lockdown-covid-19

Για τις 11:00, το πρωί της Τετάρτης, 03/03, είναι προγραμματισμένη η έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, όπου και θα εκτιμηθούν τα δεδομένα της πανδημικής κρίσης.

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά, και τούτο καταδεικνύει και το έκτακτο της σύγκλησης της επιτροπής – η οποία συνήθως συνεδριάζει κάθε Παρασκευή – με την επιβολή οριζόντιων μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού, να είναι πιο ορατή από ποτέ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείσουν εκ νέου όσα σχολεία σήμερα λειτουργούν ανά την επικράτεια και οι μαθητές να καταφύγουν και πάλι στην τηλεκπαίδευση.

Το αυστηρό lockdown στο οποίο έχει εισέλθει εδώ και 3 βδομάδες η Αττική, δεν έχει λειτουργήσει και αυτό εξηγείται, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, από την κόπωση του κόσμου. Η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία σε δρόμους, πάρκα και πλατείες και ο συνωστισμός που παρατηρείται στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ τα Σαββατοκύριακά – όταν και ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 – έχει αυξήσει την ενδοοικογενειακή μετάδοση του ιού, πιστεύουν οι ειδικοί.

«Όμως έχουμε ακόμη πόλεμο, απλά δεν βλέπουμε τις βόμβες και τα σκάγια» σχολιάζει ο καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΑΠΘ και μέλος της Επιτροπής κ. Βασίλειος Παντελεήμων Μποζίκας, προσθέτοντας ότι αποδεικνύεται πόσο απρόβλεπτος και ύπουλος είναι ο ιός.

Την ίδια ώρα, οι μεταλλάξεις έχουν φτάσει και την Ελλάδα και δυστυχώς είναι πολύ μεταδοτικές, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Τετάρτης ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, αναμένεται να παρουσιάσει όπως κάθε εβδομάδα την επιδημιολογική εικόνα του ιού.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως σχολίαζαν μέλη της Επιτροπής, ότι και στην συνεδρίαση των Επιδημιολόγων της Τρίτης, ο καθηγητής Τσιόδρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος με τις διαστάσεις που έχει λάβει η διασπορά.

Και είναι πράγματι ειρωνικό, να μιλάμε για 2.353 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 422 διασωληνωμένους και 23 θανάτους το τελευταίο 24ωρο- όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ- μετά από έναν χρόνο πανδημίας και την ώρα που οι εμβολιασμοί βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, μετά από δύο μήνες.

Εν τω μεταξύ, το ΕΣΥ βρίσκεται για ακόμη μία φορά στο βαθύ κόκκινο και οι δωρεές σε κλίνες Εντατικής, δεν φαίνεται να μπορούν να σώσουν την κατάσταση, αφού, χρειάζονται γενναία στελέχωση.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΠΟΕΔΗΝ, αυτή την στιγμή υπάρχουν μόλις 19 κενές κλίνες ΜΕΘ-COVID στο Λεκανοπέδιο, ενώ ήδη χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ έχουν μείνει το «Σωτηρία», ο «Ευαγγελισμός» και το «Σισμανόγλειο», τα νοσοκομεία της εμπροσθοφυλακής δηλαδή. Ελάχιστες κλίνες παραμένουν ελεύθερες σε «Θριάσιο», «Ασκληπιείο», «Ελπίς», ΚΑΤ», «Αγία Όλγα», «Ερυθρό Σταυρό», «Γ. Γεννηματάς» και ΝΙΜΤΣ.

Τις τελευταίες ώρες, κυκλοφορούν δύο σενάρια, αναφορικά με την ενίσχυση του ΕΣΥ- την οποία θα ανακοινώσει το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ακούγεται η ένταξη και των στρατιωτικών νοσοκομείων στη μάχη της πανδημίας, καθώς και το ενδεχόμενο επίταξης των ιδιωτικών κλινικών.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three × 3 =