Next e.go-αυτοκίνητα-ηλεκτρικά

Την παρουσιάζουν σαν κολοσσό. Την εμφανίζουν διατεθειμένη να επενδύσει στην Ελλάδα 100 εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευάζει 30.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα το χρόνο. Ποια; Μία γερμανική εταιρεία που πριν από 6 μήνες πτώχευσε και στη συνέχεια πέρασε στα χέρια ενός oλλανδικού fund.

Μακάρι να κάνουμε λάθος, αλλά πολύ μυρίζει αυτή η υπόθεση των επενδυτών που θα δημιουργήσουν 5.000 θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Μακάρι επαναλαμβάνουμε, αλλά…μας ακούγεται σαν ανέκδοτο.

Η εταιρεία που παρουσιάζεται σαν κολοσσός και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε «τεράστια επένδυση στην Ελλάδα είναι η «Next e.go». Σήμερα υπέγραψε «Επιστολή Πρόθεσης Συνεργασίας» σε τηλεδιάσκεψη με θέμα «Electric Cars e. GO Made in Greece» στην οποία συμμετείχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ας δούμε αυτό που μας σερβίρουν σαν σούπερ επένδυση και προπαντός ποια είναι η εταιρεία που υπόσχεται να κατασκευάζει στην Ελλάδα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μας τη σύστησαν ως «τη νέα τεράστια επένδυση στην Ελλάδα που θα πραγματοποιήσει μια ακόμη εταιρεία-κολοσσός να επενδύσει στη χώρα μας»!

Μάλιστα την Τρίτη τη «Next e.go» που «παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα», την παρουσίασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

Και την Τετάρτη έγινε τηλεδιάσκεψη όπου παρουσιάστηκαν «τα βασικά σημεία της συνεργασίας, όπως αυτά αναλύονται στην Επιστολή Πρόθεσης Συνεργασίας». Στη διαδικτυακή εκδήλωση υπέγραψαν την επιστολή ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, και ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, καθηγητής Ulrich Hermann, ενώ παρίστατο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης.

Το business plan προβλέπει πως το εργοστάσιο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει σε 24 μήνες, δηλαδή η πρώτη παραγωγή να βγει την Άνοιξη του 2023, υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό και δεν θα αλλάξει κάτι στην πορεία. Ο σχεδιασμός της Next e.go προβλέπει την παραγωγή 30.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το εργοστάσιο της Ελλάδας.

Το who is who του πτωχευμένου κολοσσού

Ποια είναι όμως  η «εταιρεία-κολοσσός»; Πρόκειται για μια εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων με έδρα το Aachen της Γερμανίας, η οποία είχε την ονομασία el.Go Mobile AG.

Ιδρύθηκε το 2015 και πουλούσε το ηλεκτρικό Next.e.GO Mobile SE με κόστος περίπου 15.000 ευρώ, αλλά αγοραστές δεν υπήρχαν. Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία παρήγαγε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο τεσσάρων θέσεων από τον Απρίλιο του 2019, αλλά δεν κατάφερε να το πλασάρει στην αγορά.

Το αποτέλεσμα ήταν να αντιμετωπίσει τεράστια οικονομικά προβλήματα και πριν από 6 μήνες να προχωρήσει σε πτώχευση. Συγκεκριμένα η εταιρεία υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στην Γερμανία την 1η Ιουλίου 2020.

Από τον Σεπτέμβριο πάντως, εμφανίζεται ένα «υπόλοιπο» της εταιρείας να περνά στην ιδιοκτησία του ολλανδικού fund, ND Industrial. Η νέα εταιρία που δημιουργήθηκε μετά την πτώχευση της μητρικής είναι η Next.e.GO Mobile SE.

 

Ο πτωχευμένος κολοσσός έρχεται στην Ελλάδα, με ολλανδικό επενδυτικό μανδύα, συζητά με τον ίδιο τον πρωθυπουργό για επένδυση 100.000.000 ευρώ στη χώρα μας. Η ίδια είχε ιδρύσει και την εταιρεία ηλεκτρικών φορτηγών StreetScooter το 2010, η οποία εξαγοράστηκε από την Deutsche Post AG το 2014 και πτώχευσε το 2020.

Βλέποντας το αμαρτωλό παρελθόν του πτωχευμένου κολοσσού, εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς τι κρύβεται πίσω από αυτό το ξαφνικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα…

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 − three =