tainies

Το φετινό Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας «Drive my car», το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ «Moonage Daydream» για τον Ντέιβιντ Μπόουι, «Η τελευταία νύχτα με τις μάσκες» για τους λάτρεις των ταινιών τρόμου, με την Τζέιμι Λι Κέρτις να επιστρέφει για τελευταία φορά στον ρόλο που απογείωσε την καριέρα της, «Ο χαμένος βασιλιάς» με την υπογραφή του Στίεβν Φρίαρς που αφηγείται την αληθινή ιστορία της ανακάλυψης των χαμένων λειψάνων του βασιλιά Ριχάρδου του Γ′ το 2012 σε ένα πάρκινγκ από μία ερασιτέχνη ιστορικό -την οποία η επιστημονική κοινότητα αγνόησε επιδεικτικά-, αλλά και το αλά Άγκαθα Κρίστι κομψό «Κοίτα πως τρέχουν», με ένα δυνατό καστ.

Αυτές είναι οι ενδιαφέρουσες ταινίες της νέας κινηματογραφικής εβδομάδας.

Drive my car

Ο Γιουσούκε Καφούκου, θεατρικός ηθοποιός και σκηνοθέτης, είναι παντρεμένος με την αγαπημένη του Ότο, που είναι σεναριογράφος. Η Ότο πεθαίνει ξαφνικά, αφήνοντας πίσω της ένα μυστικό. Δύο χρόνια αργότερα ο Καφούκου, αδυνατώντας να διαχειριστεί την απώλεια της γυναίκας του, δέχεται μια πρόταση να σκηνοθετήσει μια παράσταση σ′ ένα φεστιβάλ και με το αυτοκίνητο του φτάνει στη Χιροσίμα. Εκεί γνωρίζει τη Μισάκι, μια απρόσιτη γυναίκα που έχει αναλάβει καθήκοντα σοφέρ. Στον χρόνο που περνάνε μαζί, ο Καφούκου έρχεται αντιμέτωπος με το μυστικό της γυναίκας του που υποσυνείδητα τον στοιχειώνει.

Κινηματογραφική διασκευή ενός διηγήματος του Χαρούκι Μουρακάμι από τον χαμηλόφωνο, ιαπωνικής καταγωγής σκηνοθέτη, Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι. Η πολυβραβευμένη ταινία του απέσπασε (και) το φετινό Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας.

Moonage Daydream

Το «Moonage Daydream» ρίχνει φως στη ζωή και την ιδιοφυΐα του Ντέιβιντ Μπόουι, έναν από τους πιο παραγωγικούς, αγαπημένους και επιδραστικούς καλλιτέχνες της εποχής μας.

Με μια καλειδοσκοπική αφήγηση που κάνει σλάλομ μέσα από άφθονο υλικό που έρχεται στην επιφάνεια για πρώτη φορά, το φιλμ αντλεί από τις συναυλίες, τα studio και τα παρασκήνια, για να παρουσιάσει μια κινηματογραφική οδύσσεια μεγάλου μήκους. Τη σκηνοθεσίας και το μοντάζ υπογράφει ο Μπρετ Μόργκεν, ο οποίος έχει υπογράψει τα εξαιρετικά πετυχημένα «The Kid Stays in the Picture» και «Cobain: Montage of Heck». Το ντοκιμαντέρ εξερευνά το δημιουργικό, μουσικό και πνευματικό ταξίδι του Ντέιβιντ Μπόουι και μας καθοδηγεί η αφήγηση του ίδιου του καλλιτέχνη.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημα εγκεκριμένη ταινία για τον μυθικών διαστάσεων μουσικό, καθώς το David Bowie Estate παραχώρησε στον σκηνοθέτη απεριόριστη πρόσβαση στα αρχεία του, τα οποία περιλαμβάνουν υλικό μιας ολόκληρης ζωής, ανέκδοτες εικόνες, σπάνιες ηχογραφήσεις και μια τεράστια προσωπική συλλογή τέχνης και ποίησης.

Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για την ολοκλήρωση της ταινίας και άλλοι 18 μήνες για τον ηχητικό σχεδιασμό, την χρωματική παλέτα της φωτογραφίας και τα εμβόλιμα animation στοιχεία. Στην παραγωγή συμμετείχε ο επί μακρόν συνεργάτης, φίλος και μουσικός παραγωγός του Μπόουι, Τόνι Βισκόντι και στο μιξάζ ο βραβευμένος με Όσκαρ, Πολ Μάσεΐ (Bohemian Rhapsody).

