Θλιβερός ήταν ο απολογισμός της ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας σε εργοστάσιο δυναμίτιδας στην Ιτέα, στα Γρεβενά. Από την έκρηξη βρήκαν το θάνατο τρεις άνδρες, ένας 46χρονος από τον Πολύμυλο Κοζάνης, ένας 33χρονος από τα Γρεβενά και ένας 36χρονος από τη Δήμητρα Γρεβενών.

Το φοβερό συμβάν έλαβε χώρα λίγο πριν από τις 9 το πρωί, ισοπεδώνοντας την μονάδα. Στο νοσοκομείο διακομίστηκε τραυματισμένος ένας φύλακας του συγκροτήματος, σε κατάσταση σοκ, χωρίς, ωστόσο, η κατάστασή του να εμπνέει ανησυχία.

Η έκρηξη σημειώθηκε στην μονάδα παραγωγής και είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς ένα κτήριο. Για λόγους ασφαλείας η πρόσβαση στον χώρο έχει αποκλειστεί. Ο κ.Δημήτρης Παλέγκας κάτοικος της Ιτέας Γρεβενών ανάφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι «η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή και νιώσαμε τη γη και τα σπίτια μας να ταρακουνιούνται όπως στον σεισμό του 1995…». Μίλησε για ένα τεράστιο σύννεφο καπνού που υψώθηκε εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος κι ότι τα γύρω χωράφια σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από την περίφραξη του εργοστασίου έχουν γεμίσει με κομμάτια από μπετόν και σίδερα που προέρχονται τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Ο δήμαρχος Γρεβενών κ. Γιώργος Δασταμάνης δήλωσε ότι η έκρηξη ακούστηκε και μέσα στην πόλη ενώ ο ήχος της έφτασε έως τον Δήμο Δεσκάτης Γρεβενών και στην Αιανή Κοζάνης. Ορισμένες εγκαταστάσεις του εργοστασίου που παρήγαγε εκρηκτικές ύλες για λόγους ασφαλείας είναι κάτω από το έδαφος ενώ σύμφωνα με τον αξιωματικό της πυροσβεστικής που βρίσκεται στο σημείο «το εργοστάσιο έχει μετατραπεί σε μια άφορφη μάζα από μπάζα και σίδερα».

Ο Πύραρχος κ. Καλαΐδόπουλος μίλησε για «κρανίου τόπο» στο σημείο και τόνισε ότι όλη η μονάδα παραγωγής έχει ισοπεδωθεί εντελώς. «Υπάρχουν κομμάτια από σάρκες» ανέφερε.

Ο δήμαρχος Γρεβενών, κ. Γιώργος Δασταμάνης, είπε στο OPEN ότι πριν από περίπου 10 ημέρες στην περιοχή ακούστηκε ακόμα μία έκρηξη που ανησύχησε τους κατοίκους των Γρεβενών, αλλά ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι συνδέεται με το ίδιο εργοστάσιο. Επιτόπου στο σημείο της έκρηξης έφτασαν άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας Γρεβενών, δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, η αστυνομία προκειμένου να ελέγξουν αν υπάρχουν κάποιοι εγκλωβισμένοι αλλά και δύο ομάδες της ΕΜΑΚ.

Ποιο είναι το εργοστάσιο

Πρόκειται για την Ελληνική Τεχνολογία Εκρηκτικών (ΕΛΤΕΚ) η οποία ιδρύθηκε το 2010 με έδρα στους Αγαλαίους του Δήμου Γρεβενών. Παράγει εκρηκτικές ύλες για κάθε είδους υπέργειου ή υπόγειου τεχνικού έργου.

Από το 2016 με την είσοδο νέων ισχυρών επενδυτών το 2016 η ΕΛΤΕΚ αποτελεί σήμερα την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας εκρηκτικών υλών στα Βαλκάνια. Διαθέτει μια ιδιόκτητη έκταση 100 στρεμμάτων με 14 σύγχρονες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικούς χώρους συνολικής χωρητικότητας 700 τόνων πρώτης ύλης και 200 τόνων εκρηκτικών υλών και ένα σύγχρονο και πιστοποιημένο στόλο φορτηγών αυτοκινήτων. Η ΕΛΤΕΚ σήμερα εξυπηρετεί τη ζήτηση σε Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Κόσοβο, Ρουμανία και Σερβία, ενώ ταυτόχρονα σημειώνει μια σταθερή μηνιαία αύξηση στις πωλήσεις της κατά 25%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

12 − 5 =