Γερμανικός Τύπος: «Μικρές οι πιθανότητες γρήγορης συμφωνίας Ελλάδας – Τουρκίας»

Στο νέο γύρο διερευνητικών επαφών Αθήνας-Άγκυρας που αναμένεται στις 25 Ιανουαρίου αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung.

«Μόλις πρόσφατα έμοιαζε σαν να επρόκειτο να ξεσπάσει πόλεμος, αλλά τώρα θέλουν να καθίσουν στο τραπέζι και να διαπραγματευτούν» γράφει ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung σχετικά με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου.

«Στη διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου που εικάζεται ότι βρίσκονται στον βυθό της Μεσογείου, τα πολεμικά πλοία Τουρκίας και Ελλάδας κινούνταν απειλητικά, οι κυβερνήσεις της Αθήνας και της Άγκυρας είχαν διασταυρώσει τα ξίφη τους και μάλιστα όχι μόνο μεταφορικά. Δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στέλνοντας πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, έριξαν το βάρος τους στο πλευρό της Ελλάδας». Τώρα όμως ο πρόεδρος Ερντογάν εμφανίζεται «κατευναστικός» ενόψει της έναρξης των «διερευνητικών επαφών προσέγγισης».

Το ρεπορτάζ συνοψίζει τα γεγονότα των τελευταίων μηνών που οδήγησαν σε κλιμάκωση της κατάστασης και παρατηρεί: «Τα γειτονικά κράτη κάθε άλλο παρά συμφωνούν στο θέμα των θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο. Στο βάθος ωστόσο, υπάρχει η ανοιχτή αξίωση της Άγκυρας για αναγνώρισή της ως περιφερειακής δύναμης στη Μεσόγειο».

Όπως σημειώνει η SZ: «Το ξέσπασμα πιθανολογούμενης ένοπλης σύγκρουσης αποφεύχθηκε το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, μέσω διεθνούς διαμεσολάβησης, κυρίως από τη Γερμανία, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Ενόψει του νέου γύρου διερευνητικών το ρεπορτάζ εκτιμά ότι «οι πιθανότητες για μια γρήγορη συμφωνία είναι μικρές» και ότι «οι δύο πλευρές ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις με ελάχιστες προσδοκίες συμβιβασμού

Όπως παρατηρεί κλείνοντας το ρεπορτάζ: «Παρά τις επαφές που ξεκινούν τώρα, η κατάσταση παραμένει εκρηκτική. Η Αθήνα αγοράζει από τη Γαλλία 18 μοντέρνα μαχητικά αεροσκάφη Ραφάλ και επεκτείνει τη στρατιωτική θητεία από εννέα σε δώδεκα μήνες: οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας αποψιλώνονται, ο στρατός ξηράς και το ναυτικό υπολείπονται πολύ των τουρκικών στρατευμάτων, μόνο η αεροπορία θεωρείται ισάξια. Η Τουρκία επεκτείνει τη βιομηχανία όπλων και εξοπλίζεται βαριά εδώ και χρόνια. Επιπλέον ο τουρκικός στρατός έχει αποκτήσει εμπειρία στη χρήση σύγχρονων όπλων -όπως drone– στους πρόσφατους πολέμους στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο».

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Σχετικά με την επαναλειτουργία του Γηπέδου Λειβαδίου και τον περιβάλλοντα χώρο

Στην προσπάθειά μας να επαναλειτουργήσουμε το γήπεδο ποδοσφαίρου αλλά...

Αποκάλυψη «σημαντικών» εγγράφων για τα… UFO προαναγγέλλει ο Τραμπ

«Βρήκαμε πολλά, πολύ ενδιαφέροντα έγγραφα, οφείλω να πω, και...

Όλοι Μαζί: Τι εγκαθίσταται δίπλα στα σπίτια μας; Ερωτήματα για τα αντλιοστάσια

Στο μικροσκόπιο της δημοτικής παράταξης «Όλοι Μαζί, Κύθηρα -...

Δέκα χρόνια κλείνει το Hania.News του «δικού μας» Γιώργου Γεωργακάκη

Η σημερινή ημέρα (18 Απριλίου 2026) αποτελεί ένα σπουδαίο...

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για τις τετραετείς άγονες γραμμές στην ακτοπλοϊα

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται ο διαγωνισμός για τις τετραετείς...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img