The USA flag

Ανησυχία προκαλούν σε Γερμανούς πολιτικούς οι δηλώσεις του προέδρου Τραμπ, περί “νοθείας” και “καταπάτησης των δικαιωμάτων” των υποστηρικτών του. Ο Τραμπ έφτασε στο σημείο να απειλήσει με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α., γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους ακόμα και για κενό εξουσίας, στην περίπτωση εκείνη που το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι ξεκάθαρο.

Οι Γερμανοί φοβούνται ότι ένα κλίμα εσωστρέφειας στο οποίο δύνανται να εισέλθουν οι Η.Π.Α. μετά το πέρας των εκλογών, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις διεθνείς ισορροπίες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της «Atlantic Bridge», σοσιαλδημοκράτης (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, “αυτό (σ.σ. το κενό εξουσίας) θα χαροποιήσει εκείνους που θέλουν αυτό το κενό. Και αυτοί είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία», όπως είπε. Η Ευρώπη, πρόσθεσε ο κ. Γκάμπριελ, είναι πολύ αδύναμη για να καλύψει ένα τέτοιο κενό.

“Για τον κόσμο, θα είναι πολύ δύσκολο, εάν ένα τόσο μεγάλο έθνος όπως οι ΗΠΑ αποτύχει στην πράξη”, τόνισε ο Γκάμπριελ, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο που διαδραματίζουν οι Η.Π.Α. στα πεδία του κορονοϊού και της πυρηνικής σταθερότητας.

Ανησυχία για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ εξέφρασε και η υπουργός Άμυνας και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

“Η μάχη για την νομιμότητα του αποτελέσματος μόλις άρχισε. Πρόκειται για εκρηκτική κατάσταση (…) Οι ειδικοί προειδοποιούσαν δικαίως για μια συνταγματική κρίση στις ΗΠΑ. Και κάτι τέτοιο που θα πρέπει να μας ανησυχεί συνολικά”, δήλωσε νωρίτερα στο ZDF.

Από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα και τόνισε ότι “είναι σημαντικό να καταμετρηθούν πρώτα όλες οι ψήφοι” και να υπάρξει «ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών».

Οι εκλογές τελειώνουν «μόνο όταν καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι», πρόσθεσε ο κ. Σολτς, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ΗΠΑ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, παραμένουν ένας σημαντικός εταίρος για την Γερμανία και την Ευρώπη.

Για “απολύτως κρίσιμη, σχεδόν απογοητευτική κατάσταση”, έκανε λόγο ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας επίσης στο ZDF.

“Όλα όσα κυκλοφορούσαν τελευταία ως φήμες, επιβεβαιώνονται τώρα με τραγικό τρόπο”, σημείωσε ο κ. Λίντνερ.

Μια “δραματική κατάσταση αντιπαράθεσης” στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όπου “η Αμερική θα ασχολείται μόνο με τον εαυτό της, θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο”, εκτίμησε.

Ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ (CDU), πριν ακόμη τις δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ, προέβλεψε παρατεταμένη εκκρεμότητα στις ΗΠΑ.

 

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nineteen + 16 =