photovoltaic

Ψηφίστηκε ομόφωνα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 24 Ιανουαρίου 2023 η συμμετοχή του Δήμου Κυθήρων στην ίδρυση ενεργειακή κοινότητας.

Είχε προηγηθεί ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία συστάθηκε η «Διαπαραταξιακή Επιτροπή Δήμου Κυθήρων για Ενεργειακά Θέματα», με εκπροσώπηση των τριών δημοτικών παρατάξεων (Χαράλαμπος Σούγιαννης – αντιδήμαρχος – συντονιστής, Νικόλαος Μαγουλάς, Γεώργιος Διδυμιώτης), του ΚΙΠΑ (Ιωάννης Τραβασάρος), της ΕΕΠΚΑ (Δημήτριος Πανάρετος) και την συμμετοχή δυο ιδιωτών επιστημόνων (Μάνος Βασιλάκης και Σπύρος Μιχαλακάκης), η οποία αφού διερεύνησε το ισχύον θεσμικό και νομικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), κατέληξε ομόφωνα σε πρόταση δημιουργίας Ενεργειακής Κοινότητας, η οποία σε πρώτη φάση θα έχει βασικά μέλη τον Δήμο Κυθήρων και τις σχετικές υπηρεσίες / δραστηριότητές του, με προοπτική διεύρυνσης αυτής της δραστηριότητας στο άμεσο μέλλον και πέρα από τα στενά δημοτικά πλαίσια (σε τοπικές επιχειρήσεις και πολίτες). 

Σε συνέχεια των προηγούμενων διεργασιών της Διαπαραταξιακής Επιτροπής, συντάχθηκε σχέδιο Καταστατικού, βάσει του οποίου η εταιρική σύνθεση της ΕΝ.ΚΟΙΝ. περιλαμβάνει (όπως απαιτεί κατ’ ελάχιστον η σχετική νομοθεσία) 6 μέλη, όπως αυτά αναφέρονται παρακάτω με τα αντίστοιχα ποσοστά συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο: 

  • Ο Δήμος Κυθήρων με 40%, 
  • Η Επιτροπή Εγχώριας Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων με 20%, 
  • Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με 20% 
  • Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με 10% 
  • Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ποταμού με 5% 
  • Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λειβαδίου με 5% . 

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε:

  1. Την συμμετοχή του Δήμου Κυθήρων στην Ενεργειακή Κοινότητα Κυθήρων, 
  2. Την εισφορά ποσού ύψους 12.000 €, το οποίο αντιστοιχεί στο 40% του Συνεταιριστικού Κεφαλαίου και 
  3. Να εξουσιοδοτήσει τον Δήμαρχο Κυθήρων κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη για κάθε περαιτέρω ενέργεια. 
Η παραγωγή ενέργειας στα Κύθηρα μέσα από το θεσμικό πλαίσιο των Ενεργειακών Κοινοτήτων ξεκίνησε να απασχολεί την κοινή γνώμη ως εναλλακτική λύση – απάντηση στην επιχείρηση μαζικής εγκατάστασης φαραωνικών πάρκων ανεμογεννητριών στο νησί. Πιο συγκεκριμένα, μεγάλα επενδυτικά σχήματα έχουν αιτηθεί στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την αδειοδότηση επενδύσεων πάνω από 100 ανεμογεννητριών.
Θεμέλιο Λίθο για τη δημιουργία μιας Ενεργειακής Κοινότητας στα Κύθηρα αποτέλεσε η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 με πρωτοβουλία Κινήσεων Πολιτών και τη συμμετοχή Θεσμικών Φορέων των Κυθήρων, Κυθηραϊκών Σωματείων και Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού (που δήλωσαν την αμέριστη στήριξή τους και πρόθεση συμμετοχής στην Ενεργειακή Κοινότητα) αλλά και εμπειρογνωμόνων για την ενεργειακή μετάβαση.

Τρία χρόνια συζήτηση για το ενεργειακό των Κυθήρων

Παρακάτω ακολουθούν σχετικοί σύνδεσμοι με αναφορές στις πιο κρίσιμες εξελίξεις των τελευταίων τριών χρόνων σχετικά με το θέμα.

4η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

– 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2020

Οι θέσεις των Κυθήρων για την ενέργεια Εισήγηση της ομάδας Dynamo Kythira στην Πανελλήνια Συνάντηση Συλλογικοτήτων για την Ενέργεια
– 31 Οκτωβρίου 2020

Ψήφισμα του Δικτύου Δημάρχων κατά των ανεμογεννητριών Στην τηλεδιάσκεψη, συμμετείχε και ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης. –16 Νοεμβρίου 2020

Η Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών ανησυχεί για τις ανεμογεννήτριες στα Κύθηρα Σε ανάπτυξη πρωτοβουλίας για δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας για σωστή χρήση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, καλεί Δήμο και πολίτες, η Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών. > Αίθουσα Σύνταξης -25 Ιανουαρίου 2021

Απόλυτη επιτυχία για την “Ενεργειακή Κοινότητα”
27 Μαρτίου 2021

Η προοπτική μιας ενεργειακής κοινότητας βρίσκει υποστήριξη
10 Απριλίου 2021

Ορίστηκε σύμβουλος για την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας Κυθήρων > Αίθουσα Σύνταξης
-17 Νοεμβρίου 2021

Ο Δήμος Κυθήρων δημιουργεί Ενεργειακή Κοινότητα. Μακροπρόθεσμός στόχος, είναι η σχεδόν 100% κάλυψη των ενεργειακών αναγκών Κυθήρων και Αντικυθήρων, από αυτοπαραγωγή μέσω ΑΠΕ.
18 Νοεμβρίου 2021

Παρακάτω διαβάστε την απόφαση του Δ.Σ καθώς και το καταστατικό σύστασης της ενεργειακής κοινότητας.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × 5 =