Γκαζιαντέπ Αντιόχεια

Σεισμός ισχύος 7,8 βαθμών έπληξε τα ξημερώματα τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 912 στην Τουρκία και τους 320 στη Συρία προκαλώντας ταυτόχρονα μεγάλες και εκτεταμένες υλικές ζημιές, με βάση τους ως τώρα —ακόμη προσωρινούς— απολογισμούς στις δυο πλευρές των συνόρων – Διεθνής κινητοποίηση για ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε τη χώρα έφτασε τους 912, ενώ οι τραυματίες είναι 5.383.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος.

Εξάλλου, όπως μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, στη Συρία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 320 άνθρωποι λόγω του σεισμού και οι τραυματίες είναι 1.000.

Οι απολογισμοί αυτοί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συνεχίσουν να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος πως έχουν καταρρεύσει πολυκατοικίες σε πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούρφα, η Ντιγιάρμπακιρ.

Φόβοι για τεράστιο αριθμό θυμάτων

Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας (AFAD) έκανε λόγο για περίπου 1.800 κτίρια που έχουν καταρρεύσει, εγείροντας φόβους πως ο απολογισμός θα γίνει ακόμα πιο βαρύς.

Πάνω από 6.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και στις δύο χώρες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ εκατοντάδες άλλοι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν.

Το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε πως η σεισμική δόνηση καταγράφτηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας) και υπολόγισε πως το εστιακό βάθος ήταν 17,9 χιλιόμετρα.

Το επίκεντρο βρισκόταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.

«Κραυγή αγωνίας» για τα θύματα του σεισμού

«Ακούμε φωνές εδώ στα συντρίμμια. Θεωρούμε πως ως και 200 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα ερείπια», δήλωσε μέλος σωστικού συνεργείου που επιχειρεί σε κατεστραμμένη πολυκατοικία στη Ντιγιάρμπακιρ μπροστά στις κάμερες του τουρκικού ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου NTV.

Σε ανακοίνωσή τους τα Λευκά Κράνη, ομάδα διασωστών που δραστηριοποιείται στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, κήρυξαν τις ζώνες αυτές “πληγείσες” και ζήτησαν από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις “να παρέμβουν άμεσα” για να βοηθήσουν τον τοπικό πληθυσμό.

«Η αδελφή μου και τα τρία της παιδιά βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Όπως και ο σύζυγός της, ο πεθερός της και η πεθερά της. Επτά μέλη της οικογένειάς μας είναι κάτω από τα ερείπια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουχιτίν Ορακτζέ, παρακολουθώντας την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μπροστά σε πολυκατοικία που μετατράπηκε σε άμορφη μάζα στη Ντιγιάρμπακιρ (νοτιοανατολικά).

«Η αδελφή της είναι ακόμη παγιδευμένη στα συντρίμμια», είπε γυναίκα δείχνοντας άλλη μια που έκλαιγε απαρηγόρητη στη Ντιγιάρμπακιρ.

Στην Ισκέντερουν και στην Αντιγιαμάν, υποχώρησαν δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας του σεισμού.

Μπροστά σε τόση καταστροφή κάτοικοι έχουν κινητοποιηθεί και προσπαθούν να απομακρύνουν συντρίμμια ακόμα και με γυμνά χέρια και κουβάδες.

Νοτιότερα, πάντα κατά το NTV, η βυζαντινή ακρόπολη της Γκαζιάντεπ, που ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, εν μέρει κατέρρευσε.

Σωστικά συνεργεία και η πολιτική προστασία καθώς και σύροι πυροσβέστες προσπαθούν να ανασύρουν επιζήσαντες από τα συντρίμμια, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Μέσω Twitter, τούρκοι πολίτες μοιράζονται ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα σε διάφορες πόλεις.

Έχουν καταγραφεί πάνω από 50 μετασεισμοί, σύμφωνα με την AFAD.

Ο δήμαρχος της πόλης των Αδάνων, ο Ζεϊντάν Καραλάρ, δήλωσε πως δύο πολυκατοικίες, μια 17ώροφη και μια 14ώροφη, έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με το TRT.

Αγωγοί αερίου που τροφοδοτούν την περιοχή τέθηκαν εκτός λειτουργίας προληπτική ή για να εξακριβωθεί το εύρος των ζημιών που έχουν υποστεί στις επαρχίες Χατάι, Καχρανμαρμαράς και Γκαζιάντεπ.

Αισθητός και σε άλλες χώρες ο σεισμός

Ο σεισμός και οι δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές ως τον Λίβανο, τη Συρία, το ιρακινό Κουρδιστάν και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο κύριος σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

«Δεν ξέρουμε ακόμη αν ήταν ο κύριος σεισμός αυτός των 7,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην νότια Τουρκία» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Ο ισχυρότερος σεισμός στην Τουρκία

Ο σημερινός είναι ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην Τουρκία έπειτα από εκείνον της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.

«Ακούμε φωνές εδώ στα συντρίμμια. Θεωρούμε πως ως και 200 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα ερείπια», δήλωσε μέλος σωστικού συνεργείου που επιχειρεί σε κατεστραμμένη πολυκατοικία στη Ντιγιάρμπακιρ μπροστά στις κάμερες του τουρκικού ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου NTV.

Σύμφωνα με την AFAD, ο σεισμός είχε ισχύ 7,4 βαθμών και μικρό εστιακό βάθος, μόλις 7 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός και οι αρκετές μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν έγιναν αισθητές ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο κύριος σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν κατεστραμμένα κτίρια σε διάφορες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, εγείροντας φόβους πως ο απολογισμός θα γίνεται ολοένα πιο βαρύς όσο περνούν οι ώρες.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ντιγιάρμπακιρ, μεγάλη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, είδε κτίριο να έχει καταρρεύσει ολοσχερώς και σωστικά συνεργεία να προσπαθούν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα συντρίμμια.

