Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Πριν έναν χρόνο, στο πλαίσιο του Προγράμματος #LIFE_IP4NATURA, τοποθετήθηκε δορυφορικός πομπός σε νεαρό #Όρνιο από τη #Νάξο που ανάρρωνε στις εγκαταστάσεις της Αλκυόνη – Aegean Wildlife Hospital – Πάρος στην Πάρο.

Το πουλί απελευθερώθηκε στη συνέχεια στη Νάξο από τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου και έκτοτε μας έδινε, χάρη στον πομπό του, πολύτιμες πληροφορίες για τις μετακινήσεις του και τις κρίσιμες περιοχές για τα Όρνια στο σύμπλεγμα Νάξου – Ηρακλειάς (μία από τις μόλις δύο εναπομείνασες νησιωτικές περιοχές για τους απειλούμενους γύπες στη χώρα).

Στα τέλη Μαΐου της φετινής χρονιάς, λίγα μόνο λεπτά από τη στιγμή που το Όρνιο φάνηκε να πλησιάζει την περιοχή του Αιολικού Σταθμού της Κόρωνου, ο δορυφορικός πομπός σταμάτησε να εκπέμπει σήμα κάτω από μια ανεμογεννήτρια, βάζοντάς μας αμέσως σε ανησυχία για την τύχη του πουλιού.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, στο σημείο μετέβη αντιπροσωπεία του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, συνοδεία υπάλληλου της Δασικής Υπηρεσίας, όπου εντόπισαν τον δορυφορικό πομπό μόνο του, χωρίς ίχνος παρουσίας του Όρνιου.

Από την κατάσταση του πομπού, ήταν σαφές πως αυτός είχε βγει με παρέμβαση ανθρώπινου χεριού –το ίδιο πιθανώς που φρόντισε και για την εξαφάνιση του Όρνιου;;

Για να αποκλείσουμε και την παραμικρή πιθανότητα της σπάνιας σύμπτωσης να έτυχε να κοπεί ο ιμάντας του πομπού όταν το Όρνιο απλά πέρναγε από τις ανεμογεννήτριες, αφήσαμε να περάσει το καλοκαίρι μήπως τύχει το πουλί να παρατηρηθεί στο νησί.

Αφού κάτι τέτοιο δεν συνέβη, ενημερώσαμε με όλα τα σχετικά στοιχεία τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και την ίδια την εταιρεία, αναμένοντας την αξιολόγηση του περιστατικού από τη μεριά τους και τις επόμενες ενέργειες.Η ουσία της υπόθεσης, φυσικά, είναι ότι φαίνεται πως ακόμα και αυτές οι λίγες εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για τα Όρνια, δεδομένου της υψηλής πυκνότητας του πληθυσμού στο νησί.

Δεν θέλει και πολλή φαντασία, επομένως, να συνειδητοποιήσει κανείς πως η ενδεχόμενη εγκατάσταση περισσότερων από 40 πρόσθετων αδειοδοτημένων ανεμογεννητριών(!) στην ορεινή Νάξο θα είναι μία απόλυτα καταστροφική εξέλιξη για τον τοπικό πληθυσμό των Όρνιων…

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

10 + 9 =