ray-harrington-Isjhd_PyD4c-unsplash

Δικαιώνεται το διαρκές ενδιαφέρον του Kythera.News αλλά και το ρεπορτάζ για τα προβλήματα υποστελέχωσης των αεροδρομίων αλλά και των συστημάτων αεροναυτιλίας που οδηγούν «ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων». Αυτή τη φορά η Fraport, εταιρεία που διαχειρίζεται 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας με επιστολή της προς την ΥΠΑ και το Υπουργείο Μεταφορών επισημαίνει τους περιορισμούς στην εναέρια κυκλοφορία και τις καθυστερήσεις στις πτήσεις που προκαλεί η έλλειψη ελεγκτών και εξοπλισμού και προειδοποιεί ότι σε περίπτωση ακύρωσης πτήσεων θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις για το Δημόσιο. Ας διαβάσουμε όμως το ρεπορτάζ του Άρη Χατζηγεωργίου στην Εφημερίδα των Συντακτών που αποκαλύπτει όχι μόνο τα προβλήματα αλλά τις αξιώσεις της Fraport απέναντι στην Υ.Π.Α και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών:

Απειλές αξίωσης αποζημιώσεων από τη Fraport

Με αξίωση αποζημιώσεων απειλεί η Fraport το Δημόσιο, λόγω των καθυστερήσεων στις πτήσεις από και προς τα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται. Σε πρόσφατη επιστολή της, η εταιρεία διαμαρτύρεται για τα προβλήματα των συστημάτων αεροναυτιλίας και τις ελλείψεις προσωπικού που οδηγούν «ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων».

Με την επιστολή της που εστάλη στις 29 Μαΐου 2023 προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η Fraport, που ανέλαβε εδώ και 6 χρόνια τη διαχείριση και λειτουργία των μεγαλύτερων περιφερειακών αερολιμένων της χώρας, διαψεύδει ευθέως την εικόνα «καλπασμού» της τουριστικής ανάπτυξης που εμφάνισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ συνδέεται απόλυτα με την ομαλότητα των πτήσεων.

Στο κείμενο της επιστολής που αποκαλύπτει η «Εφ.Συν.», περιγράφεται αναλυτικά η κατάσταση και τονίζεται ότι «τα προβλήματα παραμένουν είτε σε προσωπικό Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας είτε και στα συστήματα ευθύνης της ΥΠΑ», παρά τις προσπάθειες που υποσχέθηκε να καταβάλει η διοίκηση. Οι προσπάθειες αφορούσαν την αύξηση της χωρητικότητας στην εναέρια κυκλοφορία, η οποία εξαρτάται κυρίως από: 1) τον εξοπλισμό (ραντάρ – ραδιοβοηθήματα – επικοινωνίες), 2) τη στελέχωση με επαρκές και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, 3) τις υποδομές εδάφους των αερολιμένων (χώροι στάθμευσης αεροσκαφών, διάδρομοι προσγείωσης, αίθουσες επιβατών κ.λπ.). Ολα τα παραπάνω καταλήγουν σε συγκεκριμένες διαδικασίες, μέσω των οποίων στην Αθήνα εξυπηρετούνται έως 28 αεροσκάφη ανά ώρα, αλλά στη Μύκονο το πολύ έως 5 αεροσκάφη. Αναλυτικά:

■ Στο σύνολο των 14 αεροδρομίων της Fraport και σε σύνολο 28.719 πτήσεων στο διάστημα μεταξύ 20 Απριλίου – 28 Μαΐου 2023, οι 7.407 πτήσεις (25,8%) επηρεάστηκαν από περιορισμούς χωρητικότητας, ενώ 2.117 πτήσεις «είχαν καθυστέρηση μεγαλύτερη ακόμη και από 30 λεπτά της ώρας». Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη περίοδος δεν περιλαμβάνει εκείνη των διακοπών του Πάσχα και απέχει από την αιχμή της τουριστικής κίνησης.

■ Η Fraport εντοπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα περιορισμών χωρητικότητας εντός Μαΐου στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Ρόδου, Κω, Μυκόνου και Σάμου. Στο αεροδρόμιο Ρόδου καταγράφει περιορισμούς χωρητικότητας στις 14, 15 και 21 του μηνός, στην Κω στις 6, 21 και 28 Μαΐου, στη Σάμο στις 20 και 27 του μηνός και στη Μύκονο στις 26/5.

■ Αξιοσημείωτη η αναφορά στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, όπου στις 24 Μαΐου (ημέρα Τετάρτη) εκδόθηκε σημείωμα της ΥΠΑ για περιορισμό χωρητικότητας στα 10 αεροσκάφη ανά ώρα, αντί για 12, λόγω προβλημάτων στον εξοπλισμό ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (ATC Equipment).

fraport-epistoli1
H επιστολή της Fraport προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
fraport-epistoli 2
H επιστολή της Fraport προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

 Ηδη από την πρώτη αυτή καταγραφή προκύπτει ότι από τα δέκα περιστατικά περιορισμού χωρητικότητας, τα μισά οφείλονται στον προβληματικό εξοπλισμό στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Ρόδου και Μυκόνου. Τα υπόλοιπα πέντε (Σάμος, Κως) περιστατικά οφείλονται σε ATC Capacity, δηλαδή ελλείψεις σε προσωπικό αεροελεγκτών και σε υποδομές εδάφους.

