tria-pithikakia

Συνέντευξη στο tvxs.gr και στην Φωτεινή Λαμπρίδη

Η πόρτα που άνοιξε η Σοφία Μπεκατώρου, ενδυναμώνει όλο και περισσότερες γυναίκες αλλά και γενικότερα, ανθρώπους που γνωρίζουν περιστατικά βιασμών και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο τους, να μιλήσουν. Ο  δημοσιογράφος, πρώην αθλητής αλλά και πρώην μέλος της ειδικής επιτροπής της παγκόσμιας ομοσπονδίας πάλης για θέματα media και marketing, Πάρις Κουρτζίδης, μιλάει στο tvxs. gr, για βιασμούς, παρενοχλήσεις και άλλα σκάνδαλα στην Ομοσπονδία Πάλης, για τα οποία έχει ενημερωθεί εδώ και καιρό το υπουργείο.

«Το ρεπορτάζ μας λέει εδώ και μήνες ό τι αυτός που δεν αφήνει τον ΓΓΑ να προχωρήσει στην καθαίρεση του ΔΣ της Ομοσπονδίας Πάλης και κατ΄ουσίαν συγκαλύπτει την παράνομη διοίκηση, είναι ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος επαίρεται ότι είναι ο μέγας μεταρρυθμιστής. Ας μάθει λοιπόν και ο κ. Μητσοτάκης τώρα ότι, δυστυχώς, σύμφωνα με τις καταγγελίες που η μία διαδέχεται την άλλη από γονείς, αθλητές, προπονητές, σωματεία, παράγοντες, δημοσιογράφους και ΜΜΕ, ακόμη και για βίαιες ή και αγοραίες σεξουαλικές πράξεις, είναι όλα σε γνώση των επί ετών διοικούντων. Η δε ομοσπονδία φέρεται να διοικείται εμμέσως πλην σαφώς από το ίδιο κύκλωμα. Ποιος εμποδίζει λοιπόν τον κ. Αυγενάκη, αν αυτός δεν είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός;», διερωτάται.  Προσθέτει δε, ότι τα στοιχεία ήταν εν γνώσει και της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου.

Ποια είναι η σχέση σας με τον αθλητισμό και την ομοσπονδία πάλης;

Από μικρό παιδί αγαπώ τον αθλητισμό, ωστόσο, η Πάλη σε ηλικία 14 ετών ήταν αυτή που τελικά με κέρδισε σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ άλλα αγαπημένα μου αθλήματα. Έτσι, υπήρξα μέλος των εθνικών ομάδων εφήβων, νέων και ανδρών. Αποχώρισα αρχικά γιατί δεν δέχθηκα να κάνω ύποπτες ενέσεις (μου είχαν πει ότι ήταν βιταμίνες συμπλέγματος B). Είχα ζητήσει ένα φιαλίδιο-δείγμα για να το δει δικός μου γιατρός και ο επικεφαλής προπονητής της εθνικής ομάδας επέμενε ότι δεν γίνεται κανείς να έχει πρόσβαση σε αυτές τις ενέσεις. Απειλήθηκα ότι αν μιλούσα δημόσια, θα μου έκοβαν την πάλη.

Κάπως έτσι κατάλαβα ότι επρόκειτο για ενέσιμα αναβολικά. Στη συνέχεια, όταν μεταπείστηκα να επιστρέψω στα ταπί, φυσικά χωρίς να συμβιβαστώ, ως μεγάλο όνειρο – στόχο είχα να συμμετέχω στην ομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996 που ήταν να γίνονταν για τον εορτασμό των 100 χρόνων στην Ελλάδα. Είχα πάντα στο μυαλό μου τη στιγμή που αγωνίστηκε ο Μπάμπης Χολίδης μέσα στο ΣΕΦ, το οποίο ήταν κατάμεστο και τον αποθέωνε. Με την ανακοίνωση ότι τους χάσαμε, δηλαδή ότι μας τους έκλεψαν λόγω αμερικάνικης πολυεθνικής εταιρείας δημοφιλούς αναψυκτικού, αποφάσισα να σταματήσω οριστικά.