Η τελευταία νύχτα με τις μάσκες

Τέσσερα χρόνια μετά τα γεγονότα του «Halloween Kills», η Λόρι ζει με την εγγονή της Άλισον, και ολοκληρώνει τη συγγραφή των απομνημονευμάτων της. Ο Μάικλ Μάιερς δεν έχει εμφανιστεί έκτοτε. Η Λόρι, αφού επέτρεψε στο φάντασμα του Μάικλ να καθορίζει τη ζωή της επί τόσες δεκαετίες, αποφάσισε να απελευθερωθεί από το φόβο και την οργή και να αγκαλιάσει τη ζωή. Έχει υποβληθεί πλέον σε εντατική θεραπεία και έχει χτίσει σιγά σιγά ένα ασφαλές, σταθερό, αγαπημένο σπίτι για τον εαυτό της και την 21χρονη εγγονή της. Η Άλισον είναι πλέον νοσοκόμα και αναπτύσσει μια ρομαντική σχέση με τον εσωστρεφή Κόρεϊ, ο οποίος θα κατηγορηθεί για τη δολοφονία του αγοριού που πρόσεχε τη νύχτα του Halloween του 2019. Ο θάνατος του αγοριού συνέβη κάτω από ανεξήγητες συνθήκες και ο Κόρεϊ αθωώθηκε, αλλά η μικρή πόλη τον αντιμετωπίζει πλέον σαν παρία. Όταν η Λόρι, χρόνια μετά την αθώωση του Κόρεϊ, βλέπει τον νεαρό να εκφοβίζεται από κάποιους ντόπιους εφήβους, έρχεται να τον υπερασπιστεί και στη συνέχεια ξεκινά και ενθαρρύνει τη σχέση της Άλισον και του Κόρεϊ. Όσο όμως το ειδύλλιό τους εξελίσσεται, η Λόρι αρχίζει να αισθάνεται άβολα, καθώς η Άλισον αρχίζει να απομακρύνεται από κοντά της και η προσωπικότητα του Κόρεϊ φαίνεται να αλλάζει. Αυτό το γεγονός θα πυροδοτήσει μία νέα σειρά φόνων και μια ατμόσφαιρα τρόμου που θα αναγκάσει τη Λόρι να αντιμετωπίσει ξανά το «κακό» το οποίο δεν κατάφερε ποτέ πραγματικά να σταματήσει. Η ιστορία του Μάικλ Μάγιερς, ενός ανθρώπου χωρίς ταυτότητα και χωρίς πρόσωπο, ο οποίος επιστρέφει για να συνεχίσει τη σφαγή, έχει πλέον αποκτήσει μυθική διάσταση.

Ύστερα από 45 χρόνια, η πιο εμβληματική σειρά ταινιών τρόμου στην ιστορία του κινηματογράφου φτάνει στο επικό, τρομακτικό της φινάλε, καθώς η Λόρι Στρόουντ αντιμετωπίζει για τελευταία φορά την απόλυτη ενσάρκωση του κακού, σε μια τελική αναμέτρηση που θα καθηλώσει τους λάτρεις της σειράς ταινιών.

Ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν ολοκληρώνει την τριλογία αναβίωσης του μύθου, ύστερα από τα εξαιρετικά πετυχημένα Halloween (2018) και Halloween Kills (2021) και δίνει συνέχεια στον μακάβριο εφιάλτη με την Τζέιμι Λι Κέρτις να επιστρέφει για τελευταία φορά στον ρόλο που απογείωσε την καριέρα της.

Μαζί της στο καστ οι Άντι Μάτιτσακ, Τζέιμς Τζουντ Κόρτνι, Ρόχαν Κάμπελ, Γουίλ Πάτον, Κάιλ Ρίτσαρντς.

Κοίτα τους πώς τρέχουν

Στο West End του Λονδίνου της δεκαετίας του 1950, τα σχέδια για την κινηματογραφική μεταφορά ενός επιτυχημένου θεατρικού έργου διακόπτονται απότομα όταν ένα βασικό μέλος του συνεργείου δολοφονείται. Όταν ο αποτραβηγμένος από τον κόσμο επιθεωρητής Στόπραντ και η πρόθυμη αρχάρια Constable Stalker (Saoirse Ronan) αναλαμβάνουν την υπόθεση, βρίσκονται μπλεγμένοι σε ένα αινιγματικό παιχνίδι υπόπτων, ερευνώντας τη μυστηριώδη ανθρωποκτονία με δικό τους κίνδυνο. Μία ιστορία σε στυλ Άγκαθα Κρίστι, σε σκηνοθεσία Τομ Τζορτζ και ένα δυνατό καστ.

