Ο Βασίλης Παπανικολάου μας ξεναγεί με μία όμορφη πτήση drone στην Παλαιόχωρα και το φαράγγι της Κακιάς Λαγκάδας. Διαβάστε τι γράφει γι αυτό και δείτε το βίντεο:

«Στη σημερινή μας βόλτα, θα πάμε κάπου μυστηριακά! Στο γεμάτο εκπλήξεις νησί των Κυθήρων, υπάρχει ένα βαθύ φαράγγι, εντυπωσιακό και δύσβατο, σχεδόν απροσπέλαστο και μήκους περίπου μέτρων, το φαράγγι της Κακής Λαγκάδας. Εντυπωσιακό σε όλο το μήκος του, αποτελεί τόπο κατοικίας για αναρίθμητα κατσίκια που κατηφορίζουν κάθε μέρα για να πιουν νερό στη μικρή λίμνη που σχηματίζεται στο τέλος του, εκεί που βρίσκεται η βοτσαλωτή και κρυστάλλινη παραλία της Κακής Λαγκάδας. Στην αρχή του φαραγγιού, βρίσκεται η βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού, η Παλαιοχώρα, σε μία τοποθεσία το λιγότερο επιβλητική. Εδώ, τα χαλάσματα μαρτυρούν πως η ζωή σταμάτησε βίαια. Ο Άγιος Δημήτριος, όπως ήταν το όνομα της σημερινής Παλαιοχώρας, χτίστηκε από Μονεμβασίτες και αυτό φαίνεται στην αρχιτεκτονική κυρίως της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας που είναι και το κτίσμα που σώζεται σχεδόν ακέραιο, ενώ ο οικισμός μετρούσε περίπου 80 κατοικίες και 21 βυζαντινές εκκλησίες στην ακμή του. Καταστράφηκε από τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα το 1537, ο οποίος επιτέθηκε μέσα από το φαράγγι της Κακής Λαγκάδας, αλλά και από την αντίθετη κατεύθυνση και κατέσφαξε τους κατοίκους.

Σε δύο πρωινές βόλτες, θα επισκεφτούμε την περιοχή αυτή, για την οποία προσωπική μου άποψη είναι πως πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή των Κυθήρων. Θα προσεγγίσουμε την περιοχή αρχικά από την Αγία Πελαγία στα βορειοανατολικά του νησιού. Μέσα από μία παραλιακή και σχεδόν επίπεδη διαδρομή (κάτι λιγότερο από 3 χιλιόμετρα, που περνάει από τη Φυρή Άμμο της Αγίας Πελαγίας, την παραλία Λορέντζο και την παραλία της Λαγκάδας, θα φτάσουμε στην έξοδο του φαραγγιού και τη μικρή αλλά κρυστάλλινη παραλία της Κακής Λαγκάδας. Η διαδρομή αυτή είναι εύκολη και μπορεί να γίνει απ΄όλους. Είναι ως επί το πλείστον ασφάλτινη και μόνο στο τέλος έχει μερικά μέτρα βατού χωματόδρομου. Το θέαμα είναι επιβλητικό στις 360 μοίρες. Είναι τέτοια η αντίθεση ανάμεσα στη θέα του φαραγγιού που καταλήγει με απότομες κλίσεις στη θάλασσα και τα γαλήνια τοπία της διαδρομής, που θεωρούμε πως θα μείνει αξέχαστο και σε εσάς, όπως έμεινε και σε εμάς. Δεν επιχειρήσαμε τη διάσχιση του φαραγγιού, μας φάνηκε επικίνδυνο, ανεβήκαμε την επόμενη μέρα όμως ως την Παλαιόχωρα που προσεγγίζεται από βατό χωματόδρομο κοντά στο χωριό Ποταμός. Και για τα δύο αυτά σημεία, αν τα επισκεφτείτε καλοκαίρι, θα προτείναμε νωρίς το πρωί για την Κακή Λαγκάδα και αργά το απόγευμα ή νωρίς το πρωί για την Παλιόχωρα, τόσο για την αποφυγή της ζέστης, όσο και γιατί το φως εκείνες τις ώρες κολακεύει τα τοπία περισσότερο.

Ευχόμαστε να απολαύσετε την εναέρια αυτή βόλτα όσο εμείς και να επισκεφτείτε τη μοναδική αυτή περιοχή όσοι βρεθείτε στο εξής στα Κύθηρα. Μέχρι την επόμενή μας εξόρμηση, να είστε όλοι σας καλά!».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nineteen + 18 =