αερολιμένας κυθήρων αερολιμενάρχης

Πέρσι γιορτάσαμε τα 50 χρόνια από την πρώτη προσγείωση αεροσκάφους στα Κύθηρα. Ήταν 20 Δεκεμβρίου 2021 όταν το θρυλικό Skyvan της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας, «Νήσος Μύκονος» «πάτησε» το κατώφλι του νεότευκτου τότε μικρού χωμάτινου διαδρόμου. Μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια το νησί μας κατάφερε να αποκτήσει μια από τις σημαντικότερες υποδομές μέχρι σήμερα.

Πέρσι τον Σεπτέμβρη λοιπόν, με την ευκαιρία του εορτασμού των 50 χρόνων, πραγματοποιήθηκε στον κρατικό αερολιμένα μας ένα από τα σημαντικότερα αεραθλητικά γεγονότα. Το Alexander Onassis Air Show 2021, μια φιλόδοξη προσπάθεια που βασίστηκε στην συλλογική προσπάθεια των Τσιριγωτών, κατά γενική ομολογία, ξεπέρασε κάθε προσδοκία και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τις αεροπορικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα. Πάνω από εκατό αεραθλητές βρέθηκαν στα Κύθηρα από όλη την Ελλάδα και συνέβαλαν σε μια επιτυχημένη τετραήμερη διοργάνωση που περιείχε πτήσεις εθισμού, ελεύθερες πτώσεις, πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς, αερόστατο, αερομοντελισμό και άλλες δραστηριότητες. Αεραθλητές, τοπική κοινωνία και επισκέπτες του νησιού έζησαν εμπειρίες που έμειναν ανεξίτηλες στη μνήμη τους.

Εμπνευστής αυτού του μεγάλου γεγονότος ήταν ο πρώην αερολιμενάρχης Σταύρος Παϊζάνος, ο οποίος πριν λίγες μέρες έφυγε από το νησί μας, αφού πλέον ολοκλήρωσε την σταδιοδρομία του στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και συνταξιοδοτείται.

Ο κ. Σταύρος Παϊζάνος μετετέθη στον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων πριν 5 χρόνια για να αναλάβει καθήκοντα αερολιμενάρχη και να ολοκληρώσει την επαγγελματική του καριέρα. Σε αυτό το σύντομο διάστημα κατόρθωσε να αλλάξει την εικόνα του αεροδρομίου. Ολοκλήρωσε έργα συντήρησης και αναβάθμισης, ανέδειξε τις δυνατότητες του οργανισμού του αεροδρομίου, το μετέτρεψε σε ένα πραγματικό στολίδι. Στην πιο μεγάλη και ιστορική στιγμή, αυτή των 50 χρόνων λειτουργίας του αερολιμένα μας, κατάφερε να διοργανώσει μαζί με τους συνεργάτες του ένα από τα σημαντικότερα αεραθλητικά γεγονότα πανελληνίως.

Alexander Onassis

Ένα χρόνο μετά κι ενώ ο Σεπτέμβρης μας αφήνει, αυτό που έμεινε είναι μόνο η ανάμνηση αυτής της μεγάλης γιορτής. Οι σκέψεις για να γίνει θεσμός αυτό το μεγάλο αεραθλητικό γεγονός έχουν μάλλον φυλαχθεί σε κάποιο συρτάρι για το μέλλον. Τα Κύθηρα είχαν την ευκαιρία με αυτή την διοργάνωση να δημιουργήσουν ένα νέο προϊόν πολιτιστικής, αθλητικής και τουριστικής σημασίας, που θα προσέθετε πόντους στην εκτός αιχμής τουριστική περίοδο. Και επίσης θα μπορούσαν να μπουν στον διεθνή χάρτη αεραθλητισμού, που με την βοήθεια της πολιτείας, θα κέρδιζαν ένα ιδιαίτερα δυναμικό κοινό σε σταθερή βάση. Είναι πολύ σημαντικό ότι η υποδομή του Κρατικού Αερολιμένα Κυθήρων είναι κατάλληλη για αυτό, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικό το ότι τα Κύθηρα μπορούν να κερδίσουν μέρος από την ιδιωτική αεροπορία (αεροπορικό τουρισμό μικρών ιδιωτικών σκαφών) και να την συνδέσουν με το τουριστικό προϊόν τους.

αερολιμενάρχης

Ο Σταύρος Παϊζάνος χάραξε τον δρόμο, έδειξε ότι εμείς οι άνθρωποι «μπορούμε να πετάξουμε» φτάνει να το θέλουμε. Ενέπνευσε ουσιαστικά ένα νησί να πιστέψει σε ένα όραμα και να πετύχει. Κι είναι για μας η προίκα που μας άφησε, τώρα που δεν βρίσκεται άλλο στο νησί. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και δεν χρειάζονται περισσότερες αναλύσεις. Είναι βέβαιο ότι αν το αποφασίσουμε, κι αυτός ο άνθρωπος θα είναι κοντά μας. Ας σκεφτούμε λοιπόν μήπως αξίζει να πετάξουμε. Ο Αριστοφάνης μας το έχει πει άλλωστε από τον 5ο αιώνα π.Χ ότι θα είναι ωραίο… «Ουκ εστίν ουδέν του πέτεσθαι γλυκύτερον»!

Διαβάστε στον κάτωθι σύνδεσμο τα σχετικά δημοσιεύματα εκείνης της εποχής:

https://kythera.news/tag/alexander-onassis-air-show/

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × two =