ρεβεγιόν

Το φετινό εορταστικό τραπέζι, αναμένεται να είναι διαφορετικό, ελέω πανδημίας και ήδη οι οικογένειες προετοιμάζουν τα πλάνα τους για το βράδυ των Χριστουγέννων, προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα.

Η πρώτη και βασική τροποποίηση, αφορά τα χρονικά όρια, μιας και το βράδυ μετατίθεται για το μεσημέρι, δεδομένου ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι σε ισχύ από τις 22:00 μέχρι τις 05:00.

Απαγορεύσεις όμως ισχύουν και για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, με το sms στο 13033 να θεωρείται επιβεβλημένο για τις εορταστικές μετακινήσεις, που δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 9 άτομα κατ’οίκον.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε, όσοι επιθυμούν να βγουν από το σπίτι, θα πρέπει να στείλουν sms στο 13033, με τον κωδικό 6, που αντιστοιχεί σε σωματική άσκηση ή βόλτα με κατοικίδιο όπως γνωρίζουμε.

Εν τω μεταξύ, η απαγόρευση της κυκλοφορίας που θα παραμείνει ενεργοποιημένη, τόσο για το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων όσο και για εκείνο της Παραμονής Πρωτοχρονιάς, δεν αφήνει πολλές εναλλακτικές ως προς την επιστροφή, δεδομένης της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Με άλλα λόγια, αν κάποιος βρεθεί εκτός της οικίας του τις δύο παραμονές (ή οποιαδήποτε άλλη μέρα), θα πρέπει, είτε να έχει επιστρέψει μέχρι τις 22:00 είτε να διανυχτερεύσει στο φιλικό (ή συγγενικό) σπίτι στο οποίο έχει αποφασίσει να περάσει την βραδιά. Πέραν τούτου, απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Ιδού απαντήσεις σε κάποιες ερωτήσεις εν όψει των εορταστικών συγκεντρώσεων.

  • Ποιοι μπορούν να αλλάξουν περιφερειακή ενότητα;

Οι 4 κατηγορίες για τις οποίες θα επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού, κατ’ εξαίρεση, είναι οι εξής:

  • επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
  • επανένωση οικογενειών
  • λόγοι υγείας
  • επαγγελματικοί λόγοι
  • Όταν λέμε 9 άτομα στο ρεβεγιόν εννοούμε και παιδιά;

Ναι

  • Μέχρι ποια ώρα μπορούμε να μείνουμε;

Ισχύει η απαγόρευση από τις 22:00

Η απόφαση για τα ρεβεγιόν και τις εκκλησίες

Συνάθροιση μέχρι 9 άτομα από 2 οικογένειες σε σπίτια για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς και 3 Θείες λειτουργίες με μέγιστο αριθμο πιστών 25 σε ναούς και 50 σε μητροπόλεις, ορίζει η απόφαση της κυβέρνησης που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ για τους περιορισμούς λόγω του lockdown για τα μέτρα περιορισμού της διασποράς από τον κορονοϊό. Την ίδια ώρα, οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν για τον κίνδυνο μεγάλης διασποράς του ιού λόγω των συναθροίσεων για το ρεβεγιόν.

  • Συμφώνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, για ρεβεγιόν και ειδικά τις ημέρες 24 – 25 Δεκεμβρίου 2020 και 1 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπονται συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως 9 ατόμων που προέρχονται από 2 οικογένειες.
  • Για τις εκκλησίες προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021  και 6/1/2021 με παρουσία πιστών. Ένας πιστός ανά 15 τμ με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς.
  • Για τα Θεοφάνια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους  χώρους. Επιτρέπεται μόνο εντός των ιερών ναών.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × four =