britney-spears

Το #FreeBritney έγινε ξανά trend τα ξημερώματα, όταν ο λαός των ΗΠΑ είχε ‘μαζευτεί’ μπροστά τις τηλεοράσεις και τα social media για να απολαύσει ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά και αθλητικά events της χώρας, το SuperBowl. Την αρχή την έκανε η Sarah Jessika Parker. Ακολούθησαν χιλιάδες άλλοι. Ποιο όμως, είναι το πρόβλημα;

Νωρίτερα την Κυριακή 7/2 είχε εμφανιστεί στο τηλεοπτικό δίκτυο ‘ET’ η παραγωγός και σκηνοθέτης του τελευταίου ντοκιμαντέρ που αφορά τη ζωή της Britney Spears, Samantha Stark, για να εξηγήσει τι κάνει το ‘Framing Britney Spears’ τoυ FX, διαφορετικό από όλες τις προηγούμενες απόπειρες να εξηγηθεί τι πραγματικά συνέβη με την ‘πριγκίπισσα’ της pop.

Για αρχή, η Stark εξήγησε ότι μεταξύ των συνεντεύξεων που εξασφάλισε, ήταν αυτή της επί χρόνια βοηθού της καλλιτέχνιδος, Felicia Culotta, η οποία είχε απορρίψει πολλά προηγούμενα αιτήματα. Επίσης, είχαν βρει στοιχεία που αποδείκνυαν το δίκαιο του κινήματος των οπαδών της Spears (μέλη του fan club με το όνομα Britney Army) με hashtag #FreeBritney. Δηλαδή, της απελευθέρωσης της Spears, από τον πατέρα της.

 

Eδώ και μια ντουζίνα χρόνια η πάλαι ποτέ pop icon δεν έχει το δικαίωμα να παντρευτεί, να αποκτήσει άλλα παιδιά, να κάνει ό,τι θέλει με τα χρήματα που έχει κερδίσει και να μιλάει δημοσίως για τους λόγους που της έχουν αφαιρεθεί όλα αυτά τα δικαιώματα -μεταξύ πολλών άλλων-, χωρίς να έχει την άδεια αυτού που έχει ορίσει το δικαστήριο για επόπτη της.

Το Γενάρη του 2007 άρχισε η ‘κατηφόρα’, μετά το θάνατο της αγαπημένης της θείας από καρκίνο, την είσοδο και την απόδραση από κλινική αποτοξίνωσης, το ξύρισμα των μαλλιών, το tattoo ενώπιον καμερών, την επιστροφή για αποτοξίνωση, τη νέα απόδραση, την τουρνέ (γιατί κάπως έπρεπε να ‘βγάλει’ και λεφτά), την απώλεια της επιμέλειας των αγοριών της (για λόγους που δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ), την ηχογράφηση του πέμπτου studio album (Blackout – έφτασε στο Νο1 με την κυκλοφορία του), τη σχέση με paparazzo, το ‘ξεπούλημα’ της από άνθρωπο που πλήρωνε για να την κρατάει ασφαλή και εκείνος ενημέρωνε τα media για κάθε της κίνηση και την κατάρρευση της 3ης Ιανουαρίου του 2008.

 

Mε εισαγγελική παρέμβαση, μεταφέρθηκε στη ψυχιατρική πτέρυγα του Ronald Reagan Medical Center και ορίστηκε ως επόπτης της, ο πατέρας της, Jamie. Για την ιστορία, εκείνη είχε συμφωνήσει να αναλάβει άλλος την ευθύνη της (είχε χάσει ένα μέρος της περιουσίας της με κινήσεις που έκανε σε κρίσεις που πάθαινε), αλλά είχε ζητήσει να μην είναι ο μπαμπάς της αυτός. Παρεμπιπτόντως, οι γονείς της πήραν διαζύγιο.

Ας δούμε λίγο τους δυο βασικούς όρους: conservatorship (εποπτεία) είναι η υπαγωγή ενός ατόμου ή οργανισμού σε νομικό ελεγχο από άλλο άτομο ή οργανισμό που αναφέρεται conservator (επόπτης). Αυτός ορίζεται με δικαστική απόφαση (για τους ιδιώτες) ή μέσω νομικής ή ρυθμιστικής αρχής (σε ό,τι αφορά οργανισμούς).

