tainies

Το πολυσυζητημένο sci-fi θρίλερ του Τζόρνταν Πιλ «Nope» -στην Ελλάδα με τίτλο «Ούτε καν»-, ένας άντρας, μία γυναίκα, η σχέση τέχνης και οικογένειας και «Το Νησί του Μπέργκμαν», ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ ως επιθεωρητής Μαιγκρέ με την υπογραφή του Πατρίς Λεκόντ και «Οι ροδακινιές του Αλκαράς» της Κάρλα Σιμόν, η ταινία που απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο στη φετινή Μπερλινάλε.

Ακόμη, δύο διάσημες ταινίες σε επανέκδοση, «Ο κύριος Αρκάντιν» του Όρσον Γουέλς και «Στη Φωλιά του Κούκου» του Μίλος Φόρμαν με τον Τζακ Νίκολσον και τη Λουίζ Φλέτσερ.

Ούτε καν

Ο βραβευμένος με Όσκαρ, Τζόρνταν Πιλ, σκηνοθέτης των ταινιών «Τρέξε! » (Get Out) και «Εμείς» (Us), επιστρέφει στο σινεμά του φανταστικού με ένα νέο ποπ εφιάλτη: το έπος κοσμικού τρόμου, με τίτλο «Ούτε Καν» (Nope).

Το «Ούτε Καν» διαδραματίζεται λίγο έξω από το Λος Άντζελες, στην κοιλάδα Santa Clarita Valley της Νότιας Καλιφόρνια, όπου τα αδέλφια OJ και Emerald έχουν κληρονομήσει ένα ράντσο με άλογα από τον πατέρα τους. Τα αδέλφια παίρνουν τη σκυτάλη εκπαιδεύοντας άλογα για γυρίσματα κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών. Δίπλα στο ράντσο βρίσκεται ένα πάρκο και ζωολογικός κήπος με διαχειριστή, ένα πρώην παιδί-θαύμα, που κουβαλάει τα δικά του τραύματα.

Όταν ο OJ και η Emerald αρχίζουν να παρατηρούν ανεξήγητα φαινόμενα στο ράντσο, τα οποία τους οδηγούν σε απίστευτες ανακαλύψεις που έρχονται από ψηλά, αποφασίζουν να αποτυπώσουν τα μυστήρια στην κάμερα. Τα γεγονότα κλιμακώνονται, καθώς τα αδέλφια επιστρατεύουν έναν υπάλληλο καταστήματος ηλεκτρονικών και έναν βετεράνο κινηματογραφιστή.

Καθώς οι προσπάθειές τους περνούν ένα σημείο χωρίς επιστροφή, οι ήρωες βρίσκονται στο μάτι μιας ανεπανόρθωτης καταιγίδας.

Η ταινία έκανε εισπράξεις 44 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τριήμερο προβολών της στις ΗΠΑ.

Όπως το «Get Out» και το «Us», το «Nope είναι ένας ακόμη πολυμήχανος στοχασμός πάνω στο φόβο και το θαύμα -σε σημεία παράξενος, αλλά γεμάτος τρόμο και πάντα σε εγρήγορση για την απειλή της φυλετικής εχθρότητας. New Yorker.

Πρωταγωνιστούν Ντάνιελ Καλούγια, Κίκι Πάλμερ, Στίβεν Γιαν, Μάικλ Γούινκοτ, Μπράντον Περέα.

Το Νησί του Μπέργκμαν

Ένα ζευγάρι Αμερικανών, ο διάσημος σκηνοθέτης Τόνι και η σεναριογράφος Κρις, αναζητούν την έμπνευση στο άγριο και υποβλητικό τοπίο του Φόρε της Σουηδίας (Fårö Island), εκεί όπου για χρόνια έζησε ο Μπέργκμαν και γύρισε τις σπουδαιότερες ταινίες του.

Αρχικά όλα μοιάζουν ειδυλλιακά. Όμως, καθώς οι μέρες περνούν, το νησί μοιάζει να λειτουργεί καταλυτικά και στους δυο τους. Ανησυχίες που αφορούν την τέχνη τους, αλλά και την προσωπική τους ζωή αρχίζουν να σκιάζουν την καθημερινότητά τους.

