mitsotakis-foties-kala-proetoimasmenoi
Φωτογραφία Αρχείου

Σε πολιτική αναμέτρηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών αναμένεται να εξελιχθεί η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Τις προηγούμενες ημέρες σύσσωμη η αντιπολίτευση έθεσε ζήτημα για τη διαχείριση των πυρκαγιών και την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. Στα πυρά της αντιπολίτευσης για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στις πρόσφατες πυρκαγιές θα απαντήσει στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σε μια πύρινη επίθεση που είχε να δεχθεί η χώρα για πολλά χρόνια, καταφέραμε να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αν και χάσαμε τον Βασίλη. Όμως καταστράφηκαν περιουσίες, ευτυχώς όχι τόσες όσες το μέγεθος της φωτιάς θα μας έκανε να περιμένουμε, αλλά καταστράφηκε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι δάσους. Και αυτό είναι το πικρό κόστος της περιβαλλοντικής αλλαγής που συνδυάστηκε με έναν επίπονο καύσωνα. Δεν βρέθηκε μόνο η Ελλάδα αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές. Είναι βέβαιο ότι το φετινό καλοκαίρι κατέστη πολύ πιο δύσκολο στη διαχείρισή του, γιατί ο καύσωνας μετέτρεψε όλα μας τα δάση σε πυριτιδαποθήκες», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας πως έγιναν πολύ σημαντικά πράγματα. «Ενεργοποιήθηκε το 112 που ήταν προσωπική μου δέσμευση μετά την τραγωδία του 2018. Το 112 απέδειξε την αξία του. Η πυροσβεστική ενισχύθηκε με στελέχη, οχήματα και εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα με 74 εναέρια μέσα, περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανέις ότι η χώρα είχε προνοήσει», είπε.

Τόνισε πως η κυβέρνηση προνόησε για καθαρισμούς σε περιοχές σε που βρίσκονται κοντά σε δάση. Υπογράμμισε δε ότι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία υπήρχε οδός διαφυγής με τις φλόγες να φτάνουν κοντά στον οικισμό αν και δεν μπήκαν μέσα.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως ήταν πολύ δύσκολη η κατάσβεση των πυρκαγιών και έφερε ως παράδειγμα τη φωτιά στα Βίλια. «Η πραγματικότητα όμως είναι ότι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε φωτιές με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, σε δάση απεριποίητα για δεκαετίες και η αλήθεια είναι ότι αυτές οι φωτιές όταν ξεφεύγουν από τη δυνατότητα παρέμβασης από την πρώτη προσβολή γίνονται πολύ δύσκολες στη διαχείρισή τους». Υποστήριξε πως η Πυροσβεστική κατάφερε να ελέγξει από την έναρξή τους τη συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών.

«Είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες φορές, αυτή η προετοιμασία όμως δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές και το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να είχαμε λιγότερες κατεστραμμένες περιουσίες σε σχέση με αυτό που μπορεί κάποιοι να περίμεναν βλέποντας την έκταση των φωτιών και αυτό είναι κάτι που μας υποχρεώνει να δούμε σε λεπτομέρεια τι πήγε λάθος και κυρίως τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα από δω και στο εξής», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nine + twelve =