Το 2013, όμως, όταν ο Ολυμπιονίκης και τότε πρόεδρος της ΕΛΟΠ, Κώστας Θάνος, ζήτησε να μπω μπροστά στη μάχη που θα δίναμε για την παραμονή του αθλήματος στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Κι έτσι έγινε. Ήμουν ο επικεφαλής επικοινωνίας και στρατηγικής της ελληνικής ομοσπονδίας, αλλά και της καμπάνιας που υιοθετήθηκε και από την παγκόσμια ομοσπονδία Πάλης. Αμέσως μετά, το φθινόπωρο του 2013, λόγω της καταλυτικής συμβολής μου, επελέγη ως πρώτος (και μοναδικός μέχρι σήμερα) Έλληνας δημοσιογράφος της 5μελους ειδικής επιτροπής της παγκόσμιας ομοσπονδίας για θέματα media και marketing.

Καταγγέλλετε καιρό ότι υπάρχουν κακοποιήσεις και κυρίως ανηλίκων στην ελληνορωμαϊκή πάλη. Τι συμβαίνει ακριβώς;

Δεν το καταγγέλλω. Ως δημοσιογράφος έχω την υποχρέωση να κάνω ρεπορτάζ και όταν απαιτείται να ενημερώνω, ακόμη και αυτοβούλως τις αρμόδιες αρχές. Αυτοί που κάνουν τις καταγγελίες είναι γονείς, προπονητές, παράγοντες. Καταγγέλλουν ότι με κίνητρο τα χρήματα, τις διακρίσεις, τη δόξα, κάποιοι εκμεταλλεύονται ακόμη και ανήλικα παιδιά, αγόρια και κορίτσια. Καταγγέλλουν ακόμη και αγοραίο έρωτα ενήλικων αθλητών, των οποίων τους αμαρτωλούς χορηγούς τους συστήνει συγκεκριμένο κύκλωμα εξουσίας. Αναφέρονται σε ισχυρούς παράγοντες του αθλητισμού. Οι γνωρίζοντες περισσότερα, όμως, φοβούνται να μιλήσουν, διότι το κύκλωμα αυτό, τόσα χρόνια τώρα κάνει επίδειξη δύναμης. Κερδίζει δίκες, διαγράφει σωματεία, αθλητές, προπονητές, «πνίγει καταγγελίες», κινεί τα νήματα στη ΓΓΑ, αποφασίζει και διατάζει. Λόγω μνημονίων, αλλά και χρεών της ομοσπονδίας από παρελθόντα αμαρτωλά έτη, κάποιοι διοικούντες εκμεταλλεύονται την ανάγκη… ειδικά των θυμάτων τους.

Γνωρίζετε συγκεκριμένα περιστατικά στην Πάλη και ποιά;

Στο piperata.gr  έχω γράψει πολλά σχετικά με το βιασμό μίας 12χρονης αθλήτριας, όπου οι γονείς της άρχισαν να ανακαλύπτουν τι συμβαίνει στο κορίτσι τους, λόγω σεξουαλικού μεταδιδόμενου νοσήματος που κώλυσε αυτό και χρειάστηκε να νοσηλευτεί! Αλλά και από προτροπές άλλων μανάδων που έβλεπαν περίεργες συμπεριφορές. Μετά, όταν άρχισαν να ανοίγουν στόματα γινόταν όλο και πιο σαφές ότι λίγο-πολύ ήταν γνωστός για την ύποπτη δραστηριότητα του ο εν λόγω προπονητής-βιαστής της ανήλικης αθλήτριας.

Δεν είναι όμως το μοναδικό περιστατικό. Απλώς αυτό εκ των πραγμάτων αποκαλύφθηκε. Και κάποιοι μεγαλοπαράγοντες της ΕΛΟΠ πήγαν να το αποσιωπήσουν και να το κουκουλώσουν κιόλας, δικαιολογώντας τον βιαστή-προπονητή και κατηγορώντας με θρασυδειλία ακόμη και την ανήλικη αθλήτρια, λέγοντας σε μένα, όπως και στον ίδιον τον τραγικό πατέρα ότι «τα ‘θελε το κορίτσι» του!

