mohammed-bin-zayed

Με την ενεργειακή κρίση να κορυφώνεται οι σχέσεις ΗΠΑ-ΗΑΕ είναι θέμα προς συζήτηση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας thecradle , ο διάδοχος των ΗΑΕ Μοχάμεντ Μπιν Ζάιντ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον αρχηγό της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), Στρατηγό Φρανκ Μακένζι, τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Στρατηγικής Προσέγγισης του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής, Firas Maksad, η άρνηση του ηγέτη των Εμιράτων ήρθε στον απόηχο της φαινομενικής αδιαφορίας της Ουάσιγκτον για τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Υεμένη εναντίον των ΗΑΕ νωρίτερα φέτος.

«Μετά την τελευταία μεγάλη επίθεση αυτόν τον Ιανουάριο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν είδαν καμία αντίδραση ​​από ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής διοίκησης και όταν ο στρατηγός Frank McKenzie, ο ανώτατος διοικητής της Αμερικής στην περιοχή, επισκέφτηκε τα ΗΑΕ τρεις εβδομάδες αργότερα, ο Mohammed bin Zayed,  αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του», αποκάλυψε ο Maksad σε ένα σχολιασμό που δημοσιεύτηκε από την Wall Street Journal στις 21 Μαρτίου.

Ο Maksad υποστηρίζει ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα περίμεναν μια «ουσιαστική απάντηση» από τις ΗΠΑ στις επιθέσεις της Υεμένης.

Τους τελευταίους μήνες, η Ουάσιγκτον είδε την επιρροή της να μειώνεται σε ολόκληρη τη Δυτική Ασία, ιδιαίτερα με τους ιστορικούς εταίρους της, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μοχάμεντ Μπιν Ζάιντ αρνήθηκε να απαντήσει σε  ένα τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος προσπαθούσε να πείσει τα κράτη του Κόλπου να αυξήσουν τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης καυσίμων.

Στις 16 Μαρτίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε το Άμπου Ντάμπι με τον ίδιο στόχο, ελπίζοντας να πείσει τα κράτη του Κόλπου να παραβιάσουν τις συμφωνίες τους για την παραγωγή πετρελαίου με τον ΟΠΕΚ.

Ο Βρετανός ηγέτης απέτυχε επίσης στο εγχείρημά του.

Μια μέρα αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ ταξίδεψε στη Μόσχα, όπου επιβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας του για ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία και τη συμφωνία του ΟΠΕΚ.

Στη συνέχεια, ο Μοχάμεντ Μπιν Ζάιντ καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Συρίας Bashar al-Assad στο Άμπου Ντάμπι. Ήταν η πρώτη φορά που ο Σύριος ηγέτης επισκέφθηκε μια αραβική χώρα από την έναρξη του πολέμου  το 2011.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων WAM, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη δυνατότητα των ΗΑΕ να παράσχουν ανθρωπιστική υποστήριξη και βοήθεια με την απόσυρση ξένων δυνάμεων από τη Συρία.

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιθυμούν να ενισχύσουν τη συνεργασία με τη Συρία για να επιτύχουν τις φιλοδοξίες του αδελφικού συριακού λαού για σταθερότητα και ανάπτυξη», είπε ο διάδοχος.

Οι ΗΠΑ απάντησαν αρνητικά στην αιφνιδιαστική επίσκεψη, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις να λέει: «Μας ανησυχούν οι αναφορές αυτής της συνάντησης και το μήνυμα που στέλνει». Αργότερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήταν «βαθιά απογοητευμένοι» με τα ΗΑΕ.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × three =