Πρωταγωνιστούν Σαμ Ρόκγουελ, Σίρσα Ρόναν, Εϊντριεν Μπρόντι, Ντέιβιντ Ογιελόβο, Ρουθ Γουίλσον, Χάρις Ντίκινσον.

Ο χαμένος βασιλιάς

Το 2012, μετά από 500 χρόνια, αποκαλύπτονται σε ένα πάρκινγκ του Λέστερ τα χαμένα λείψανα του Βασιλιά Ριχάρδου Γ’. Η έρευνα οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ερασιτέχνη ιστορικού, Φιλίππα Λάνγκλι (Σάλι Χόκινς), της οποίας η ανυποχώρητη στάση δεν έγινε ποτέ κατανοητή ούτε από τον κύκλο της ούτε από τους ειδικούς και τους ακαδημαϊκούς.

Η ομάδα της ταινίας «Philomena» ενώνει ξανά τις δυνάμεις της για μία ακόμα συγκλονιστική πραγματική ιστορία. Σε σενάριο των Στιβ Κούγκαν και Τζεφ Πόουπ και σκηνοθεσία του Στίβεν Φρίαρς ο Χαμένος Βασιλιάς ξετυλίγει ένα συναρπαστικό κυνήγι της αλήθειας πίσω από τους ιστορικούς μύθους ενορχηστρωμένο από μία ανυποχώρητη ερασιτέχνη ιστορικό.

Η δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ Σάλι Χόκινς αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της γυναίκας που αρνήθηκε να την αγνοούν και εναντιώθηκε στους πιο διακεκριμένους ιστορικούς, αναγκάζοντας τους να ασχοληθούν ξανά με έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους βασιλιάδες της Αγγλίας.

Η Φιλίππα Λάνγκλι και η αναζήτησή της

Το ενδιαφέρον της Λάνγκλι για τον Ριχάρδο Γ’ πυροδοτήθηκε όταν αγόρασε ένα βιβλίο το 1998. «Το είχε γράψει ο Πολ Μάρεϊ Κένταλ και ήταν μία βιογραφία του βασιλιά. Με συνεπήρε γιατί δεν είχε σχέση με τον ήρωα του Σαίξπηρ. Το βιβλίο απεδείκνυε ότι ήταν πιστός, γενναίος, ευσεβής και δίκαιος» λέει η Λάνγκλι. Η έρευνα της καθοδηγήθηκε πολύ από τη διαίσθηση που την έστειλε στα σωστά σημεία. Ο Πόουπ θυμάται το χτυποκάρδι του χάρη στην περιγραφή της Λάνγκλι. «Μπήκε στο πάρκινγκ και ένιωσε πολύ παράξενα. Το περιέγραψε σαν κάτι που ανέβαινε από τα πόδια της και δυνάμωνε και παραλίγο να λιποθυμήσει. Ξαφνικά σταμάτησε και είδε το αρχικό R». Ο Χάρι Λόιντ προσθέτει, «Ήταν ένα μαγικό στοιχείο. Όταν μπήκε η Φιλίππα στο πάρκινγκ συνέβησαν πολλές παράξενες συμπτώσεις. Όταν η ιστορία συρρικνώνεται σε μία στιγμή και ξαφνικά γίνεται απτή είναι ό,τι πιο κοντινό στη μαγεία».

Ο σκεπτικιστής Φρίαρς παραδέχεται, «Είναι μυστήριο. Κάπου ανάμεσα στην έρευνα και τη διαίσθηση, δεν ξέρω πού να τραβήξω τη γραμμή. Ή μπορεί να είναι σκέτη τύχη, όπως μου είπε ένας φίλος ιστορικός. Αλλά, ξέρεις, το πέτυχε. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο».

Σχετικά με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τεστ DNA και τη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, η Λάνγκλι λέει ότι «δεν ξέρω γιατί δεν ήμουν στο τραπέζι. Ίσως γιατί όλοι όσοι κάθονταν εκεί ήταν διδάκτορες ή αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί».

Ο Πόουπ τονίζει για την καταγραφή των πραγματικών γεγονότων, «Η Φιλίππα δεν μπήκε στο προσκήνιο μετά την ανακάλυψη. Το διηγούμαστε όπως συνέβη και το κοινό θα βγάλει τα συμπεράσματα του».

Πρωταγωνιστούν Σάλι Χόκινς, Στιβ Κούγκαν, Χάρι Λόιντ, Μαρκ Άντι. Τη μουσική υπογράφει ο Αλεξάντρ Ντεσπλά.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eighteen + 7 =