lefkada-kadoi
Υποδομή προστασίας των κάδων σε περιοχή της Λευκάδας

Η χθεσινή διαμαρτυρία του τοπικού προέδρου Κυθήρων Μανόλη Κουσουρή προκάλεσε το ενδιαφέρον αρκετών συμπολιτών μας, πάνω στο γνωστό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην όμορφη πρωτεύουσα του νησιού μας. Δυστυχώς αυτή η διαμαρτυρία φαίνεται ότι εκνεύρισε τον Δήμαρχό μας, ο οποίος αντί να απαντήσει επί του θέματος στον Κουσουρή, προέβη σε μία ανάρτηση επίδειξης ισχύος, προβάλλοντας έργα του Δήμου στην περιοχή. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε όπως έγραψε η συντοπίτισσά μας Εύη Δαπόντε.

Δεν θα ασχοληθώ με το περιεχόμενο της ανάρτησης του Δημάρχου. Εξάλλου για το θέμα των δημοσίων έργων θα έχουμε το χρόνο να συζητήσουμε ουσιαστικά και διεξοδικά το επόμενο διάστημα. Θα μείνω στον τρόπο αντιμετώπισης και συμπεριφοράς απέναντι σε έναν φιλότιμο, εργατικό και ευσυνείδητο συμπολίτη μας, τον πρόεδρο της πρωτεύουσας. Ο Μανόλης Κουσουρής δεν έχει ανάγκη από συστάσεις στους συντοπίτες του. Ξέρουμε πολύ καλά ποιος είναι. Τόλμησε λοιπόν, να διαμαρτυρηθεί για την αδιαφορία της Διοίκησης απέναντι σε ένα χρόνιο πρόβλημα, που θα μπορούσε να είχε λυθεί ήδη χθες. Και τι έκανε ο Δήμαρχος; Ουσιαστικά τον περιφρόνησε και δεν του απάντησε. Είχε όμως την όρεξη και το χρόνο να παρακολουθήσει τα σχόλια συμπολιτών του στο Facebook και να απαντήσει σε αυτούς, επικαλούμενος κάθε ευφάνταστο επιχείρημα, άσχετο επί της ουσίας, που θα διασκέδαζε τις αρνητικές εντυπώσεις της διαμαρτυρίας του προέδρου.

Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα με τον Δήμαρχό μας. Αντί να τιμήσει και να απαντήσει ευθέως, ως όφειλε, σε έναν Κυθήριο και μάλιστα εκλεγμένο, επέλεξε για άλλη μια φορά να «κρεμαστεί» κάτω από αναρτήσεις στο Facebook για να καταπραΰνει το δικό του θυμικό. Τι θα έπρεπε να κάνει σε μία τέτοια περίπτωση (όπως και σε άλλες διενέξεις στο παρελθόν); Να βγει δημοσίως (ή έστω και ιδιωτικώς) και να απαντήσει κάπως έτσι:

«Αγαπητέ Μανόλη, έχεις δίκιο να διαμαρτύρεσαι για ένα τέτοιο ζήτημα. Ομολογώ, ότι παρά το μεγάλο ενδιαφέρον και τις παρεμβάσεις της διοίκησής μας στην κοινότητά σου, δεν καταφέραμε να το αντιμετωπίσουμε νωρίτερα. Σε προσκαλώ στο γραφείο μου την Δευτέρα το πρωί, και παρουσία του προϊστάμενου της τεχνικής υπηρεσίας, θα προσπαθήσουμε να βρούμε μαζί, άμεσα λύση στο πρόβλημα. Αν θέλεις μετά την συνάντησή μας, να περπατήσουμε μαζί την Χώρα να μου υποδείξεις και άλλα προβλήματα, να συνομιλήσουμε με τους κατοίκους, για να μπορώ να έχω μια καλύτερη άποψη για την καθημερινότητα των Χωραϊτών. Σε ευχαριστώ, γιατί παρά τον οξύ τόνο της διαμαρτυρίας σου, έθιξες ένα πρόβλημα για το οποίο και εγώ προσωπικά έχω ιδιαίτερη ευαισθησία.

Με εκτίμηση, Στράτος»

Αυτή εκτιμώ ότι έπρεπε να είναι η αντίδραση του Δημάρχου μας, ο οποίος δε, όταν εξελέγη, αλλά και όταν επανεξελέγη διατυμπάνιζε: «Εκλέχτηκα για να είμαι Δήμαρχος όλων των Κυθηρίων και Αντικυθηρίων».