Καταγγέλθηκαν ποτέ από τα παιδιά, τους γονείς ή τους γνωρίζοντες;

Ναι, έχουν καταγγελθεί πάμπολλα. Απλώς ό,τι περισσότερο ξέρω επ’ αυτού του τόσο ευαίσθητου ζητήματος, θα μου επιτρέψετε να το πω κατευθείαν στον εισαγγελέα. Ευελπιστώ να παρέμβει κάποια στιγμή η δικαιοσύνη, προκειμένου να κληθούμε για να καταθέσουμε όλοι όσοι γνωρίζουμε.

Ό,τι ξέρουμε ή και έχουμε ακούσει από υγιείς παράγοντες και προπονητές. Να είστε βέβαιοι ότι θα υποδείξω όλους όσοι πρέπει να κληθούν για μάρτυρες, προκειμένου να βγει άκρη σε αυτή τη δυσώδη υπόθεση. Να ξέρετε πάντως, μεταξύ αυτών που είμαι σίγουρος ότι είχαν ενημερώσει κατά καιρούς για πολλά ζητήματα τους αρμόδιους στην ομοσπονδία Πάλης, από το 2013 μέχρι και πρότινος, ήταν τόσο ο διαιτητής, Κωνσταντίνος Κανελλάκης, όσο και η Ολυμπιονίκης Βούλα Ζυγούρη.

Αλλά και ο καθηγητής φυσικής αγωγής και «μέντορας» της πάλαι ποτέ χρυσής Ολυμπιακής Ομάδας, Γιώργος Πάχτας. Όπως και πάμπολλοι προπονητές, των οποίων τα ονόματα δεν χρειάζεται να τα πούμε σήμερα. Έχουν ήδη υποστεί τόσα πολλά από τους διοικούντες, μόνο και μόνο γιατί δεν συμβιβάστηκαν με τη σιωπή τους.

Τι έχουν υποστεί;

Αρκεί να σας πω ότι εξαιτίας μου, επειδή ασκώντας το επάγγελμα-λειτούργημα μου αποκάλυπτα διάφορες πομπές των διοικούντων της Πάλης, κάλεσαν σε απολογία το σωματείο «Φιλαθλητικός» και την πρόεδρο του, Ολυμπιονίκη Βούλα Ζυγούρη, στο οποίο είμαι αντιπρόεδρος, και το διέγραψαν!

Την πλήρωσε το σωματείο, γιατί δημοσιογραφούσα και αποκάλυπτα με ακράδαντα στοιχεία τα αμαρτωλά πεπραγμένα τους. Ασφαλώς ο Φιλαθλητικός έκανε προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ, κι εκεί κέρδισε την επανεγγραφή του, αλλά στο μεταξύ είχαν αποσπάσει με υποχρεωτική μεταγραφή -λόγω διαγραφής του σωματείου μας- τα παιδιά που αθλούνταν στον Φιλαθλητικό, εκφοβίζοντας τους γονείς τους. Κι έτσι απέσπασαν με υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων, τις μεταγραφές των αθλητών μας, σε οικείο σωματείο της διοίκησης της ομοσπονδίας, που λέγεται ότι ήταν «μαϊμού» μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Έχετε διαπιστώσει κι άλλες παράνομες δράσεις σε αυτή την ομοσπονδία; Υπάρχει συγκάλυψη των πεπραγμένων και από ποιους;

Ναι, ένας ισχυρός αθλητικός παράγοντας που διαθέτει «πλάτες» πολιτικές, οικονομικές και μιντιακές, φαίνεται ότι μπορεί και επιβάλλει τη συγκάλυψη.

