Στα 780 ευρώ θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Πρόκειται όπως τόνισε ο πρωθυπουργός για αύξηση της τάξης του 9,4%, την τρίτη κατά σειρά αύξηση στην οποία προχωρά η κυβέρνηση από το 2019, όταν ο ήταν στα 650 ευρώ.

“Κάτι που σημαίνει ότι από τότε έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα περίπου 600.000 εργαζομένων”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι: “Η νέα αύξηση προφανώς και θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό” και τόνισε:

“Ξέρω και ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές, ενώ πιέζονται ακόμα περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Είναι κάτι το οποίο το ακούω συνέχεια ειδικά από νέες και νέους, οι οποίοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Αυτή η αύξηση προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα σίγουρα όμως προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεση μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα”.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι: “Το τελικό ποσό που έχει συμφωνηθεί βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας. Είναι ωστόσο μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων. Θέλω να θυμίσω πόσο πολύ στηρίχτηκαν από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ταυτόχρονα, η εθνική οικονομία παραμένει σε μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται και τώρα κατά συνέπεια είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μία και νέα αύξηση του βασικού μισθού. Το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι.”

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας και η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού Κύρα Κάπη.

Σημειώνεται πως έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία διαβούλευσης στην οποία συμμετείχαν επιστημονικοί φορείς, οι κοινωνικοί εταίροι και η Τράπεζα της Ελλάδος, και το ΚΕΠΕ μαζί με επιτροπή εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας είχαν υποβάλλει στον υπουργό Εργασίας, κ. Χατζηδάκη, πόρισμα με τις τελικές προτάσεις τους. Το ΚΕΠΕ είχε προτείνει μία αύξηση μεταξύ 4,5% και 7,5%, αν και για “λόγους κοινωνικής ισότητας” συστήνεται “να μην ξεπεράσει την αύξηση που δόθηκε στους περισσότερους συνταξιούχους (7,75%)”.

Στις 11 πμ ο κ. Χατζηδάκης θα δώσει συνέντευξη τύπου, εξειδικεύοντας τις θετικές συνέπειες της αύξησης του κατώτατου μισθού στο επίδομα ανεργίας και άλλα 22 επιδόματα που συνδέονται μαζί του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