κυθηρα αεροδρομιο

Ανησυχητική κρίνεται η κατάσταση στον αερολιμένα Κυθήρων «Αλέξανδρος Αρ. Ωνάσης» όσον αφορά τα μέτρα προστασίας από το νέο κορονοϊό Covid-19. Ως γνωστόν στον αεροσταθμό κατά την διάρκεια της πανδημίας υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι των εισερχομένων στον αεροσταθμό, οι οποίοι είναι μόνο επιβάτες και νομίμως αδειοδοτημένοι πολίτες και η Ελληνική Αστυνομία διενεργεί τους νόμιμους ελέγχους σε παραστατικά έγγραφα των επιβατών. Το ίδιο διάστημα εφαρμόζονται όλα τα υγειονομικά μέτρα καθαριότητας και προστασίας των επιβατών όπως προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας. Παρ’ όλα αυτά, τα προληπτικά μέτρα δεν επαρκούν.

Σταμάτησαν οι προληπτικές απολυμάνσεις

Από την 1η Δεκεμβρίου έχουν σταματήσει να πραγματοποιούνται οι προβλεπόμενες  προληπτικές απολυμάνσεις που είχαν ξεκινήσει στις 30 Ιουλίου 2020 με την πρώτη άφιξη τσάρτερ στα Κύθηρα. Οι απολυμάνσεις γίνονταν τακτικά δύο φορές την εβδομάδα για όλο αυτό το διάστημα. Έκτοτε, όπως μας μεταφέρεται, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας δεν έχει εγκρίνει νέο κονδύλι – «δεν υπάρχουν λεφτά» – για τη συνέχιση των προληπτικών απολυμάνσεων στο αεροδρόμιο, αλλά και σε άλλα αεροδρόμια της χώρας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης στους χώρους των αεροσταθμών.

Χαλαροί οι έλεγχοι στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Εν τω μεταξύ, όπως πληροφορούμαστε, επιβάτες της πτήσης Αθήνας προς Κύθηρα μετά την άφιξή τους ερωτώνται σχετικά με τις διαδικασίες ελέγχων κατά την αναχώρηση από τον αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας και αρκετοί από αυτούς απαντούν πως όχι μόνο δεν είναι αυστηροί, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δεν τους ζητούνται καν τα έγγραφα Ε1, όπως προβλέπονται από τα περιοριστικά μέτρα.

Ή ίδια κατάσταση φαίνεται πως συνεχίζεται εδώ και μήνες στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όχι μόνο στις αναχωρήσεις αλλά και στις αφίξεις, όπως είχε δημοσιευθεί πριν τα Χριστούγεννα στο NewsBreak.

Στον αερολιμένα Κυθήρων δεν γίνονται rapid test

Θα πρέπει στα παραπάνω να προστεθεί το γεγονός ότι στον κρατικό αερολιμένα Κυθήρων δεν εφαρμόζεται ούτε η διαδικασία του εθελοντικού ελέγχου επιβατών με rapid test, η οποία με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιείται από εθελοντές εργαζόμενους του Τριφύλλειου Νοσοκομείου Κυθήρων και της Πολιτικής Προστασίας στο λιμάνι των Κυθήρων για όσους έρχονται από τον Πειραιά.

Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τρίτου κύματος της πανδημίας και υπό αυτές τις συνθήκες, όσον αφορά τις πύλες εισόδου στο νησί, γίνεται απόλυτα κατανοητό ότι το νησί των Κυθήρων δεν μπορεί να θεωρείται «θωρακισμένο» έναντι του κορονοϊού, όπως διατείνονται ανεύθυνα διάφοροι. Όσον αφορά δε, για τους ελέγχους rapid – test οι οποίοι δεν είναι υποχρεωτικοί αλλά και ούτε 100% αξιόπιστοι, δε μπορούν να καθησυχάζουν την τοπική κοινωνία. Πρώτον γιατί δυστυχώς γίνονται μόνο για αφίξεις από Πειραιά (και όχι Πελοπόννησο, Κρήτη, «Ελ. Βενιζέλος» και δεύτερον διότι δεν είναι υποχρεωτικοί.

Το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο για τα Κύθηρα, καθώς μετά τον σημερινό εντοπισμό νέων κρουσμάτων, το νησί μπαίνει και στατιστικά σε υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας.

Τι εφαρμόζεται στον αερολιμένα Κυθήρων κατά την πανδημία

Στον αεροσταθμό διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι των εισερχομένων, οι οποίοι είναι μόνο επιβάτες και αδειοδοτημένοι φορείς, με εξαίρεση συνοδούς σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο με άδεια της ΥΠΑ, ενώ σχετικές ανακοινώσεις εκφωνούνται κατά τακτά διαστήματα.

Η ελληνική αστυνομία πριν την προσέλευση των επιβατών στο Check In, πραγματοποιεί διεξοδικούς ελέγχους σε παραστατικά έγγραφα των επιβατών, ώστε να τους επιτρέψει να ταξιδέψουν.

Υπάρχουν σημάνσεις για αποκλεισμένα καθίσματα, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις, καθώς επίσης και αυτοκόλλητα στο δάπεδο που προσδιορίζουν τις αποστάσεις των επιβατών στις αναμονές.

Γίνονται τοπικές απολυμάνσεις από το προσωπικό καθαριότητας, σε πόμολα, λαβές, βρύσες, ενώ υπάρχουν ψεκαστήρες αντισηπτικού όπου χρειάζεται.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

thirteen − one =