Στο Δ.Σ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη 17/12/2020 ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης οποίος παρενέβη στο φλέγον θέμα που έχει προκύψει με τον ορισμό βιομηχανικών περιοχών υδατοκαλλιέργειας σε νησιωτικούς και παράκτιους δήμους από τον υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου. Η σχεδιαζόμενη δημιουργία Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών αρχικά σε 25 νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της Χώρας έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων εκ μέρους Δήμων και των τοπικών κοινωνιών, με πρώτη αυτή του δημάρχου Πόρου κ. Γιάννη Δημητριάδη στην οποία είχαμε αναφερθεί στις 4 Δεκεμβρίου.

Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης χαρακτήρισε το θέμα πάρα πολύ σοβαρό και κατ’ αρχήν θεσμικό. Αναφέρθηκε στον υφυπουργό λέγοντας ότι αντιμετώπισε τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ με ειρωνία και με πολύ κακό τρόπο, ενώ αναρωτήθηκε αν με το ύφος του ο υφυπουργός «…θέλει να τους δείρει»! Τον κατηγόρησε ως μη εκλεγμένο και σημείωσε ότι ο υπουργός κ. Χατζηδάκης και ο πρωθυπουργός  κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να τον ανακαλέσουν τουλάχιστον στη σοβαρότητα.

Ο Δήμαρχος Κυθήρων συνέχισε να μέμφεται τον κ. Οικονόμου και γενικότερα την κυβέρνηση (πλην εξαιρέσεων) λέγοντας τα εξής: «Ζητάμε οι δήμαρχοι να δούμε υπουργούς. Όχι ανθυποθεσμικούς του κάθε υπουργείου αγαπητοί συνάδελφοι. Ζητάω σαν δήμαρχος να δω τον Υπουργό εξ για ένα θέμα του υπουργού συγκεκριμένο, αρμοδιοτήτων του συγκεκριμένων και δεν έχω καμία αξίωση να δω το γραμματέα ή τον σύμβουλό του ή τον οτιδήποτε του γραφείου του». Στη συνέχεια εξέφρασε την οργή του για την αντιμετώπιση που λαμβάνει ο ίδιος προσωπικά από την κυβέρνηση: «είμαι και προσωπικά εξοργισμένος και όχι μόνο για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά αλλά και για δικά μου ζητήματα».

Στο τέλος της παρέμβασής του ο δήμαρχος Κυθήρων επανήλθε στην υπόθεση του κ. Οικονόμου και τον κατηγόρισε ευθέως για σύγκρουση συμφερόντων, ενώ συμπλήρωσε κατηγορηματικά ότι είναι «ένα θέμα το οποίο πρέπει να τεθεί και προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».

Ο Δήμαρχος Κυθήρων και Πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων της Κ.Ε.Δ.Ε. υποστήριξε πλήρως τη σχετική εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Χωροταξίας της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δημάρχου Κατερίνης κ. Κώστα Κουκοδήμου, σύμφωνα με την οποία η Κ.Ε.Δ.Ε. εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της στη θεσμοθέτηση ΠΟΑΥ ερήμην των τοπικών κοινωνιών και χωρίς να λαμβάνεται υπόψην δεσμευτικά η άποψη των Δημοτικών Συμβουλίων.

Επίσης εταξύ άλλων, μάθαμε από τον δήμαρχο ότι η Κ.Ε.Δ.Ε. αποφάσισε να συμμετάσχει στην «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων που θίγονται από την ανάπτυξη Ιχθυοκαλλιεργειών» με εκπροσώπους τους Δημάρχους Πόρου κ. Ιωάννη Δημητριάδη και Ξηρομέρου κ. Ιωάννη Τριανταφυλλάκη.

Oλόκληρη η παρέμβαση του Δημάρχου Κυθήρων

«Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και θεσμικό. Αφορά όλους τους νησιωτικούς και παράκτιους δήμους, αν δεν αφορά 332 αφορά σίγουρα τους νησιωτικούς και παράκτιους δήμους στο σύνολό τους γιατί αυτές οι 25 περιοχές είναι η κατ’ αρχήν 25 περιοχές.  Αργότερα προφανώς θα υπάρξουν και άλλες. Εμένα με έχουν ενοχλήσει πάρα πολύ τα εξής:

Την προηγούμενη εβδομάδα στην τηλεδιάσκεψη που είχαμε με τον υπουργό και τον υφυπουργό περιβάλλοντος, οι δήμαρχοι της Αττικής υπό τον κύριο Πατούλη, εκεί το ζήτημα ξανατέθηκε και εκ μέρους του δημάρχου και από μένα από μένα πολύ επιδερμικά, αλλά ο δήμαρχος Πόρου το έθεσε επί της ουσίας. Εκεί λοιπόν πρόεδρε αντιμετωπίσαμε μία ειρωνεία εκ μέρους του κυρίου Οικονόμου η οποία για μένα θα πρέπει να απαντηθεί θεσμικά. Είναι αδιανόητα αυτά που είπε ο κ. Οικονόμου, είπε ουσιαστικά με ένα τρόπο πάρα πολύ κακό και πάρα πολύ άσχημο: «…με την ΚΕΔΕ θα τα πούμε». Αυτό είπε. Δηλαδή θα μας δείρει. Δεν ξέρω τι θα κάνει... Με λίγα λόγια ο αρμόδιος υφυπουργός, του θυμίζω εδώ πέρα ότι δεν είναι εκλεγμένος ενώ εμείς είμαστε εκλεγμένοι από τις τοπικές μας κοινωνίες, καταφέρθηκε κατά της και δεν με ένα τρόπο τουλάχιστον ανοίκειο. Και εδώ θα πρέπει ο υπουργός του και ο πρωθυπουργός του να τον ανακαλέσουν τουλάχιστον στη σοβαρότητα.