Μέσω Twitter, τούρκοι πολίτες μοιράζονται ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα.

Ο δήμαρχος της πόλης των Αδάνων, ο Ζεϊντάν Καραλάρ, δήλωσε πως δύο πολυκατοικίες, μια 17ώροφη και μια 14ώροφη, έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με το TRT.

Έκκληση για διεθνή βοήθεια

«Όλες οι ομάδες μας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού στο τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια».

Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 50 μετασεισμοί, σύμφωνα με την AFAD.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκαζιάντεπ συνέστησε στους κατοίκους να μείνουν έξω, μέχρι νεοτέρας, παρά το κρύο. Ενώ ο επικεφαλής του Diyanet, του τουρκικού δημόσιου οργανισμού που είναι αρμόδιος για ζητήματα θρησκευτικής λατρείας, σημείωσε πως όσοι πολίτες το χρειάζονται μπορούν να βρουν καταφύγια μέσα σε τζαμιά.

Σωστικά συνεργεία και η τουρκική πολιτική προστασία, καθώς και σύροι πυροσβέστες, διεξάγουν επιχειρήσεις για να βγάλουν επιζήσαντες από κτίρια που έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Στην Τουρκία η σεισμικότητα συγκαταλέγεται στις υψηλότερες στον κόσμο: Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας προκάλεσε περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές. Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.

Αποστολή Διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία

Μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την γειτονική Τουρκία, πληθώρα κρατών έχουν δηλώσει πως θα παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε μέσω Twitter πως η ΕΕ πρόκειται να συμπαρασταθεί στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, ενώ περοέβαλε την ετοιμότητα της να τους προσφέρει τη βοήθειά της μετά τον καταστροφικό σεισμό.

«Οι σκέψεις μας βρίσκονται στον λαό της Τουρκίας και της Συρίας. Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει», τόνισε ο κ. Μπορέλ μέσω Twitter.

«Πλήρης αλληλεγγύη με τη σύμμαχό μας Τουρκία μετά τον τρομερό σεισμό. Είμαι σε επαφή με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ κινητοποιούν τώρα υποστήριξη», αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στην USAID και άλλους φορείς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αξιολογήσουν τις επιλογές ανταπόκρισης που έχουν για την παροχή βοήθειας στις περισσότερο πληγείσες περιοχές από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, αναφέρει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν σε ανακοίνωσή του που δόθηκε χθες, Κυριακή, στη δημοσιότητα.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα από τις πληροφορίες για τον καταστροφικό σεισμό, σημείωσε ο ίδιος.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσέφερε τη βοήθεια της χώρας του στη Συρία και την Τουρκία. Η Ρωσία, στενός σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, διατηρεί σημαντική στρατιωτική παρουσία στη χώρα. Ο Πούτιν έχει εξάλλου καλές σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Παρακαλώ δεχθείτε τα βαθιά μου συλλυπητήρια για τις πολλές ανθρώπινες απώλειες και την ευρεία καταστροφή που προκάλεσε ένας ισχυρός σεισμός στη χώρα σας», έγραψε ο Ρώσος πρόεδρος στο μήνυμά του προς τον Ερντογάν.

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την απαραίτητη βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Ξεχωριστά ο Πούτιν δήλωσε στον Άσαντ ότι η Ρωσία μοιράζεται «τη λύπη και τον πόνο όσων έχασαν αγαπημένους τους» και έχει ήδη επισημάνει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στη Δαμασκό.

Νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές υποδομές στη Συρία δεν έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό.

Διά στόματος του πρωθυπουργού και η Ελλάδα δηλώνει πως θα παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, ενώ δήλωσε πως η Ελλάδα ανταποκρίνεται άμεσα στο αίτημα της τουρκικής πλευράς για βοήθεια.

«Λυπούμαστε βαθύτατα για τις απώλειες ζωών και τις ζημιές μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία», αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Οι σκέψεις μας είναι μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων, τους τραυματίες και τα σωστικά συνεργεία που αγωνίζονται να σώσουν ζωές. Η Ελλάδα έχει κινητοποιήσει τους πόρους της και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια», προσθέτει.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης ότι είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια στην Τουρκία μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το κεντρικό τμήμα της χώρας και τη βορειοδυτική Συρία και έγινε επίσης αισθητός σε τμήματα του Ισραήλ και των Παλαιστινιακών Εδαφών.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας είναι έτοιμες να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έλι Κοέν σημείωσε ότι ετοιμάζεται πρόγραμμα ταχείας βοήθειας.

Με τη σειρά της και η Ουκρανία θα στείλει βοήθεια, όπως τόνισε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

«Συγκλονισμένος από την είδηση για τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων ως αποτέλεσμα του σεισμού στην Τουρκία», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Βρισκόμαστε αυτήν την ώρα κοντά στον φιλικό τουρκικό λαό, έτοιμοι να παράσχουμε την απαιτούμενη βοήθεια», προσθέτει.

Η Ιταλία πρότεινε σήμερα στην Τουρκία τη βοήθεια της υπηρεσίας της Πολιτικής Προστασίας. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι «η οποία ενημερώθηκε από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση με τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία στα σύνορα με την Συρία», αναφέρεται σε ανακοίνωση των υπηρεσιών της.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής της Αντόνιο Ταγιάνι γνωστοποίησε από την πλευρά του με μήνυμά του στο Twitter ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να «του εκφράσει την υποστήριξη της Ιταλίας και (να του δηλώσει) ότι είναι διαθέσιμο (το προσωπικό της υπηρεσίας) Πολιτικής Προστασίας».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × five =