xekinisan-aitiseis

Σε περίπου 15 ημέρες θα γνωρίζουμε τη συμβολή των δραστηριοτήτων που άνοιξαν ενόψει και κατά τις γιορτές του Πάσχα στο επιδημιολογικό φορτίο της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλης της χώρας. Οι εικόνες συνωστισμού σε πολλές εκκλησίες, και στα εμπορικά κέντρα, αλλά και οι συναθροίσεις σε σπίτια, όπως και το άνοιγμα της εστίασης, είναι βέβαιο ότι θα έχουν κόστος, αλλά δεν γνωρίζουμε το πόσο θα είναι αυτό. Το κακό είναι ότι όλα τα νοσοκομεία της πόλης μας βρίσκονται σε οριακό επίπεδο…».

Τα παραπάνω είπε στην ΑΥΓΗ, πνευμονολόγος του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, μην κρύβοντας την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας, αλλά κυρίως διότι «δόθηκε και πάλι το λάθος μήνυμα ότι “τελειώνουμε με τον κορονοϊό”, όταν ακόμη βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος».

Γεμάτες συνεχίζουν να είναι οι ΜΕΘ

«Είχαμε άλλη μια δύσκολη εφημερία. Τριάντα συνάνθρωποί μας βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλινικές Covid ανέρχονται σε 130», δήλωσε χθες το πρωί η πρόεδρος των εργαζόμενων στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», που εφημέρευε την Κυριακή του Πάσχα. «Εκτός από περιστατικά με κορονοϊό είχαμε να αντιμετωπίσουμε και πολλά άλλα περιστατικά της κοινής νοσηρότητας, ορισμένα μάλιστα σοβαρά, όπως για παράδειγμα εμφράγματα» πρόσθεσε και τόνισε ότι η κατάσταση συνεχίζει να είναι κρίσιμη.

Η αγωνία σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης, αφορά τις πολύ μικρές διαθεσιμότητες κλίνες ΜΕΘ. Η πληρότητα καθημερινά είναι πολύ μεγάλη, από 95% έως και 100%, και είναι αυτό που τρομάζει τους υγειονομικούς για τυχόν επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου, ενώ την ίδια ώρα οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό δεν έχουν ελαττωθεί σημαντικά ,και κατά μέσον όρο υπολογίζονται σε περίπου 50 ημερησίως.

Μείωση ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα της ΕΥΑΘ

Το μόνο κάπως αισιόδοξο νέο, ήρθε από τα λύματα της ΕΥΑΘ, όπου οι μετρήσεις που γίνονται συστηματικά από την επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ έδειξαν μια αξιοσημείωτη υποχώρηση του ιικού φορτίου, της τάξης 43% σε σχέση με τη μέση τιμή της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας. Πιο συγκεκριμένα οι μετρήσεις της περασμένης Τετάρτης και Πέμπτης 28 και 29 Απριλίου έδειξαν ότι υπάρχει μείωση κατά 26% στη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS – CoV-2 στα λύματα σε σχέση με τη μέση τιμή των αμέσως δύο προηγούμενων μετρήσεων που έγιναν στις 26 και 27 Απριλίου και μείωση κατά 43% σε σχέση με τη μέση τιμή στις μετρήσεις που έγιναν στις 21 και 22 του ίδιου μήνα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΑΠΘ, η έκκριση του ιικού φορτίου έχει κατέβει στα επίπεδα που ήταν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, αλλά, όπως επισημαίνουν, «τα νοσοκομεία μας τώρα έχουν μεγάλη πληρότητα και γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three × one =