Δεύτερο θέμα το οποίο με ενοχλεί πάρα πολύ είναι ότι ζητάμε οι δήμαρχοι να δούμε υπουργούς. Όχι ανθυποθεσμικούς του κάθε υπουργείου αγαπητοί συνάδελφοι. Ζητάω σαν δήμαρχος να δω τον Υπουργό εξ για ένα θέμα του υπουργού συγκεκριμένο, αρμοδιοτήτων του συγκεκριμένων και δεν έχω καμία αξίωση να δω το γραμματέα ή τον σύμβουλο του ή τον οτιδήποτε του γραφείου του. Και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά σε αυτή την κυβέρνηση και δεν είναι κομματικό, ή ιδεολογικό το θέμα. Διαχρονικά σε όλες τις κυβερνήσεις είναι αδιανόητο να ζητούν οι δήμαρχοι συναντήσεις με υπουργούς και οι υπουργοί να τους παραπέμπουν σε οποιονδήποτε σχετικό ή μη σχετικό. Και τελικά θέλω να ρωτήσω οι υπουργοί δέχονται τους δημάρχους ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε δήμου;

Συγγνώμη που το λέω αυτό αλλά είμαι και προσωπικά εξοργισμένος και όχι μόνο για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά αλλά και για δικά μου ζητήματα. Υπάρχουν υπουργοί που ξέρετε όποιος θέλει μπορεί να πάει να τους δει χωρίς ραντεβού και θα πω και ονόματα, ο κύριος Θεοδωρικάκος, ο κύριος Λιβάνιος. Είναι πολύ ανοιχτοί, είναι πολύ ανοιχτά τα γραφεία τους για όλους. Αλλά δυστυχώς υπάρχουν και υπουργοί οι οποίοι ούτε στο τηλέφωνο βγαίνουν ούτε ραντεβού κλείνουν με τους δημάρχους και σε παραπέμπουν στον «χ» «ψ» παράγοντα.

Αυτό πρέπει να σταματήσει και πρέπει οι δήμαρχοι είτε είναι ο δήμαρχος Αθηναίων είτε είναι ο δήμαρχος από το Αγαθονήσι, ανεξαρτήτως πληθυσμού να μπορούν να συναντήσουν τον υπουργό για οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί.

Και επίσης και κλείνω με αυτό. Αναφέρει εδώ πέρα η εισήγηση του κυρίου Κουκοδήμου το εξής: «Οι δήμοι στους οποίους προγραμματίζεται η ίδρυση ΠΟΑΥ εντάχθηκαν στο τελευταίο χρονικό πακέτο των δήμων που θα χρηματοδοτηθούν για την εκπόνηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων». Εγώ νομίζω ότι σε αυτό πρέπει εγγράφως η ΚΕΔΕ να ζητήσει αιτιολόγηση από το συγκεκριμένο υπουργείο. Πώς σχετίζεται το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι δήμοι μπαίνουν στο τελευταίο πακέτο για την εκπόνηση των τοπικών σχεδίων αναφορικά με την προγραμματιζόμενη ίδρυση ΠΟΑΥ. Εγώ σαν πρόεδρος της επιτροπής νήσων στέκομαι απόλυτα αλληλέγγυος σε αυτό το ψήφισμα και σε αυτές τις αποφάσεις και ξαναλέω, με ενόχλησε πάρα πολύ η συμπεριφορά του κυρίου Οικονόμου ο οποίος είναι ξεκάθαρο ότι στο θέμα αυτό έχει σύγκρουση συμφερόντων και νομίζω ότι είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να τεθεί και προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα, εφόσον είναι ο μελετητής των συγκεκριμένων μελετών δεν μπορεί ως αρμόδιος Υφυπουργός… Καταρχήν δεν ξέρω αν είναι αρμόδιος, έχει τεθεί ένα θέμα. Ο κ. Χατζηδάκης εκεί παραπέμπει, στον κύριο Οικονόμου. Υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, είναι ξεκάθαρο. Δεν μπορεί οι τοπικές κοινωνίες να απέχουν από αυτές τις διαδικασιες, και να κληθεί εγγράφως ο κύριος Οικονόμου να μας πει τι εννοούσε με αυτό που είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η ΚΕΔΕ άλλα λέει και άλλα κάνει. Κράταγε ένα χαρτί μπροστά του, το είχε μπροστά του, που ήταν η απόφασή της ΚΕΔΕ για το χωροταξικό προφανώς, και ειρωνευόταν την ΚΕΔΕ. Αυτό εμένα με ενόχλησε πάρα πολύ και καταλήγω σε αυτό ευχαριστώ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

20 − 6 =