kostas katsafados

Σήμερα συμπληρώνονται δυο χρόνια, από την ημέρα που οι πολίτες με την ψήφο τους έφεραν τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην κυβέρνηση.

Μας έδωσαν τη δύναμη ζητώντας μας να αλλάξουμε την Ελλάδα και μας ζήτησαν να εργαστούμε ώστε η πατρίδα μας να κλείσει πληγές του χθες.

Να αναβαθμίσουμε τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Να γίνουμε και πάλι περήφανοι γιατί είμαστε Έλληνες.

H σημερινή ημέρα, δεν είναι για πανηγυρισμούς αλλά ημέρα δουλειάς, ώστε από τη μια για να αντιμετωπίσουμε, το «τέταρτο κύμα» της πανδημίας και από την άλλη να προχωρήσουμε την υλοποίηση του σχεδιασμού μας, για την Ελλάδα 2:0.

Στα δυο χρόνια που πέρασαν η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε δυο μεγάλες κρίσεις. Την πανδημία και των Τουρκικών προκλήσεων.

Διέθεσε 41 δισ. ευρώ συνολικά σε δημοσιονομικά μέτρα και παρεμβάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας για τη στήριξη επιχειρήσεων εργαζόμενων και ανέργων, γεγονός που κράτησε όρθιο τον παραγωγικό ιστό και απέτρεψε την έξαρση της ανεργίας.

Στον τομέα της άμυνας θωράκισε τα θαλάσσια και χερσαία σύνορά της, εμποδίζοντας την εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών για γεωπολιτικά παιχνίδια. Παράλληλα αξιοποίησε την διπλωματία της τόσο εντός της ΕΕ όσο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η κυβέρνηση ταυτόχρονα ενισχύει την αμυντική θωράκιση της χώρας με την προμήθεια νέων αεροσκαφών και σύγχρονου στρατιωτικού υλικού.

Αυτά τα δυο χρόνια προχωρά ταυτόχρονα και η υλοποίηση του κυβερνητικού της προγράμματος.

Στο διάστημα αυτό, ψηφίστηκαν 193 νόμοι που εισάγουν προοδευτικές θεσμικές και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις. Η Κυβέρνηση -τηρώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις- δρομολόγησε τολμηρή μεταρρυθμιστική πολιτική, ξεκινώντας από τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Έχουν ήδη μειωθεί ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων, ο φόρος μερισμάτων, ο εισαγωγικός συντελεστής για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ο ΕΝΦΙΑ, ο Φ.Π.Α. στα ακριβά φάρμακα για σοβαρές ασθένειες, καθώς και στα πέντε νησιά που φιλοξενούν δομές αιτούντων άσυλο για όσο υπάρχουν αυτές.

Έχει ανασταλεί η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες, καθώς και η επιβολή Φ.Π.Α. στις οικοδομές και του φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων, ενώ θεσπίστηκε χαμηλός φορολογικός συντελεστής για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.

Παράλληλα, για τη στήριξη της οικογένειας και των πιο αδύναμων: Αυξήθηκε κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Χορηγείται επίδομα γέννησης ύψους 2.000. Μειώθηκε ο Φ.Π.Α. για τα βρεφικά είδη. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξήθηκε και χορηγείται σε 800.000 συμπολίτες μας και απαλλάχθηκαν από την εισφορά αλληλεγγύης τα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Προχωράμε τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια και στην Εκπαίδευση.
Στηρίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο οποίο οφείλουμε πολλά για όσα κατάφεραν οι εργαζόμενοι σε αυτό, στη διαχείριση μιας πρωτόγνωρης πανδημίας και στην στήριξη των πολιτών.

Η κυβέρνηση αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και είναι έτοιμη για ένα άλμα δυναμικής και δίκαιης ανάπτυξης.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. είναι το μεγάλο μας στρατηγικό πλεονέκτημα. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες της Ε.Ε. που πήραν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μπήκαν, ταυτόχρονα, σε εφαρμογή δύο οριζόντιες τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή τους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η πρώτη αφορά στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους, όπου ήδη καταγράφεται εντυπωσιακό άλμα: Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για ηλεκτρονική εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων. Τέθηκαν σε λειτουργία οι πλατφόρμες για την ψηφιακή θυρίδα των πολιτών, την τηλεκπαίδευση, το σύστημα άυλης συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπεμπτικών, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης «112» και την οργάνωση της επιχείρησης «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς. Ο πολίτης άρχισε ξανά να εμπιστεύεται το Κράτος.

Η δεύτερη αφορά στην πράσινη μετάβαση με τη δρομολόγηση σχεδίων απολιγνιτοποίησης, ηλεκτροκίνησης, δυναμικής στήριξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, αναδασώσεων και διαχείρισης αποβλήτων.
Δυο χρόνια μετά, συνεχίζουμε.

Συνεχίζουμε με πίστη στις ικανότητες και στις δυνατότητες των Ελλήνων.

Κώστας Κατσαφάδος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seven + eight =