Ο επόπτης αναλαμβάνει τις νομικές ευθύνες ανθρώπου που κρίνεται ως ψυχικά ασθενής. Δηλαδή, έχει διαγνωστεί ως ψυχωτικός, αυτοκτονικός, ανίκανος ή ανήμπορος να πάρει νομική, ιατρική ή οικονομική απόφαση που τον αφορά.

Fact: H Britney Spears είχε δημιουργήσει το 2004 το SJB Revocable Trust, για να προστατέψει, σε περίπτωση θανάτου της, ό,τι της άνηκε, αλλά και τα παιδιά της, Sean και Jayden ως νόμιμων κληρονόμους της. Διεγράφη ωστόσο, από θεματοφύλακας, όταν απέκτησε επόπτη -τέσσερα χρόνια μετά. Στη θέση της μπήκε η μικρή της αδελφή, Jamie Lynn.

Πέραν του πατέρα της, επόπτης ορίστηκε και ο δικηγόρος Andrew Wallet -ο οποίος παραιτήθηκε το 2018. Άπαξ και έγινε επόπτης ο Jamie, έπαψε να τη ρωτά για τις δουλειές που της ‘έκλεινε’ ή τις επενδύσεις που έκανε. Η Spears πήρε εξιτήριο στις 8/1 και συνέχισε κανονικά τη δουλειά της.

Την 4η μέρα του 2019 είπε το ‘έως εδώ’ και σταμάτησε να δουλεύει. Αφορμή στάθηκε η απόφαση του πατέρα της να ακυρώσει δουλειά που είχε ΄κλείσει’ εκείνη στο Las Vegas (με τον όρο ‘residency’ ορίζεται η έως και πολυετής συνεργασία με συγκεκριμένο εργοδότη), χωρίς να τη ρωτήσει. Ο Jamie έλεγε πως είχε πιεστεί πολύ και απειλείτο η υγεία της. Η αλήθεια είναι ότι την ‘τιμώρησε’ γιατί είχε αρνηθεί να πάρει τα φάρμακα της και εν συνεχεία, την έβαλε με το ζόρι σε ψυχιατρική κλινική.

Σημείωση: Έγγραφα αποδεικνύουν πως το 2018 ξόδεψε 400.000 δολάρια σε έξοδα διαβίωσης, 66.000 σε προμήθειες που αφορούσαν το σπίτι της και 1.1 εκατομμύριο σε δικηγόρους και έξοδα εποπτείας. Ο πατέρας της “έβγαλε” 128.000 δολάρια.

Το τελευταίο album της κυκλοφόρησε το 2016. Δεν έχει κάνει live από το 2018 και από το Νοέμβριο του 2020 σταμάτησε και τις εμφανίσεις, οπουδήποτε. Έκτοτε δεν έχει εργαστεί δευτερόλεπτο.

Τον Ιούλιο του 2020, η μητέρα της κατέθεσε σε δικαστήριο, αίτημα να λαμβάνει ειδοποιήσεις για ό,τι αφορά το εισόδημα και την περιουσία της κόρης της, ξεκαθαρίζοντας πως θέλει να έχει και αυτή λόγο στο πώς χρησιμοποιείται η περιουσία των 59 εκατομμυρίων δολαρίων που διαθέτει η Spears. Ένα μήνα μετά, η ίδια η Britney ζήτησε να σταματήσει η κηδεμονία του Jamie και να αναλάβουν τρίτοι τη διαχείριση των εμφανίσεων και των επενδύσεων της. Δεν έγινε αποδεκτό.

Όταν ο πατέρας της έπαθε ρήξη παχέος εντέρου (Σεπτέμβρη του 2020) και δεν μπορούσε να τελέσει τα χρέη του, εκείνη υπέβαλε αίτηση αλλαγής του καθεστώτος της εποπτείας στο δικαστήριο: ζήτησε να οριστεί μόνο ο Jodi Pais Montgomery και να αντικατασταθεί ο πατέρας της από ειδικευμένο θεματοφύλακα, ως προς τη διαχείριση της περιουσίας της. To αίτημα δεν έγινε αποδεκτό.

