gerousia-ameriki

Την άσκηση πίεσης από πλευράς του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία , ζητούν με διακομματική επιστολή, 54 γερουσιαστές.

Στο κείμενο, χρησιμοποιείται ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για την αυταρχική πορεία στην οποία έχει εισέλθει η Τουρκία, ως απόρροια των πρακτικών Ερντογάν στο εσωτερικό και των προκλήσεων στον διεθνή χώρο.

Στην επιστολή αναφέρουν μεταξύ άλλων «Σας προτρέπουμε να τονίσετε στον πρόεδρο Ερντογάν και την κυβέρνησή του, ότι πρέπει να τερματίσουν αμέσως την πάταξη κάθε διαφωνίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους και τους κρατούμενους συνείδησης και να αντιστρέψουν την αυταρχική πορεία».

Κατηγορούν επίσης τον πρόεδρο Ερντογάν ότι έχει οδηγήσει τη χώρα σε έναν αυταρχικό κατήφορο. Μάλιστα αναφέρουν συγκεκριμένα παραδείγματα, λέγοντας ότι:

  1. έχει σιγήσει τα επικριτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
  2. έχει εκκαθαρίσει τους ανεξάρτητους δικαστές, τους οποίους αντικατέστησε με κομματικά πιστά στελέχη.
  3. έχει φυλακίσει δημοσιογράφους.

Συνεχίζοντας, υπενθυμίζουν τα ευρήματα διεθνών εκθέσεων που περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση στην Τουρκία.

Όπως επισημαίνεται στην κοινή τους επιστολή, οι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, η εξωτερική πολιτική του προέδρου Ερντογάν έχει εξελιχθεί σε πιο πολεμική και επιθετική με την πάροδο του χρόνου. Υπό αυτό το πρίσμα, επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία:

  • Επιτέθηκε ανερυθρίαστα στους Κούρδους που πολεμούσαν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ.
  • Αγόρασε ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας, παρά τις προειδοποιήσεις ότι είναι ασυμβίβαστα με την αμερικανική τεχνολογία.
  • Ενθάρρυνε το Αζερμπαϊτζάν να χρησιμοποιήσει βία για να επιλύσει μια εδαφική διαμάχη με την Αρμενία.
  • Προσπάθησε να πιέσει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να εκδώσουν Τούρκους υπηκόους, τους οποίους κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
  • Προσπάθησε να σιωπήσει τους επικριτές της στις ΗΠΑ, όπως ο Ενές Καντέρ, παίκτης του ΝΒΑ και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημιουργώντας προβλήματα στην οικογένεια του που βρίσκεται πίσω στην Τουρκία και βάζοντας το όνομα του στην κόκκινη λίστα της Ιντερπόλ.

Η επιστολή, η οποία υπογράφεται από τη πλειοψηφία του σώματος της Γερουσίας, υπενθυμίζει στον Τζο Μπάιντεν ότι ως προεδρικός υποψήφιος είχε μιλήσει για την ανάγκη ενίσχυσης των συμμαχιών και της προώθηση της δημοκρατίας ως προπύργιου ενάντια στην αυξανόμενα παγκόσμια επέκταση ενός κύματος αυταρχισμού.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8 + three =