Ο Ιωάννης Δ. Στρατηγός γεννήθηκε στο Μυλοπόταμο Κυθήρων το 1926. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος και είχε επτά παιδιά. Με δύσκολα παιδικά χρόνια, λόγω της φτώχειας και της γερμανικής κατοχής, τελείωσε το γυμνάσιο στα Κύθηρα. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο, το 1954 ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός. Το 1963 υπηρέτησε ως επιμελητής του τμήματος δερματολογίας του Ευαγγελισμού. Το 1966 έφυγε για δύο χρόνια στο Λονδίνο για να εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης του London University, με ερευνητικό πεδίο την φωτοευαισθησία του δέρματος στις υπεριώδεις ακτίνες. Βάσει αυτής της έρευνας και της διατριβής που έκανε, εξελέγη Υφηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1969. Το 1980 έγινε Έκτακτος Καθηγητής στην έδρα των Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1981, με την αποχώρηση του καθηγητή Ιωάννη Καπετανάκη, εξελέγη τακτικός καθηγητής-διευθυντής του Νοσοκομείου Α. Συγγρός, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το 1996 όπου και αφυπηρέτησε.

Διεθνής δράση με προσφορά στην Ιατρική Επιστήμη

Ο Ιωάννης Στρατηγός είναι ο ιδρυτής της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας. Στα χρόνια που διεύθυνε το νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός, το μεταμόρφωσε σε ένα σύγχρονο δερματολογικό κέντρο με πανελλήνια εμβέλεια και διεθνή αναγνωρισιμότητα. Ο Ιωάννης Στρατηγός διετέλεσε αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (1989-1992), μέλος στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (1992-1995) και μέλος της Εθνικής Επιτροπής ΑIDS (1988-1992) και υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (1992-2000). Η διεθνής του δράση ήταν αξιοσημείωτη αφού συμμετείχε στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας το 1989, της οποίας υπήρξε πρόεδρος από το 1991 έως το 1994. Η προσφορά του στη διεθνή κοινότητα των δερματολόγων συνοδεύτηκε από τιμητικές διακρίσεις και βραβεύσεις. Αποτέλεσε μέλος των μεγάλων οργανισμών American Academy of Dermatology, British Association of Dermatologists, Societe Francaise de Dermatologie et de Syphilographie, Deutche Dermatologische Gesallsechaft.

Διδακτικό Έργο

Το διδακτικό και συγγραφικό του έργο είναι αρκετά πλούσιο. Δίδαξε τους ειδικευόμενους της δερματολογίας, αλλά και εκπαιδευόμενους άλλων ειδικοτήτων. Δημοσίευσε πάνω από 300 ελληνικές και διεθνείς εργασίες, έγραψε πλήθος θεμάτων σε διάφορες εκδόσεις, επιμελήθηκε το αρχείο του Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός κ.α.

Πρεσβευτής της Ελλάδας στον ιατρικό κλάδο

Δημιουργικός, οργανωτικός, μοχθηρός και αποτελεσματικός. Αφοσιωμένος και συνεπής στην επιστήμη, ένας από τους καλύτερους κλινικούς δερματολόγους στον κόσμο, ο Ιωάννης Στρατηγός ήταν αυτός που ανέδειξε την επιστήμη και αναβάθμισε την εικόνα της Ελλάδας στη διεθνή ιατρική κοινότητα.

Προσφορά στην Κυθηραϊκή Παροικία των Αθηνών

Άνθρωπος απλός και εγκάρδιος με αυτοδιάθεση και συλλογικό αίσθημα, κέρδισε την εκτίμηση των επιστημόνων αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας. Ο Ιωάννης Στρατηγός προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Κύθηρα, με δράσεις όπως τη συμμετοχή του στην διοίκηση του Τριφύλλειου Ιδρύματος, του μεγαλύτερου κυθηραϊκού φορέα κοινωφελούς έργου.

Πέθανε στις 25 Ιανουαρίου 2006, αφήνοντας πίσω του ένα έργο που σφράγισε την Ευρωπαϊκή Δερματολογία.

[Το παρόν βιογραφικό βασίστηκε σε κείμενα των Α. Κατσάμπα, Δ. Γουλέ]

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

18 + 10 =