Κύπρος: Διαθέσιμο από σήμερα το αντι-ιικό φάρμακο Molnupiravir (Lagevrio)

Το φάρμακο, αν και βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία αδειοδότησης, έχει λάβει σύσταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στα πλαίσια διάθεσης σε βάση κατεπείγουσας ανάγκης, δεδομένης της προστασίας που διαφάνηκε να προσφέρει μέσω των κλινικών δοκιμών που έχουν διεξαχθεί.

Την ικανοποίηση του για τις ενέργειες που οδήγησαν στο να είναι η Κύπρος μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που προχώρησαν στην αγορά και διάθεση του αντι-ιικού φαρμάκου Molnupiravir (Lagevrio), εξέφρασε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Η χώρα μας, από σήμερα διαθέτει το συγκεκριμένο φάρμακο, το οποίο συμβάλλει στη θεραπευτική αντιμετώπιση της πανδημίας και προστατεύει τους ασθενείς υψηλού κινδύνου από βαριά νόσηση από τη νόσο Covid-19, σημείωσε ο υπουργός, ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το υπουργείο για το θέμα, διαβεβαιώνντας παράλληλα ότι «ως υπουργείο Υγείας, βρισκόμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση σχετικά με τα νέα εμβόλια αλλά και τις νέες θεραπείες κατά της Covid-19 και συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις συνεργασίες, ώστε να διασφαλίζονται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη τα νέα εμβόλια αλλά και φάρμακα κατά της Covid-19».

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του υπ. Υγείας της Κύπρου, Δρ. Έλενα Παναγιωτοπούλου, παρουσίασε τα δεδομένα σχετικά με το Molnupiravir, επισημαίνοντας πως αν και βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία αδειοδότησης, έχει λάβει σύσταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στα πλαίσια διάθεσης σε βάση κατεπείγουσας ανάγκης, δεδομένης της προστασίας που διαφάνηκε να προσφέρει μέσω των κλινικών δοκιμών που έχουν διεξαχθεί.

Συγκεκριμένα, το Molnupiravir έδειξε να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή θανάτου σε άτομα που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Covid-19, από 14,1% σε άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo), σε 7,3% στα άτομα που έλαβαν το Molnupiravir, από μια ομάδα 775 συνολικά συμμετεχόντων.

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Αποκάλυψη «σημαντικών» εγγράφων για τα… UFO προαναγγέλλει ο Τραμπ

«Βρήκαμε πολλά, πολύ ενδιαφέροντα έγγραφα, οφείλω να πω, και...

Όλοι Μαζί: Τι εγκαθίσταται δίπλα στα σπίτια μας; Ερωτήματα για τα αντλιοστάσια

Στο μικροσκόπιο της δημοτικής παράταξης «Όλοι Μαζί, Κύθηρα -...

Δέκα χρόνια κλείνει το Hania.News του «δικού μας» Γιώργου Γεωργακάκη

Η σημερινή ημέρα (18 Απριλίου 2026) αποτελεί ένα σπουδαίο...

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για τις τετραετείς άγονες γραμμές στην ακτοπλοϊα

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται ο διαγωνισμός για τις τετραετείς...

Η Τεχεράνη κλείνει εκ νέου τα Στενά του Ορμούζ ως απάντηση στον αμερικανικό αποκλεισμό

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα πως επαναφέρει «τον αυστηρό έλεγχο»...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img