karanikas-afto-to-diastima-itan-adinaton

«Αυτό το διάστημα οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι λιανεμπορικές, περνάμε έναν ιδιότυπο γολγοθά, ζητάμε από παντού ενέσεις ρευστότητας, έχουμε πληγεί ανεπανόρθωτα από τις επιπτώσεις της πανδημίας, άρα ήταν αδύνατον να συζητάμε για οποιαδήποτε αύξηση» υπογράμμισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο Πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η αύξηση κατά 2% του κατώτατου μισθού, είναι αύξηση συμβολική και όχι πραγματική, «γιατί είναι γεγονός ότι 13€ τον μήνα είναι ελάχιστα, έχει σχέση όμως με το timing».

Η θέση της ΕΣΕΕ, όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρός της, είναι πάντα σε πολύ γενναιότερες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, «γιατί είναι ένα εισόδημα για τον εργαζόμενο το οποίο μεγαλώνει την αγοραστική του δύναμη, άρα εμείς που είμαστε εξαρτημένοι από την κατανάλωση, θέλουμε όσο το δυνατόν καλύτερο και πιο γεμάτο το πορτοφόλι του εργαζόμενου». Ωστόσο, δεν μπορούν να υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, εξήγησε ο κ. Καρανίκας, «γι’ αυτό πρέπει να σωθούν και να βάλουμε πλάτη όλοι μαζί να ξεπεράσουμε αυτό το δύσκολο στάδιο».

Συμπλήρωσε, πως ο μεγάλος εφιάλτης είναι η ανεργία, έτσι θα πρέπει να διατηρηθούν όλες οι θέσεις απασχόλησης και αργότερα θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση. «Στην διαβούλευση που προηγήθηκε όλο το εξάμηνο πριν την απόφαση, συμμετείχαν όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις, η ΓΣΕΕ καθώς και επιστημονικοί φορείς, η Τράπεζα της Ελλάδος. Η ΓΣΕΕ ήταν η μοναδική που διαφωνούσε, η οποία ζήτησε να πάει στα 751€ ο κατώτατος μισθός. Όλες οι άλλες θέσεις ήταν στο ίδιο μήκος κύματος, είτε πάγωμα ή αυτή η μικρή συμβολική αύξηση, που επέλεξε τελικά η κυβέρνηση. Αν επαληθευτούν οι  προβλέψεις, ότι τον επόμενο χρόνο θα έχουμε θεαματική αύξηση του ΑΕΠ, πράγματι θα μπορούν να δοθούν το 2023 πια πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις».

Καταλήγοντας, ο κ. Καρανίκας τόνισε πως «αυτή την κρίση θα την περάσουμε όλοι μαζί και η πιο χτυπημένη είναι η μικρομεσαία επιχείρηση», ενώ πρόσθεσε και το γεγονός πως έχει αυξηθεί θεαματικά την τελευταία τετραετία το ποσοστό των εργαζόμενων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό στο λιανεμπόριο. Πιο συγκεκριμένα, το 2016 το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 19,7%  και εκτινάχθηκε στο 27%, που σημαίνει ότι παραπάνω από ένας στους 4 πληρώνεται με τον κατώτατο μισθό.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twelve + 17 =