Η γυναίκα, επηρεάζεται περισσότερο. Καθώς αποκρυσταλλώνεται μέσα της η εικόνα του νεαρού ζευγαριού που πρωταγωνιστεί στο νέο της σενάριο, μοιάζει να βυθίζεται στις αναμνήσεις από τον πρώτο ερωτά της. Μνήμες, απωθημένα και ανομολόγητες επιθυμίες βγαίνουν στην επιφάνεια. Όλα «αυτά τα αόρατα πράγματα που κυκλοφορούν σε ένα ζευγάρι», και δίνουν έμπνευση στον άντρα της, αίφνης αρχίζουν να γίνονται πιο ορατά ανάμεσά τους. Το νησί του Μπέργκμαν αρχίζει να μοιάζει με φυλακή, ο ίδιος ο Μπέργκμαν (και η καλλιτεχνική σκιά του) μοιάζει να τους ακολουθεί παντού και η ατμόσφαιρα του Φόρε αρχίζει να επιδρά στη σχέση του ζευγαριού.

Η Μία Χάνσεν-Λοβ, διεκδίκησε το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες με την ταινία της αυτή που διαδραματίζεται στο πιο ξακουστό κινηματογραφικό νησί και είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφική, καθώς μαζί με τον επί χρόνια σύντροφό της, τον διάσημο Ολιβιέ Ασαγιάς, είχαν ταξιδέψει και ζήσει στο Φόρε για λίγο καιρό, ακριβώς όπως και οι ήρωες της ταινίας της.

Αν και παλιά γνώριμη στις Κάννες, η σκηνοθέτις, η οποία έχει αποσπάσει την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την ταινία της «Το Μέλλον», συμμετείχε για πρώτη φορά στο Επίσημο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ με το Νησί του Μπέργκμαν.

Στην ταινία της, που με έναν τρόπο παραπέμπει στις «Σκηνές από έναν γάμο» του Μπέργκμαν (μια από τις ταινίες που ο σκηνοθέτης γύρισε στο νησί Φόρε), αναρωτιέται για τη σχέση τέχνης και οικογένειας. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, πατέρας 9 παιδιών από 6 διαφορετικές συντρόφους, κατά τη διάρκεια της πολύχρονης διαμονής του στο νησί Φόρε, ήρθε αντιμέτωπος με πολλά διαζύγια.

Πρωταγωνιστούν Τιμ Ροθ, Βίκι Κριπς, Μία Γουασικόφσκα, Άντερς Ντάνιελσεν Λάι.

Οι ροδακινιές του Αλκαράς

Η οικογένεια Σολέ περνούσε κάθε καλοκαίρι μαζεύοντας τα ροδάκινα από τον οπωρώνα της στο Αλκαράς, ένα μικρό χωριό στην Ισπανία. Αλλά η φετινή σοδειά θα είναι μάλλον η τελευταία τους, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με την προοπτική της έξωσης. Τα νέα σχέδια για τη γη περιλαμβάνουν την εκρίζωση των ροδακινιών και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, κάτι που προκαλεί ρήγμα στη άλλοτε σφιχτοδεμένη μεγάλη οικογένεια. Για πρώτη φορά το μέλλον είναι αβέβαιο καθώς κινδυνεύουν να χάσουν πολλά περισσότερα από το σπίτι τους.

Η ταινία της βραβευμένης σεναριογράφου και σκηνοθέτη Κάρλα Σιμόν (η οποία μεγάλωσε στο μικρό χωριό της Καταλονίας, Αλκαράς) που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο Φεστιβάλ Βερολίνου 2022, επαινέθηκε και για τις ερμηνείες τόσο από παιδιά όσο και από ηθοποιούς στην όγδοη δεκαετία της ζωής τους.

Πρωταγωνιστούν Ζορντί Πουγιόλ Ντόλσετ, Ανα Ότιν, Ξένια Ρόζετ, Άλμπερτ Μπος.

Ο Επιθεωρητής Μαιγκρέ και το Μυστήριο της Νεκρής Κοπέλας

Δεκαετία του 1950. Μία νεαρή κοπέλα θα βρεθεί νεκρή σε μια πλατεία του Παρισιού, φορώντας ένα βραδινό φόρεμα. Φέρει πέντε τραύματα από μαχαίρι, όλα εξ επαφής. Ο επιθεωρητής Μαιγκρέ πρέπει αρχικά να ανακαλύψει την ταυτότητα της και έπειτα να ανασυνθέσει τις τελευταίες μέρες της ζωής της ώστε να βρει τον δολοφόνο.

