megaliteri-listeia-aiona

Η μέση κατά κεφαλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ειναι 5.309kWh τον χρόνο.

Ένα κλάσμα από αυτήν (16%) καταναλώνεται στο σπίτι ενώ την υπόλοιπη την πληρώνουμε ως κόστος προϊόντων, δημοτικών τελων, λογαριασμό νερού κλπ.

🔸Το 2019 το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (τιμη χονδρικής) ήταν στα 5-7 λεπτα του € η kWh (ανάλογα με τον καύσιμο η τρόπο παραγωγής της) και η τιμή πώλησης της για οικιακή κατανάλωση ήταν στα 11 λεπτά. Σταθερές αυτές οι τιμές από το 2016.

🔸Απο τον Ιούνιο του 21 μέχρι και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής kWh εκτινάχτηκε στα 20 λεπτά
Αυτό έγινε λόγω:

🔹 της αύξησης του φόρου ρύπων κατά 110%, με ευθύνη της Κομισιόν που με αποφάσεις της οδήγησε σε πάρτι κερδοσκοπίας στα … χρηματιστήριο ρύπων.

🔹 Της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου από 3,5 λεπτά η θερμική kwh στα 8,5 λεπτά (απαιτούνται να καούν 3,3 θερμικές kWh για να παραχθεί μισ ηλεκτρική kWh).

🔹 Το κόστος μεταφοράς του φυσικού αερίου σε υγροποιημένο μορφή με καράβια (LNG) από τις ΗΠΑ, το Καταρ και την Αίγυπτο κυρίως, σε αυτό το διάστημα διαμορφώθηκε από την αυξηση του ΗΜΕΡΉΣΙΟΥ ναύλου αυτών των πλοίων απο τις 30.000€ στα 360.000€. Λόγω της κρίσης στα logistics είπαν τότε.

🔹 Το φυσικό αέριο, λόγω του άρον άρον κλεισίματος 4 από τις 5 λιγνιτικες μονάδες της ΔΕΗ, χρησιμοποιείται και για να παράγει το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε. Εκτός από ημέρες με καιρικές συνθήκες άπνοιας η χιονιά, οπότε και καλύπτει τότε εως και το 65% των ηλεκτρικών kWh λόγω αδυναμίας παραγωγής των ΑΠΕ.

🔸 Μετά την έναρξη του πολέμου, το κόστος στην χονδρική του ηλεκτρικού (kWh) έφτασε στα 36,6 λεπτά, ενώ το αντίστοιχο κόστος εισαγωγής θερμικής kWh με φυσικό αέριο εκτινάχθηκε στα 12,3 λεπτά.

🔸Με την χθεσινή τους την απόφαση, το καρτέλ της ενέργειας με τις πλάτες του γκουβερνου αποφάσισε (με τις λιγνιτικες μονάδες και τις “τζαμπα” ΑΠΕ να δουλεύουν πάλι στο φουλ) να μας μεταφέρει καλοκαιριατικα τα μελλοντικά του κόστη του χειμώνα, εισπράττοντας προκαταβολικά γυρω στα 45-50 λεπτά για την κάθε kWh.
Έτσι, το συνολικό κουστουμάκι για ηλεκτρική μόνο ενέργεια θα φτάσει το 2022 στα 21,4δισ € τουλάχιστον, χώρια απ όσα ακόμα θα πληρώσουμε για αέριο (περίπου άλλα 6δισ ακόμα) για τις ανάγκες θέρμανσης και κίνηση της βιομηχανίας συν άλλα 8,5δισ περίπου για εισαγωγή πετρέλαιου για κίνηση, θέρμανση και βιομηχανικές ανάγκες.
Σύνολο 36δισ περίπου, ήτοι το 21% του ΑΕΠ θα αναλωθεί για ενέργεια (από το 7% το 2019).

Σε αυτά δεν υπολογιζεται ο ΦΠΑ, που αυξάνεται αναλογικά με τις τιμές πώλησης ή ο τσουχτερος Ειδικός Φόρος Καυσίμων, που παραμένει ο ίδιος..

Με λίγα λόγια, λόγω πολύ συγκεκριμένων πολιτικών ευθυνών από την λήψη των σχετικών λανθασμένων έως καταστροφικών αποφάσεων στην πολιτική ενέργειας (πωληση ΔεΗ, ΑΔΔΜΗΕ, βίαιη απολιγνιτοποίηση, μη αξιοποίηση της γεωθερμίας και ελληνικών κοιτασμάτων αερίου, λειτουργία καρτέλ στο χρηματιστήριο ενέργειας ανεξέλεγκτα, τιμολόγηση με ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής που “καταργήθηκε” κλπ) ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ήδη πρόσθετα κάθε χρόνο όσο ΔΥΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑ σε εγχώριους και διεθνείς ιέρακες, που κάνουν άγρια επιδρομή στις τσέπες μας.

✔️ Έρχεται μετά ο αρχιτέκτονας του χάους και υπόσχεται μέχρι τέλους του χρόνου επιστροφές και επιδοτήσεις που τις κοστολογεί μόνος του στα 3,2δισ, μπας και εξαγοράσει έτσι κανένα ψηφουλακι με τα λεφτά της ληστείας, μέσω κάτι pass που γυρίζουν τελικά πίσω ούτε τα μισά.

A, και μείωση λέει της φορολογικής μας επιβάρυνσης, περιορίζοντας τον ΕΝΦΙΑ μόνο για το 2,5% των κατοικούντων στα ρετιρέ.

Κανε την αφαίρεση και θα βρεις πόσα σου λήστεψε.
Τι δεν καταλαβαίνεις ακριβώς?

Γιάννης Χατζηχρήστος

Δημιουργός του άρθρου:

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fourteen − nine =