Μοσούλη

Οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν τη Μοσούλη στις 10 Ιουλίου 2017. Σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ αντιμετωπίζει τις συνέπειες από την τριετή κατάληψή της από τον ISIS, αλλά και τον εννιάμηνο πόλεμο. Περίπου 11.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ χιλιάδες ζουν σε καταυλισμούς.

Η απεσταλμένη του Euronews, Μόνικα Πίνα μεταδίδει:

«Ένα χρόνο μετά την πτώση του ISIS, η Μοσούλη είναι ακόμη μια ερειπωμένη πόλη, όπου η ζωή βρίσκει σταδιακά το ρυθμό της, υπό την απειλή των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και των ναρκοπεδίων. Υπάρχουν 8 εκατομμύρια τόνοι πολεμικού υλικού κάτω από τα συντρίμμια».

Περίπου 800.000 κάτοικοι έχουν επιστρέψει στην πόλη, παρά την καταστροφή της Δυτικής Μοσούλης. Τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί, κάνουν την πόλη μια ωρολογιακή βόμβα που όλοι περιμένουν να σκάσει. Ο καθαρισμός όλης της περιοχής θα χρειαστεί πάνω από μια δεκαετία. Ο 28χρονος Μοχάμαντ Σάγκαρ Γουάντ κάνει μια νέα αρχή, πουλώντας παγωτά:

«Επιστρέψαμε πριν από 8 μήνες. Η ζωή είναι μια χαρά τώρα. Δουλεύουμε. Η οικονομία είναι σε τέλμα όμως. Χρειαζόμαστε ρεύμα και νερό. Η κυβέρνηση πρέπει να χτίσει σπίτια και σχολεία».

Ο πόλεμος είχε καταστροφικές συνέπειες στην Μοσούλη. Πέρα από τους χιλιάδες νεκρούς, 54.000 άτομα έχουν τραυματιστεί από τότε που ο ISIS κατέλαβε την πόλη το 2014. Ο Αντίλ Αμπντούλ Γκάνι και η 11χρονη κόρη του Νάντα, έχασαν το ένα πόδι τους, κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης. Σ’ αυτό το περιστατικό σκοτώθηκαν δύο παιδιά του:

«Ετοιμαζόμουν να ανοίξω την πόρτα του σπιτιού μου με τα παιδιά μου, όταν έγινε η έκρηξη. Έχασα τις αισθήσεις μου. Η κόρη μου πέθανε στο νοσοκομείο και ο τρίχρονος γιος μου πέθανε καθ’ οδόν».

Η αποκατάσταση των τραυματιών και ο καθαρισμός της περιοχής από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς είναι στις προτεραιότητες του τμήματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ε.Ε.

Η ΜΚΟ Norwegian People’s Aid κάνει έρευνες και αποναρκοθετήσεις στην ευρύτερη περιοχή ανατολική της Μοσούλης. Τα χωριά Ταγιάλα και Καμπαρλί βρίσκονταν στο επίκεντρο της σύγκρουσης ιρακινών δυνάμεων, Πεσμεργκά και ISIS.

Οι ιρακινές δυνάμεις τα ανακατέλαβαν εννιά μήνες πριν την Μοσούλη. Υπάρχουν ελάχιστες υποδομές στην περιοχή, αλλά πάρα πολλοί αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί. Χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό για να τους εντοπίσει και τους εξουδετερώσει.

«Αυτό που έχουμε στο χωριό Ταργιάλα είναι πολύ συνηθισμένο. Το συναντούμε σε διάφορα μέρη στο βόρειο Ιράκ, μετά τον πόλεμο με τον ISIS. Έχουμε μια γραμμή άμυνας, όπου υπάρχουν πολλοί εκρηκτικοί μηχανισμοί από την εποχή της σύρραξης. Βλέπουμε έναν ορατό σωλήνα πίεσης. Μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι. Έχουμε και πέντε δέσμες φυσιγγιών που είναι τοποθετημένες κατά μήκος, που προειδοποιούν έγκαιρα τις δυνάμεις του ISIS, να τις αποφύγουν» αναφέρει ο Κρίστιαν Ράμσντεν από την ΜΚΟ Norwegian People’s Aid.

Η ΜΚΟ χρηματοδοτείται από το Γραφείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ε.Ε.για να κάνει ελέγχους σε ύποπτους ή αναγνωρισμένους χώρους που υπάρχουν εκρηκτικά. Μετά τους αφοπλίζει. 12.000 τ.μ. έχουν καθαριστεί μέχρι σήμερα γύρω από το χωριό Μπαντάνα. Αλλά η κατάσταση παραμένει τραγική στο Ιράκ.

«Περισσότεροι από 700.000 αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα. Οι επικίνδυνες περιοχές αυξάνονται, όσο προχωρούμε την εργασία μας. Εδώ που είμαστε τώρα, η επικίνδυνη περιοχή εκτείνεται σε 2-3 χλμ» συμπληρώνει ο Κρίστιαν Ράμσντεν.

Στο γειτονικό χωριό Καμπαρλί, η ΜΚΟ καθάρισε το τοπικό σχολείο από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Το κτίριο ήταν κλειστό για τέσσερα χρόνια, καθώς είχε χτυπηθεί άσχημα. Ο δάσκαλος αγγλικών Χουσάν Γιούνις είναι χαρούμενος που οι 900 μαθητές θα αρχίσουν τώρα ξανά τα μαθήματά τους:

«Πρέπει να ξεχάσουν τον ISIS και όσα τους συνέβησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είναι δουλειά των δασκάλων να τα βοηθήσουν».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twenty − six =