Ο Πατρίς Λεκόντ διασκευάζει το μυθιστόρημα του Ζορζ Σιμενόν «Ο Μαιγκρέ και η Νεκρή Κοπέλα» (1954) -είναι λάτρης του διάσημου Βέλγου συγγραφέα- με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ (αντί του Ντανιέλ Οτέιγ, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί) στον ρόλο του επιθεωρητή Μαιγκρέ.

Όσο για τη διαφορά του Μαιγκρέ σε σύγκριση με τους δύο διάσημους ντετέκτιβ της λογοτεχνίας, Σέρλοκ Χολμς και Ηρακλή Πουαρό, όπως είχε δηλώσει ο Λεκόντ, η απάντηση είναι η σεμνότητα. «Ο Μαιγκρέ είναι πρόθυμος να παραδεχτεί ότι κάνει λάθος. Χαρακτηριστικό που τον κάνει πιο ανθρώπινο».

Πρωταγωνιστούν: Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Μελανί Μπερνιέ, Ορόρ Κλεμάν, Ερβέ Πιερ.

After 4: Για πάντα μαζί

Το τέταρτο μέρος του franchise «After» σε σκηνοθεσία Καστίλ Λάντον με τους Τζόζεφιν Λάνγκφορντ και Χίρο Φάινς Τίφιν, βρίσκει την Τέσα και τον Χάρντιν σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Θα συνεχίσει η Τέσα να τον σώζει και ταυτόχρονα να προσπαθεί να σώσει την σχέση τους ή ήρθε η ώρα να σώσει τον εαυτό της; Όσο ο Χάρντιν βρίσκεται στο Λονδίνο για τον γάμο της μητέρας του βυθίζεται όλο και περισσότερο στο σκοτάδι, ενώ η Τέσα επιστρέφει στο Σιάτλ σε μια τραγική κατάσταση. Αν θέλουν η αγάπη τους να επιβιώσει θα πρέπει πρώτα να δουλέψουν πάνω στον ίδιο τους τον εαυτό, ο καθένας ξεχωριστά. Τα μονοπάτια τους όμως θα τους φέρουν ξανά κοντά;

Επανεκδόσεις

Ο κύριος Αρκάντιν (1955)

Η ζωή και το μυστηριώδες παρελθόν του μεγιστάνα Γκρέγκορι Αρκάντιν εξάπτει την περιέργεια ενός τυχοδιώκτη που μόλις έχει βγει από τη φυλακή. Η έρευνα για το παρελθόν του Αρκάντιν πολύ σύντομα θα τον βάλει σε μπελάδες, και θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή.

Ο Όρσον Γουέλς υπογράφει μία παραλλαγή του Πολίτη Κέιν, κρατώντας για τον ίδιο τον ρόλο του Αρκάντιν. Στο καστ επίσης οι Πίτερ Βαν Άικ, Μάικλ Ρεντγκρέιβ, Κατίνα Παξινού.

Στη Φωλιά του Κούκου (1975)

Όταν στο Όρεγκον του 1963, ο Ραντλ ΜακΜέρφι μεταφέρεται για αξιολόγηση σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα υποθέτει ότι θα είναι σε ένα λιγότερο περιοριστικό περιβάλλον. Αλλά η νοσοκόμα Μίλντρεντ Ράτσεντ διευθύνει την ψυχιατρική τους πτέρυγα με αυστηρή πειθαρχία, κρατώντας τους ασθενείς υποταγμένους μέσω κακοποιήσεων, φαρμακευτικής αγωγής και ηλεκτροσόκ. Όταν ο ΜακΜέρφι ανακαλύπτει ότι οι ασθενείς φοβούνται τη νοσοκόμα η αναμέτρηση τους θα επηρεάσει τελικά όλους τους ασθενείς.

Eπανέκδοση του εξαιρετικού φιλμ του Μίλος Φόρμαν -που γυρίστηκε στο Κρατικό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του Όρεγκον και απέσπασε πέντε Όσκαρ στις μεγάλες κατηγορίες-, σε νέα ψηφιακή κόπια, 60 χρόνια από την έκδοση του μυθιστορήματος του Κεν Κέισι και 45 χρόνια από την κυκλοφορία της ταινίας που χάρισε στον Τζακ Νίκολσον το πρώτο του Όσκαρ, όπως και στην μέχρι τότε άσημη Λουίζ Φλέτσερ.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × 5 =