Πέμ, 18 Δεκ 2025
15 C
Cythera

Η AstraZeneca απέσυρε το εμβόλιο για τον Κορωνοϊό

Τι είναι το σύνδρομο TTS, μια σοβαρή πάθηση που αποτελεί παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορωνοϊό

Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι αποσύρει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό το οποίο έχει κριθεί ένοχο για την εμφάνιση σοβαρών παρενεργειών όπως η πρόκληση θρόμβων και συγκεκριμένα του συνδρόμου TTS, δηλαδή, θρόμβωσης με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας.

Πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει ασυνήθιστους θρόμβους αίματος στον εγκέφαλο ή σε άλλα μέρη του σώματος ενώ συνδέεται και με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων.

Η AstraZeneca απέδωσε την απόφαση για την απόσυρση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στη μείωση της ζήτησης του εμβολίου λόγω «πλεονάσματος διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων» που στοχεύουν σε νέες παραλλαγές του ιού ενώ είχε προηγηθεί την Τρίτη (7/5) η ανακοίνωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ότι το εμβόλιο δεν έχει πλέον άδεια χρήσης.

Να σημειωθεί ότι η AstraZeneca παραδέχθηκε σε δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας τον Φεβρουάριο του 2024 ότι το εμβόλιο «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS».

Ωστόσο, η Astrazeneca επέμεινε ότι η απόφαση για την απόσυρση του εμβολίου δεν συνδέεται με τη δικαστική υπόθεση ή την παραδοχή της ότι μπορεί να προκαλέσει TTS. Είπε ότι η χρονική συγκυρία ήταν καθαρή σύμπτωση.

Σε δήλωσή της η εταιρεία ανέφερε: «Είμαστε απίστευτα υπερήφανοι για το ρόλο που διαδραμάτισε το Vaxzevria στον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης και πάνω από τρία δισεκατομμύρια δόσεις χορηγήθηκαν παγκοσμίως».

 

 

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Ανακοίνωση Επιτροπής Δράσης για την Αναγέννηση του Μυλοποτάμου

Την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2025, μετά από σχετική πρόσκληση...

Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Κατηχητικῶν Σχολείων

Τό Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025 τό ἀπόγευμα καί περί...

Στασιμότητα στην αυτοπαραγωγή και «πάγωμα» των ενεργειακών κοινοτήτων μετά τη μετάβαση στο net billing

Οι ενεργειακές κοινότητες και η αυτοπαραγωγή αποτελούν τα κυριότερα...

Χριστουγεννιάτικες ευχές από τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο Αθηνών

Με μια ιδιαίτερης αισθητικής χριστουγεννιάτικη εικόνα, εμπνευσμένη από τη...

Ο Βασίλης Ξ. Σπηλιωτόπουλος υπογράφει το βιβλίο «Λαθρεπιβάτης μιας ζωής» στον ΙΑΝΟ

Στον πολιτιστικό χώρο ΙΑΝΟ της Αθήνας θα βρίσκεται την...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img