paros-airport

Με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Γιάννη Ραγκούση, 15 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αναφορικά με την υποστελέχωση του νέου αεροδρομίου της Πάρου.

Όπως τονίζει ο Γ. Ραγκούσης:

«Το νέο αεροδρόμιο  της Πάρου είναι ένα κορυφαίο έργο υποδομής με μεγάλη δυναμική, το οποίο έδωσε σημαντική ώθηση στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Πάρου και της Αντιπάρου.

Ωστόσο,  παρά τις οιονεί προοπτικές  περαιτέρω αναβάθμισης του σημαίνοντος ρόλου του αεροδρομίου στη νησιωτική διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του αερολιμένα.

Οι καταγγελίες αφορούν σε σημαντικές ελλείψεις στην στελέχωση και στη συνακόλουθη υποβάθμιση της ποιότητας λειτουργίας του αεροδρομίου.  Συγκεκριμένα ένας υπάλληλος τελεί σε 7ήμερη και σε 24ωρη επιφυλακή για ενεργοποιήσεις-αεροδιακομιδές, ενώ παράλληλα ασκεί καθήκοντα στον Πύργο Ελέγχου ως υπάλληλος Πληροφοριών Πτήσεων, Τηλεπικοινωνιακού, Ηλεκτρονικού, Αερολιμενικού, Γραφείου Ασφαλείας και άλλα μικρότερου φόρτου καθήκοντα. Επιπλέον, ο ίδιος είναι επιφορτισμένος και με  τον ρόλο του Αερολιμενάρχη, με αποτέλεσμα  η σωματική-ψυχολογική πίεση, όπως και η εργασιακή κόπωση να εντείνονται με άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια των πτήσεων.

Σημειωτέον ότι η πανδημία έχει εκ των πράγματων δημιουργήσει πρόσθετες ανάγκες σε αεροδιακομιδές ή σε μετακινήσεις προς την ηπειρωτική Ελλάδα  και το αίσθημα της ασφάλειας των κατοίκων της Πάρου, αλλά και των Κυκλάδων έχει κλονιστεί.

Μόλις στις αρχές Μαρτίου  μετακινήθηκε   υπάλληλος  στο αεροδρόμιο για 1 μήνα για παροχή έργου Υπηρεσίας Πληροφοριών Πτήσεων Αεροδρομίου.

Ωστόσο,  παραμένει ανεπίλυτο το πρόβλημα στελέχωσης για τον Πύργο Ελέγχου κατά τη θερινή περίοδο (τέλος Μαρτίου έως τέλος Οκτωβρίου), όπου αρχικά είναι απαραίτητος  1 επιπλέον  υπάλληλος  (συνολικά 3 ) και κατά το τρίμηνο του καλοκαιριού απαιτούνται 2 επιπλέον  υπάλληλοι (συνολικά 4).

Η επίλυση του προβλήματος καθίσταται επιτακτική ενόψει και της έναρξης της θερινής περιόδου, οπότε και οι πτήσεις πολλαπλασιάζονται. Επομένως, με το υπάρχον προσωπικό είναι ορατός ο κίνδυνος της μη ομαλής ροής λειτουργίας του αεροδρομίου και της διακινδύνευσης της ασφάλειας των πτήσεων.

Η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει έμπρακτα -έστω και καθυστερημένα- ότι έχει τη βούληση να στηρίξει με ολοκληρωμένο σχέδιο- και όχι με  εμβαλωματικές κινήσεις- το υποστελεχωμένο αεροδρόμιο της Πάρου. Ενδεικτικά  στον Αερολιμένα κατά την τρέχουσα περίοδο υπηρετούν συνολικά μόνο 3  υπάλληλοι  ως μόνιμη δύναμη και μόνο 1 ένας εξ αυτών στον  Πύργο Ελέγχου.

Συνεπώς κρίνεται απαραίτητη η λήψη συγκεκριμένων μακρόπνοων πρωτοβουλιών για την άμεση και μόνιμη ενίσχυση του Αερολιμένα με προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται άμεσα η στελέχωση με επιπλέον προσωπικό  για άσκηση έργου Πληροφοριών Πτήσεων στον Πύργο Ελέγχου του Αερολιμένα, αφού η μέχρι πρότινος παρουσία ενός μόνο υπαλλήλου με συνεχή εργασία στον Πύργο Ελέγχου προκαλούσε  έντονη ανησυχία για την ακριβή τήρηση του πρωτοκόλλου ασφαλούς διενέργειας πτήσεων.

Επιπλέον, καθίσταται επιτακτική η στελέχωση  του Αερολιμένα και με άλλες ειδικότητες (π.χ. Αερολιμενικούς, Οδηγούς-Πυροσβέστες, Διοικητικούς, Ηλεκτρολόγους ή/και Ψυκτικούς).

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1 )Προτίθεται να προβεί σε προσλήψεις προσωπικού με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, για να καλυφθούν οι οξυμένες ανάγκες στελέχωσης του αερολιμένα και να δοθεί τέλος στα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του;

2) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κάλυψης των ανωτέρω αναγκών, ώστε να  εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων;

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eighteen − seven =