Το πρόβλημα με τον Δήμαρχό μας νομίζω ότι είναι κοινωνικής φύσεως. Ζει απομονωμένος από την κοινωνία, δεν κυκλοφορεί να μιλήσει με τους δημότες του, να ακούσει τους προβληματισμούς τους, να καταγράψει τα ζητήματα της καθημερινότητας. Έχει αναθέσει το μεγαλύτερο μέρος του διοικητικού έργου σε μία στρατιά ακριβοπληρωμένων συμβούλων, έχει περιορίσει την λειτουργία των διοικητικών οργάνων εκμεταλλευόμενος τις αντιδημοκρατικές διατάξεις που επεβλήθησαν στο όνομα του κορονοϊού και έχει εγκλωβιστεί στην επίπλαστη δημόσια σφαίρα του Facebook σε εικοσιτετράωρη βάση. Έχει μετουσιωθεί καθ’ ολοκληρίαν σε ένα άβαταρ που «ζει και αναπνέει» στο καλώδιο μιας ευρυζωνικής σύνδεσης. Κάπως έτσι μπορώ να καταλάβω την αδυναμία του να επικοινωνήσει και να συνεργαστεί με τον τοπικό πρόεδρο αλλά και κάθε πολίτη. Δεν ζει μέσα στην κοινωνία μας και δεν μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς των συμπολιτών μας. Και είναι πλέον έκδηλο ότι φοβάται να αναμειχθεί με τους πολίτες στην καθημερινότητά τους.

Το έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, τόσο στον ίδιο, όσο και σε δημόσιες τοποθετήσεις μου για το πρόσωπό του. Ο Δήμαρχός μας, ο Στράτος έχει τεράστιες ικανότητες, ευστροφία και κατάρτιση. Μόνα τους όμως αυτά δεν αρκούν. Όταν ηγείσαι μιας τοπικής κοινωνίας θα πρέπει να έχεις και ενσυναίσθηση. Να συμβάλεις σε μια διαδικασία συναντίληψης. Να προσπαθείς να ταιριάξεις τα χνώτα σου με τους συμπολίτες σου.

Ο Μανόλης Κουσουρής είναι ένας από τους ανθρώπους αυτούς που μπορείς να κερδίσεις από την πρώτη στιγμή. Είναι ένας Τσιριγώτης που όπως όλοι μας είτε λίγο είτε πολύ, αποδεχτήκαμε, στηρίξαμε, εμπιστευτήκαμε τον Στράτο για Δήμαρχό μας. Γι’ αυτό αξίζει μιας καλύτερης αντιμετώπισης. Όλοι μας στο Τσιρίγο αξίζουμε μιας καλύτερης αντιμετώπισης από τους εκλεγμένους υπηρέτες μας.

Ο Στράτος οφείλει να είναι πιο κοντά μας. Μπορεί να μην είμαστε Θεοδωρικάκοι, Πέτσες και Πατούληδες για να τους κυνηγάει από πίσω για δια ζώσης συναντήσεις (ενώ τους δημοτικούς συμβούλους δεν μπορεί), αλλά είμαστε οι πολίτες από  τους οποίους εξελέγη για να υπηρετεί και να υπομένει. Διαφορετικά θα πρέπει να καταλάβει ότι η κυθηραϊκή κοινωνία δεν είναι δεδομένη, όπως δεδομένη δεν είναι και η θέση εργασίας που του έχει ανατεθεί από τον Λαό μας.

Εύχομαι λοιπόν, αύριο το πρωί να χτυπήσει το τηλέφωνο του Κουσουρή και να ακουστεί αυτό: «Μανόλη σε περιμένω στο γραφείο να λύσουμε το πρόβλημα». 

Καλή εβδομάδα.

Υ.Γ.1

Στο άρθρο επέλεξα να βάλω μία φωτογραφία από την Λευκάδα με μια καλαίσθητη μικρή κατασκευή που προστατεύει και οριοθετεί τους κάδους, ως ένα παράδειγμα το οποίο μπορούμε να ακολουθήσουμε σε όλους τους οικισμούς, ειδικά σε σημεία που οι κάδοι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στους ανέμους.

Υ.Γ.2

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι Κοινότητα Κυθήρων δεν είναι μόνο η Χώρα και το Καψάλι. Κοινότητα Κυθήρων είναι και ο Κάλαμος για τον οποίο τελευταία ακούγονται πολλά παράπονα αμέλειας από τις αρχές. Ας το σημειώσουν στο σύνολό τους οι τοπικοί μας πολιτικοί.

Δημιουργός του άρθρου:

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × one =