Ενίοτε διαπλέκονται κι άλλοι. Όντως, στη συγκεκριμένη ομοσπονδία φέρονται να γίνονται πράγματα και θάματα, όπως ίσως και σε άλλες. Πάντως, είναι απ’ αυτές που δυστυχώς κάποιοι έχουν κάνει όργια και σε επίπεδο κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης.

Στις 26 Ιουνίου 2020 με διαπιστωτική πράξη του ΓΓΑ μετά από διοικητική δικαστική απόφαση καθαιρέθηκε η διοίκηση της ομοσπονδίας πάλης λόγω παράβασης καθήκοντος. Κι όμως, η έκπτωτη διοίκηση πληροφορούμενη από αποκαλυπτικό δημοσίευμα μου, έκανε εκ περιφοράς έκτακτη συνεδρίαση, πριν της κοινοποιηθεί τυπικά η καθαίρεση της, όπου ζήτησε γενική συνέλευση με θέμα πρόωρες εκλογές.

Η απόφαση να αναλάβει προσωρινή διοίκηση και να διεξάγει άρον – άρον εκλογές στην ομοσπονδία Πάλης, πέρα από το ότι δεν διέπεται από την ορθή τήρηση του νόμου, αποκάλυψε κι άλλες σοβαρές παράνομες πράξεις, όπως άλλωστε υποδεικνύει η  επώνυμη καταγγελία νόμιμου εκπροσώπου σωματείου κατά του πρώην προέδρου Κώστα Θάνου στον οποίο καταλογίζει ότι παράνομα έχει στα χέρια του, ο ίδιος και ομάδα στενών συνεργατών του, βιβλία και σφραγίδες συλλόγων που δεν υφίστανται.

Όλα αυτά – οικονομικά σκάνδαλα, βιασμοί και παρενοχλήσεις – είναι εν γνώσει του υπουργείου και δεν έχει κάνει τίποτα;

Ο Γιώργος Μαυρωτάς, ως Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, ενώ θα έπρεπε να έχει προβεί στην έκδοση νέας διαπιστωτικής πράξης περί εκ νέου καθαίρεσης της δήθεν νομίμως εκλεγμένης διοίκηση, εδώ και μήνες δεν προχωράει. Το ρεπορτάζ μας λέει εδώ και μήνες ότι αυτός που δεν αφήνει τον ΓΓΑ να προχωρήσει στην καθαίρεση του ΔΣ της Ομοσπονδίας Πάλης και κατ΄ουσίαν συγκαλύπτει την παράνομη διοίκηση, είναι ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος επαίρεται ότι είναι ο μέγας μεταρρυθμιστής. Ας μάθει λοιπόν και ο κ. Μητσοτάκης τώρα ότι, δυστυχώς, σύμφωνα με τις καταγγελίες που η μία διαδέχεται την άλλη από γονείς, αθλητές, προπονητές, σωματεία, παράγοντες, δημοσιογράφους και ΜΜΕ, ακόμη και για βίαιες ή και αγοραίες σεξουαλικές πράξεις, είναι όλα σε γνώση των επί ετών διοικούντων. Η δε ομοσπονδία φέρεται να διοικείται εμμέσως πλην σαφώς από το ίδιο κύκλωμα. Ποιος εμποδίζει λοιπόν τον κ. Αυγενάκη, αν αυτός δεν είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός;

Ποιος επιτρέπει και γιατί στην παράνομα εκλεγμένη διοίκηση, όπου μάλιστα δέκα μέλη της κατ’ ουσίαν έχουν καθαιρεθεί τον Ιούνιο του 2020, να επιχειρεί κι αυτή στην ουσία να περάσει στα χαμηλά ακόμη και η γνωστή στο πανελλήνιο υπόθεση παιδεραστίας από τεχνικό σύμβουλο και προπονητικό παράγοντα της ομοσπονδίας;

Κάνατε ανάρτηση στα social media, λέγοντας πως έχετε καταθέσει σχετικά στοιχεία στο υπουργείο και τώρα και στο παρελθόν. Πότε το κάνατε τι και σε ποιους;

