menoume-edo

Με δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε, ο δημοτικός συνδυασμός “Κύθηρα – Αντικύθηρα, Μένουμε Εδώ” ερμηνεύει την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί της μη συνταγματικότητας των διατάξεων των νόμων 4623/2019 και 4625/2019 (νόμος Θεοδωρικάκου) ως απόδειξη ότι «αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 (με απλή αναλογική)». Αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν «κρίσιμες και με σημαντικό οικονομικό αντικείμενο αρμοδιότητες των δημοτικών συμβουλίων προς τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής των Δήμων», με αποτέλεσμα να μετατραπούν οι δήμοι σε «ενός ανδρός αρχή».

Διαβάστε αναλυτικά το δελτίο Τύπου.

«Κύθηρα, Αντικύθηρα-Μένουμε Εδώ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  05/12/2022

«Αντισυνταγματικός» ο νόμος- Θεοδωρικάκου με τον οποίο η εκλογική μειοψηφία, έγινε πλειοψηφία σε κρίσιμες επιτροπές…

«Ράπισμα» σε όσους αξιοποίησαν αντισυνταγματικές διατάξεις για να αποκτήσουν πλαστή πλειοψηφία σε αποφασιστικές επιτροπές των Δήμων, αποτελεί η πρόσφατη απόφαση της  Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με αυτή κρίθηκαν οριστικά και αμετάκλητα ως αντισυνταγματικές οι διατάξεις του «νόμου Θεοδωρικάκου»  με τις οποίες μεταφέρθηκαν κρίσιμες και με σημαντικό οικονομικό αντικείμενο αρμοδιότητες των δημοτικών συμβουλίων προς τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής των Δήμων. Με τις διατάξεις αυτές αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 (με απλή αναλογική), με αποτέλεσμα οι παρατάξεις των δημάρχων να αποκτήσουν στις εν λόγω επιτροπές (πλασματικές) πλειοψηφίες 3/5.

Η απόφαση (υπ’ αριθμόν 2377/2022) του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου αποτελεί ισχυρό και αναμφισβήτητο πλήγμα για τον «πυρήνα» του πολιτικού δόγματος με το οποίο προσεγγίζει την Τοπική  Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση της Ν.Δ., που απαξίωσε τα εγγύτερα στον πολίτη δημοκρατικά όργανα και μετέτρεψε τους δήμους σε «ενός ανδρός αρχή».  Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η απόφαση του ΣτΕ σημειώνει ότι η απλή αναλογική «δεν δοκιμάστηκε στην πράξη»…

Σε ότι αφορά τα Κύθηρα ο αντισυνταγματικός αυτός νόμος αξιοποιήθηκε από την δημοτική πλειοψηφία και τον Δήμαρχο κ.Χαρχαλάκη ο οποίος είχε σαν σημαία το “νόμος και τάξη”… Χάρη στο νόμο-Θεοδωρικάκου η δημοτική αρχή απέκτησε πλαστή πλειοψηφία η οποία της επέτρεψε να λειτουργεί αυταρχικά, αλαζονικά και με στόχο τη δημιουργία “δεσμών παλαιοκομματικού τύπου” (απευθείας αναθέσεις κλπ).

Εμείς επιμένουμε σε ότι λέγαμε και πριν τις εκλογές του 2019: Τα νησιά μας χρειάζονται δημοτικές αρχές οι οποίες να στηρίζονται σε υπαρκτές και όχι σε πλασματικές-αντισυνταγματικές μειοψηφίες. Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη συνθετικών-πλειοψηφικών λύσεων στα θέματα αυτοδιοίκησης. Αντίθετα ο  Δήμαρχος Κυθήρων πρωτοστάτησε πανελλαδικά με αρθρογραφία στην υπεράσπιση της παρανομίας και στην απαξίωση της απλής αναλογικής.

Λίγους μήνες πριν τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές καθίσταται σαφές ότι και στα Κύθηρα-Αντικύθηρα χρειαζόμαστε ένα άλλο-εναλλακτικό σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης των νησιών μας. Οι αυτοδιοικητικές επιλογές (μαζί με τις κεντρικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν) έχουν οδηγήσει τα νησιά μας σε συρρίκνωση (μεγάλη μείωση του πληθυσμού σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, με ταυτόχρονη γήρανση της ηλικιακής πυραμίδας).

Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν μια ευκαιρία για να  αναστραφεί η καθοδική πορεία Κυθήρων-Αντικυθήρων. Για να εφαρμοστεί μια άλλη στρατηγική ανάπτυξης, με επίκεντρο τον άνθρωπο, με προστασία του περιβάλλοντος, με διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία.

Άμεσα πρέπει να αποκατασταθεί η λειτουργία των Δημοτικών πλειοψηφιών όπως προέκυψαν από τις εκλογές του 2019.  Επιβάλλεται να εφαρμοστούν πολιτικές μεγάλων συγκλίσεων και μεγάλων πλειοψηφιών για το υπόλοιπο διάστημα της θητείας της εκλεγμένης διοίκησης. Είναι σαφές ότι η σημερινή σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής είναι παράνομη. Επιφυλασσόμαστε να προσβάλουμε τις αποφάσεις της με κάθε νόμιμο μέσο αν δεν αποκατασταθεί άμεσα η δημοκρατική λειτουργία με βάση τους εκλογικούς συσχετισμούς του 2019. Επίσης είναι σαφές ότι πλέον είναι μονόδρομος η λήψη αποφάσεων με τήρηση όλων των δημοκρατικών προβλέψεων (επαρκής συζήτηση, καταγραφή απόψεων κλπ).

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:

-Διδυμιώτης Γιώργος

-Τριφύλλης Μάνος

-Φατσέα Χρυσούλα

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two × 5 =