■ Μετά την καταγραφή των προβλημάτων, η Fraport υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις της ΥΠΑ για την παροχή υπηρεσιών στα αεροδρόμια που εκείνη διαχειρίζεται (εκτός των πέντε που προαναφέραμε, περιλαμβάνονται ακόμη Χανιά, Σαντορίνη, Σκιάθος, Μυτιλήνη, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Καβάλα και Ακτιο). Εκεί, καταλήγει και στην απειλή ότι τα προβλήματα στη χωρητικότητα «θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων, κάτι που θα επιφέρει και οικονομικές επιπτώσεις σε βάρος του Δημοσίου».

■ Τονίζεται ακόμη ότι τα προβλήματα αυτά «προκαλούν μεγάλη αναστάτωση, δυσαρέσκεια και ενόχληση στο επιβατικό κοινό, καθώς και συσσωρευμένες αφίξεις αεροσκαφών και κινήσεις αυτών εκτός χρονοθυρίδων, κάτι που μπορεί να προκαλέσει χαμηλές βαθμολογίες στις αξιολογήσεις των αεροδρομίων μας».

■ Τέλος, η Fraport καρφώνει τους αρμοδίους, λέγοντας ότι τα προβλήματα που μειώνουν τη χωρητικότητα «είναι εδώ και καιρό γνωστά» και τους ζητάει να εντείνουν τις προσπάθειές τους, καθώς «φέτος αναμένουμε την υψηλότερη κίνηση από ποτέ στη χώρα».

Στο βάθος ιδιωτικοποίηση…

Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, οι εργαζόμενοι της ΥΠΑ είχαν προειδοποιήσει για την κατάσταση που δημιουργείται στα αεροδρόμια λόγω των συστημάτων παρωχημένης τεχνολογίας και της έλλειψης προσωπικού. «Δύο χρόνια προσπαθούμε να πείσουμε την πρώην πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό και σε υποδομές ενίοτε μπορούν να αποβούν μοιραίες», ανέφεραν οι εργαζόμενοι σε δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» (7/3/23-«“Καμπανάκι” αεροελεγκτών για την ασφάλεια των πτήσεων»).

Στην πράξη, όπου προκύπτει κίνδυνος για την ασφάλεια των πτήσεων, τίθενται περιορισμοί στη χωρητικότητα. Εάν, δηλαδή, σε κάποιο αεροδρόμιο δεν λειτουργεί πιστοποιημένο ραντάρ που να δείχνει τις πραγματικές θέσεις των αεροσκαφών, μειώνονται αυτομάτως τα αεροπλάνα που μπορούν να προσγειωθούν και απογειωθούν σε αυτό. Το ίδιο ισχύει και όταν λείπουν αεροελεγκτές ή όταν δεν λειτουργούν με αξιώσεις οι επικοινωνίες εδάφους – αέρος. Σε ορισμένα αεροδρόμια μπαίνουν και πρόσθετοι περιορισμοί, όπως στη Μύκονο, όπου ο «πύργος ελέγχου», με έναν αεροελεγκτή ανά βάρδια στο μικρόφωνο, πρέπει να συνεννοείται με τα αεροσκάφη που πλησιάζουν ή απογειώνονται αλλά ταυτόχρονα και με τους πιλότους των αναρίθμητων ελικοπτέρων –στο νησί λειτουργούν τουλάχιστον δέκα ελικοδρόμια, πολύ κοντά στην πορεία προσγείωσης των αεροπλάνων.

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω προβλήματα, ο παραιτηθείς υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλής, έδειξε χαρακτηριστική αδράνεια (όπως συνέβη και με τα τρένα), προσδοκώντας στο μέλλον η κατάσταση να οδηγήσει σε ανάθεση των υπηρεσιών αεροναυτιλίας σε ιδιώτες. Μέσα στο κλίμα φόβου, μετά τα Τέμπη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε μόνο στην πρόσληψη 35 αεροελεγκτών που είχαν πετύχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2015 αλλά παρέμεναν έκτοτε ως επιλαχόντες. Ομως και αυτοί ελάχιστα μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση, αφού απαιτείται πολύμηνη εκπαίδευση για την οποία πρέπει να εργαστούν αεροελεγκτές εν ενεργεία που «δεν παίρνουν ανάσα». Επίσης, επικέντρωσε τις προσπάθειές της να πείσει τους αεροελεγκτές να δουλέψουν εντατικά, αποδεχόμενοι το μπόνους υπερεργασίας. Αλλά αυτό δεν λύνει τα προβλήματα, όταν αυτά αφορούν τον παρωχημένο τεχνολογικό εξοπλισμό.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

thirteen + five =