Τα περισσότερα απ’ αυτά που σας έχω ήδη πει παραπάνω, τα έχω στείλει προσωπικά ηλεκτρονικά στον ΓΓΑ Γιώργο Μαυρωτά και όχι μόνο. Ο άνθρωπος δείχνει να είναι σε δύσκολη θέση. Ενώ θέλει… δεν το αφήνει ο υφυπουργός του! Είναι γνωστό στο ρεπορτάζ ότι για όσες σωστές πρωτοβουλίες πήρε ο κ. Μαυρωτάς για την Πάλη, αλλά και για το Καράτε, όπως και για άλλα αθλήματα, έγινε ο κακός χαμός στο υπουργείο. Άκουσε τα εξ αμάξης από τον κ. Αυγενάκη, διότι παράκουσε τις εντολές του, περί ψυχραιμίας…

Η αδράνεια, όμως, σε τέτοιες περιπτώσεις δείχνει ξεκάθαρη πρόθεση συγκάλυψης. Γνωρίζω συναντήσεις και του ιδίου του κ. Αυγενάκη με καταγγέλλοντες, στους οποίους υποσχέθηκε ότι θα ενεργήσει σχετικά, αλλά δεν έκανε τίποτα απολύτως για μήνες. Η δε Ολυμπιονίκης Βούλα Ζυγούρη τον επισκέφθηκε προσωπικά για να του εγχειρήσει ολόκληρο φάκελο καταγγελιών, κι όμως την έδιωξε! Προφανώς τον ενδιαφέρουν μόνο οι καταγγελίες σε βάρος διοικήσεων ομοσπονδιών που ο ίδιος αντιμάχεται. Τότε πράττει τα δέοντα. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως η Πάλη, είτε δεν τολμά, είτε ενεργεί υπέρ των καταγγελλόμενων.

Ωστόσο, οφείλω να πω ότι ο ίδιος είχα επισκεφθεί την άνοιξη του 2019 και τον προηγούμενο υφυπουργό Αθλητισμού. Μου είχε ζητηθεί μετά από ιδιαίτερα υπαινικτικό αλλά και αρκετά αποκαλυπτικό δημοσίευμα μου στο PIPERATA.GR να του παρέχω ο ίδιος προσωπικά πλήρη ενημέρωση, παρουσία του συμβούλου του, κ. Στέλιου Συκά. Ο κ. Βασιλειάδης, είχε δεσμευθεί να κάνει τα δέοντα, εν τούτοις, εμμέσως πλην σαφώς, απέδωσε σοβαρότατες ευθύνες στον επί των ημερών του ΓΓΑ, Ιούλιο Συνοδινό. Μάλιστα, στους ορόφους του υπουργείου αυτό που ψιθυριζόταν τότε ήταν ότι ο προηγούμενος ΓΓΑ δεχόταν παρεμβάσεις υπέρ της ομοσπονδίας Πάλης από τον κ. Ισίδωρο Κούβελο, ενώ ο ίδιος είχε άριστες σχέσεις με τον Κώστα Θάνο. Τι αληθεύει και τι όχι, οφείλουν πλέον να ελέγξουν οι αρμόδιοι φορείς και οι εισαγγελικές αρχές.

Για να είμαι δίκαιος, προ αρκετών μηνών ενημερώθηκε πλήρως από μένα και δύο παράγοντες της Πάλης, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Θάνος Μωραϊτης, αλλά ούτε κι αυτός έκανε κάτι. Ωστόσο, θέλω να ξέρετε ότι υπάρχουν αρκετοί βουλευτές, υπουργοί και πρώην υπουργοί, σε όλα τα κόμματα, που θέλουν να βοηθήσουν. Όμως δεν έχουν κάνει ακόμη όλα όσα έπρεπε για να επιληφθούν οι αρχές. Δηλαδή, τι πρέπει να κάνω; Κάθε τόσο ως δημοσιογράφος να πηγαίνω για κάποιο διαφορετικό θέμα και από μια αναφορά μου στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου;

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × four =