mystikes-synomilies

Επιβεβαιώνονται οι «μυστικές» συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στην Άγκυρα, που αποκάλυψε το ρωσικό πρακτορείο Kommersant.

Πληροφορίες ανέφεραν οτι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και των ΗΠΑ διεξάγουν σήμερα συνομιλίες στην τουρκική πρωτεύουσα με τον Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών (SVR), να συμμετέχει στην αντιπροσωπεία της Ρωσίας.

Αν και δεν υπάρχαν περισσότερες πληροφορίες για την αμερικανική αντιπροσωπεία και την ατζέντα των συνομιλιών, θεωρείται σχεδόν βέβαιο οτι το βασικό θέμα θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο, δήλωσε ότι «δεν επιβεβαιώνει αλλά ούτε και διαψεύδει» τις πληροφορίες για συνομιλίες με τους Αμερικανούς στην Άγκυρα, αφήνοντας πολλά περιθώρια για σενάρια, που θέλουν τις δύο πλευρές να κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς την Ουκρανία.

Πιθανή η συζήτηση για σιτηρά και ανταλλαγή κρατουμένων

Η συνάντηση, έρχεται σε μια φάση του πολέμου όπου η Ουκρανία γιορτάζει την ανακατάληψη της νότιας πόλης της Χερσώνας, την μεγαλύτερη νίκη που έχει επιτύχει τους τελευταίους 8 μήνες του πολέμου.

Σύμφωνα με τον Γιορούκ Ισίκ, γεωπολιτικό αναλυτή στην εταιρεία συμβούλων Bosphorus Observer στην Κωνσταντινούπολη, το ρωσικό κυβερνητικό αεροσκάφος, που συνήθως χρησιμοποιεί ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκει Λαβρόφ και ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της υπηρεσίας ξένων πληροφοριών SVR, έφτασε στην Άγκυρα από τη Μόσχα γύρω στις 0830 GMT.

Η παρουσία του Λαβρόφ στην Άγκυρα δεν επιβεβαιώνεται καθώς ο Ρώσος ΥΠΕΞ είναι στη σύνοδο των G20 στο Μπαλί.

Η συνάντηση των δύο πλευρών έρχεται σε μια κρίσιμη φάση του πολέμου κι ενώ τα Ηνωμένα Έθνη επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία για την μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών θα τεθεί κανονικά σε ισχύ στις 19 Νοεμβρίου.

Επιπλέον, η Ουάσιγκτον πιέζει τη Μόσχα να απελευθερώσει την αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ Μπρίτνει Γκρίνερ και τον πρώην πεζοναύτη Πόλ Γουίλαν ώστε να γίνει ανταλλαγή κρατουμένων.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι η Μόσχα δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής προθυμία να συμμετάσχει σε παραγωγικές συνομιλίες. Κάτι που προφανώς έχει αλλάξει, δεδομένης της κατάστασης στο πεδίο της μάχης.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

17 + nineteen =