Τετ, 14 Μαΐ 2025
19.2 C
Cythera

Μάσκα μέχρι να εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού

«Πέραν των δύο τρίτων του πληθυσμού θα πρέπει να εμβολιαστεί, προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία», συμφωνούν οι λοιμωξιολόγοι.

«Μάσκα πάντα και παντού, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή», συμφώνησαν μιλώντας στην ΕΡΤ ο  Bασίλης Παπασταμόπουλος, λοιμωξιολόγος, γενικός συντονιστής στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», για την αντιμετώπιση της Covid-19 και η  Βαρβάρα Ανεμοδουρά,  γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στα Κέντρα Υγείας. Όπως επεσήμαναν για να υπάρξει ικανοποιητική ανοσία στον κορονοϊό θα πρέπει να εμβολιστεί το 70-80% του πληθυσμού. Επιπλέον ακόμη και μετά την πρώτη δόση του  εμβολίου, απαιτείται τουλάχιστον ενάμιση μήνας μέχρι να επιτευχθεί κάποια ανοσία.

«Η πίεση στο σύστημα Υγείας έχει μειωθεί αισθητά στην Αθήνα, όχι όμως στη Θεσσαλονίκη, που εξακολουθεί να πιέζεται αρκετά», επεσήμανε ο κ. Παπασταμόπουλος,»Φαίνεται όμως ότι υπάρχει μια σαφής κάμψη στις νοσηλείες«, γεγονός που εάν  επιβεβαιωθεί και αυτή την εβδομάδα θα είναι αρκετά ελπιδοφόρο.

Την αύξηση των κρουσμάτων κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας ο κ. Παπασταμόπουλος, την αποδίδει στο ότι «Πολλοί φοιτητές έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη, για να πάνε στα χωριά τους και να περάσουν την καραντίνα. Εβδομήντα χιλιάδες αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα για να πάνε στην επαρχία. Αυτό συνετέλεσε σε μια επανακυκλοφορία του ιού, πέρα από τις εστίες που είχε».  Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «Η ενδοοικογενειακή μετάδοση έχει τον μεγαλύτερο συντελεστή μετάδοσης«.

Όσον αφορά την θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα και το κατά πόσο συμβάλουν στην θεραπεία της Covid-19  επεσήμανε πως » Πάρα πολύ αποτελεσματικά δεν είναι. Δεν είναι σίγουρο ότι όποιος τα πάρει θα πάει καλά. Δεν υπάρχουν ποσοστά 100% στην ιατρική. Σίγουρα έχει μια βελτίωση ή προλαμβάνει μια επιδείνωση της ασθένειας σε ικανοποιητικό βαθμό. Το να έρθουν στην Ελλάδα, είναι θέμα έγκρισης από τον ΕΟΦ. Προγραμματίζεται κλινική μελέτη για να έρθουν στη χώρα».

Πως οργανώνεται ο εμβολιασμός στα 1018 Κέντρα Υγείας

«Οργανώνονται με ταχείς ρυθμούς τα 1018 Κέντρα Υγείας για τον εμβολιασμό, που θα γίνει σε δύο δόσεις» επεσήμανε η κα Ανεμοδουρά και υπογράμμισε πως «Η μείωση των νοσηλειών στα νοσοκομεία, οφείλεται και στο γεγονός ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αντιμετωπίζει ήπια και μέτριας νόσησης  περιστατικά, στο σπίτι  τους».

«Για τον εμβολιασμό θα πρέπει να υπάρξει ένας επαρκής αριθμός γιατρών παθολόγων, γενικών γιατρών και πνευμονολόγων για να εμβολιαστούν τα 10 εκατομμύρια των Ελλήνων και αυτός ο αριθμός επί δύο, γιατί το εμβόλιο θα γίνει σε δύο δόσεις» τόνισε η κα Ανεμοδουρά και επεσήμανε ότι «νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει. Υστέρηση υπάρχει στα Κέντρα Υγείας σε γιατρούς».

Όπως ανέφερε «γίνεται τώρα ένα σχέδιο κατάταξης των χώρων και του προσωπικού» και θεώρησε αναγκαίο «το αμέσως προσεχές διάστημα να γίνει σε όλες τις  περιοχές της χώρας, με την βοήθεια των περιφερειών, μια αδρή αποτίμηση των ατόμων που θα κληθούν να εμβολιαστούν , π.χ σε ένα νησί η τοπική αυτοδιοίκηση ξέρει τα άτομα που είναι άνω των 70 ετών ώστε να πάρουν και τον αντίστοιχο αριθμό εμβολίων.» «Ο εμβολιασμός θα γίνεται ανά πέντε άτομα και μόνο παρουσία  γιατρών» ενημέρωσε, ενώ κατέστησε σαφές πως «Μετά την πρώτη δόση του  εμβολίου, απαιτείται τουλάχιστον ενάμιση μήνας μέχρι να επιτευχθεί κάποια ανοσία».

Δημοφιλή Άρθρα

Οι βασικές διαφορές μεταξύ Χριστιανών Ορθοδόξων και Καθολικών

Η Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν ενωμένη με τους Καθολικούς μέχρι...

Η Κίνηση Πολιτών Dynamo Kythira καταγγέλλει: «Επιχείρηση καταστροφής των Κυθήρων από την ΤΕΡΝΑ»

Στο προσκήνιο επιστρέφει το μείζον ζήτημα της εγκατάστασης βιομηχανικών...

«ΟΧΙ στους Βιομηχανικούς Αιολικούς Σταθμούς στα Κύθηρα»

Σε κινητοποίηση προχωρούν οι κάτοικοι των Κυθήρων ενάντια στην...

Aqua Jewel – Δρομολόγια Καλοκαιριού 2025

Το Aqua Jewel συνδέει τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα, την...

Ανακοινώθηκαν τα νέα δρομολόγια του Aqua Jewel για το 2025

Το πλοίο Aqua Jewel, που συνδέει τον Πειραιά με...
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img