menoume-edo

Δελτίο Τύπου εξέδωσε η δημοτική παράταξη “Κύθηρα – Αντικύθηρα – Μένουμε Εδώ”, αναφορικά με την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κυθήρων, με θέμα την «Ανόρυξη και αντικατάσταση δημοτικών γεωτρήσεων Δήμου Κυθήρων».

Στο δελτίο Τύπου, γίνεται αναφορά στις θέσεις της παράταξης για το υδατικό απόθεμα και την υδροδότηση του νησιού και ασκείται κριτική στην δημοτική αρχή για τον στρατηγικό σχεδιασμό που «δυστυχώς δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες  της υπάρχουσας πλειοψηφίας», όπως αναφέρει.

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου:

“Κύθηρα-Αντικύθηρα ένουμε εδώ”

Στις 26/9 λάβαμε πρόσκληση ( και την μελέτη ) για  “ έκτακτη διά περιφοράς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κυθήρων, που θα γίνει την 27/09/2022, ημέρα Τρίτη με ώρα έναρξης την 10:00 π.μ. και ώρα λήξης την 10:30 π.μ., με το ακόλουθο μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης:

Έγκριση της με αριθμό 79/2022 μελέτης με ημερομηνία 23/09/2022 ………για το έργο με τίτλο : «Ανόρυξη και αντικατάσταση δημοτικών γεωτρήσεων Δήμου Κυθήρων», συνολικού προϋπολογισμού μελέτης 640.106,90 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ :

..που αφορά την αντικατάσταση παλαιών και ανόρυξη νέων υδρογεωτρήσεων στο Δήμο Κυθήρων για την εξυπηρέτηση και ενίσχυση των αναγκών ύδρευσής του Δήμου…………………….

Η παρούσα σύμβαση χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Πυλώνα Ανάκαμψης «ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ», στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 1.4 (TA-01 Ταμείο Ανάκαμψης, Αναγνωριστικό 16850) «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας»,  …………

Η   παράταξη μας κατέθεσε την άποψη της  στην συνεδρίαση  και υπογραμμίζει δημόσια την ανάγκη ύπαρξης προοπτικής  που θα αυξάνει το υδατικό απόθεμα των νησιών παράλληλα με τα μέτρα εξοικονόμησης και μείωσης απωλειών..  Η έλλειψη προετοιμασίας του Δήμου μας στην κατεύθυνση αυτή είναι χαρακτηριστική ( μελέτη τελευταίας στιγμής ) όπως και η παραπομπή στις καλένδες έργων  εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα. ( Καμία ώριμη μελέτη …)

Η εγγύηση για ομαλή υδροδότηση και διατήρηση της βιοποικιλότητας  βρίσκεται στην συγκράτηση των  νερών των βροχοπτώσεων , στην ανάπτυξη των καλλιεργειών , στην  ύπαρξη δεξαμενών στις κατοικίες με κίνητρα.

Η δημοτική αρχή λειτουργεί με αδιαφάνεια στις επιλογές , αδιαφορεί για την υποστήριξη τέτοιων δράσεων απο τους φορείς του νησιού  και χρησιμοποιεί χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων με αμφίβολα αποτελέσματα.

Η παράταξη μας εμμένει στην  κατεύθυνση της δημοκρατικής ανοικτής συζήτησης για τις υποδομές των νησιών μας .  Η  ύπαρξη στρατηγικού σχεδιασμού δυστυχώς δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες  της υπάρχουσας πλειοψηφίας παρά  τις  ημερίδες κυρίως εντυπωσιασμού και  ψηφοθηρίας που διοργανώνει κατα περιόδους ….

Ακολουθεί η γραπτή τοποθέτηση   του Μάνου Τριφύλλη στην Οικονομική Επιτροπή.

“Για πολλοστή φορά καλούμαστε σε έκτακτη συνεδρίαση με  πρόσκληση πρίν απο 24 ώρες . Προφανώς υποστηρίζουμε την ομαλή υδροδότηση των νησιών μας και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών γεωτρήσεων . Επισημαίνουμε μάλιστα την ανάγκη  σύγχρονων εγκαταστάσεων σωληνώσεων οι οποίες δεν θα παρουσιάζουν τα προβλήματα οξείδωσης και κατακρημνίσεων που αντιμετωπίζουμε.  Η τεχνολογία υπάρχει και πρέπει να περιληφθεί σαν όρος στην πρόσκληση των εργοληπτών.

Επισημαίνουμε όμως  ότι  παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις  σημαντικό  θέμα υποδομών προτείνεται  χωρίς σχέδιο  τελευταία στιγμή σε κατάφωρη αντίθεση με τον τίτλο της πρόσκλησης “περί αειφόρου χρήσης των πόρων “.

Η δημοτική αρχή καταφεύγει στην πεπατημένη σε αντίθεση με  άλλους δήμους  που αξιοποιούν το μέτρο για κατασκευή λιμνοδεξαμενών και μικροφραγμάτων με στόχο τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Στην τεχνική έκθεση απουσιάζει η πληροφορία που αφορά την υποχώρηση της στάθμης των υδροφορέων και  ταυτόχρονα γίνεται μνεία για πιθανότητα υφαλμύρωσης.  Απουσιάζει το φαινόμενο της κατάρρευσης των  παροχών των επιφανειακών πηγών που διογκώνεται συνεχώς.

Θεωρούμε  σημαντικό πρόβλημα την επιφανειακή προσέγγιση στη διαχείριση των υδατικών πόρων και καλούμε την δημοτική πλειοψηφία να σχεδιάσει ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα .

Κατά συνέπεια ψηφίζουμε λευκό διαμαρτυρόμενοι και για την διαδικασία και για την ουσία .”

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Γιώργος Διδυμιώτης

Μάνος Τριφύλλης

Χρυσούλα Φατσέα

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 − 2 =