O Jamie, ο οποίος τελούσε και χρέη μάνατζερ της κόρης του, έπαθε ρήξη παχέος εντέρου και χρειάστηκε ιατρική παρακολούθηση. Μοιραία δεν μπορούσε να τελέσει τα καθήκοντα του. Όρισε ως προσωρινό αντικαταστάτη του την Jodi Montgomery, η οποία ήταν σε διαδικασία διαζυγίου με τον σύζυγο και συνεργάτη της, Jack. Επρόκειτο να αναλάβει τη Spears έως τις 31/1 του 2020, αλλά λόγω κορονοϊού η εποπτεία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Την ημέρα που έγινε η Motgomery προσωρινή επόπτης της, η Spears ζήτησε από το δικαστήριο να την αναλάβει μόνο εκείνη και στη θέση του πατέρα της να οριστεί ένας ειδικευμένος θεματοφύλακας για τη διαχείριση της περιουσίας της. Kάποιος ειδικός ορίστηκε, αλλά δεν απομακρύνθηκε ο Jamie, ο οποίος αντιμετώπιζε και την κατηγορία της χρήσης βίας εναντίον του εγγονού του, Preston. Toν είχε καταγγείλει ο πατέρας του παιδιού, ο οποίος είχε εξασφαλίσει περιοριστικά μέτρα που απαγόρευαν από τον Jamie να δει τα εγγόνια του (το 70% της επιμέλειας το έχει ο Kevin Federline και το 30% η μητέρα τους), επί τρία συναπτά έτη. Ένα μήνα μετά ήλθε η ρήξη παχέος εντέρου.

Oι δικηγόροι της Spears έκαναν άλλη μια προσπάθεια να αποδεσμεύσουν την πελάτισσά τους (τον περασμένο Νοέμβριο), αλλά ήταν και πάλι ανεπιτυχής, για να δηλώσουν πως ‘δεν υπάρχει πια βιώσιμη εργασιακή σχέση μεταξύ κόρης και πατέρα’. Οι νομικοί του Jamie υποστήριξαν πως ‘ο πελάτης μας κάνει ακριβώς ό,τι οφείλει ως συντηρητής της περιουσίας”. Ως εκ τούτου, παραμένει επόπτης της περιουσίας και της καριέρας. Ελέγχει τα λεφτά της και το πρόγραμμα της, σε συνεργασία με την εταιρία Bessemer Trust. Για την ιστορία, δεν έχει χάσει χρήματα.

Ο σκληρός πυρήνας των φαν της (Britney Army) κρίνει πως το είδωλο του έχει δικαίωμα να ζήσει με τους δικούς της όρους, χωρίς κάποιον άλλον να αποφασίζει για αυτήν. Εξ ου και το κίνημα #FreeBritney, καθώς οι οπαδοί της πιστεύουν πως η Spears χειραγωγείται, τη στιγμή που είναι απόλυτα ικανή να πάρει τη ζωή της στα χέρια της.

Tην περασμένη άνοιξη, η Spears ενημέρωσε το λαό της πως πήρε φωτιά το γυμναστήριο της, από κεριά που ξέχασε αναμμένα. Άρχισε νέος κύκλος ανησυχιών για την κατάσταση της, με τους φαν να επιμένουν πως ήταν συνέπεια της εποπτείας και της έλλειψης ελευθερίας. Προς το τέλος του 2020, ο δικηγόρος της Samuel D. Ingham III χαρακτήρισε τη ψυχική της κατάσταση ως κωματώδη – ενώ είχε ξεκαθαρίσει πως φοβάται τον πατέρα της και ότι δεν θα εμφανιστεί ποτέ ξανά σε οποιοδήποτε stage, αν δεν απομακρυνθεί ο Jamie από τη θέση του υπεύθυνου της καριέρας της.

Αργότερα, ο Ingham εξήγησε πως χρησιμοποίησε τον όρο ΄κωματώδης’ για να περιγράψει την αδυναμία της πελάτισσας του να υπογράψει το όποιο νομικό έγγραφο και όχι γιατί ήταν σε κώμα.

Η παραγωγός του τελευταίου ντοκιμαντέρ που αφορά τη ζωή της Spears είπε στο Vanity Fair πως “το κεντρικό μυστήριο της δουλειάς μας αφορά το ότι ζει τη ζωή μιας πολυάσχολης pop star και την ίδια ώρα της λένε πως βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο. Κερδίζει εκατομμύρια δολάρια και παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί να αποφασίσει για οτιδήποτε έχει να κάνει με τη ζωή της. Υπάρχει αντίθεση που δεν γίνεται εύκολα κατανοητή ως προς τους λόγους που υπάρχει. Και πάρα πολλά δικαστικά έγγραφα παραμένουν σφραγισμένα”.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eighteen − 16 =