nikos-panagiotopoulos

Την εκτίμηση ότι η διαδικασία για την εκ νέου ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με τις ΗΠΑ θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης «Center for Strategic and International Studies» στην Ουάσιγκτον, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι στόχος της νέας συμφωνίας, είναι να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την αμυντική συνεργασία μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσιγκτον, η οποία βρίσκεται ήδη σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για τη νέα συμφωνία. Το πρώτο σχετίζεται με την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε νέες τοποθεσίες, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με την περαιτέρω βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών. Ωστόσο, ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε ότι το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να υπάρξει αναβάθμιση των ήδη στρατηγικά επιλεγμένων τοποθεσιών που βρίσκονται σε λειτουργία αυτή τη στιγμή. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στη Βάση της Σούδας, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και στις δύο αεροπορικές βάσεις στην Κεντρική Ελλάδα. Σχετικά με τον Κόλπο της Σούδας, ο ΥΕΘΑ σημείωσε ότι προσφέρει το μόνο λιμάνι στην Ανατολική Μεσόγειο που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει αεροπλανοφόρο.

Αναφερόμενος στη σημασία αυτής της νέας συμφωνίας (MDCA), ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι εδραιώνει τη στρατηγική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Ο Έλληνας υπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη σχέση δεν εδράζεται απλώς σε κάποια συγκυρία ή στην ταύτιση συμφερόντων, αλλά στις κοινές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, τις οποίες πρεσβεύουν οι δύο χώρες ως σταθεροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε έναν αξιόπιστο σύμμαχο, στον οποίο μπορούν να στηριχθούν οι ΗΠΑ για τη προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρθηκε στο φιλόδοξο πρόγραμμα που υλοποιεί η χώρα μας για τον εκσυγχρονισμό των Ένοπλων Δυνάμεων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που γίνεται στο πλαίσιο των περιορισμών που επιβάλλει η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αγορά των μαχητικών Rafale, την προμήθεια τεσσάρων νέων φρεγατών και τον εκσυγχρονισμό άλλων τεσσάρων υφιστάμενων φρεγατών. Όπως εξήγησε ο ΥΕΘΑ, η Ελλάδα επιθυμεί να συμβάλει δυναμικά στη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ, αλλά και να προβάλει μια ισχυρή αποτρεπτική ισχύ έναντι όλων εκείνων που απειλούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

6 + 16 =