκκινο και λευκό κρασί, αφρώδης οίνος και αποστάγματα ήταν όλα όσα κατανάλωσαν.

Τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα ήταν αυτά που σχετίζονται με τα τυριά. Σε όλους τους συνδυασμούς με άλλα τρόφιμα και ποτά βρέθηκε ότι ο εκφυλισμός των εγκεφαλικών κυττάρων ήταν σαφέστατα πιο επιβραδυμένος. Επίσης όσοι συνόδευαν το καθημερινό του γεύμα γεύμα με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί είδαν παρόμοια αποτελέσματα. Αντίθετα η κατάχρηση στο αλάτι έδειξε τα αντίθετα αποτελέσματα και έδειξε ότι αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κάποιας νοητικής νόσου.

Χωρίς πραγματική έξοδο σε μπαρ και εστιατόρια ένα κρασί μαζί με ένα πλατό ποικιλίας τυριών είναι ίσως το next best thing και είναι διπλά παρήγορο που δύο από τους καλύτερους συμμάχους μας για να τα βγάλουμε πέρα στην πανδημία μας βοηθούν και στη πρόληψη του. Η καλή διάθεση και η ευχάριστη στάση ζωής έχει αποδειχθεί σε παλιότερες έρευνες ότι δρουν κι αυτές ανασταλτικά απέναντι την άνοια και παρεμφερείς καταστάσεις. Αυτό που προσπαθούν να βρουν τώρα οι ερευνητές είναι αν τα αποτελέσματα της έρευνας σχετίζονται με την καλή διάθεση όσων έπιναν ένα ποτήρι κρασί τη μέρα ή το κρασί αυτό καθαυτό έχει ευεργετικές ιδιότητες. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι λειτουργεί ένας συνδυασμός αυτών με περισσότερα δεδομένα να αναμένονται στο προσεχές διάστημα. Στην υγειά μας (διπλής).

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

20 − eighteen =