monadika-trik

Είναι γεγονός πως οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τον τρόπο που τρώμε το φαγητό μας αλλά και το χρόνο που αφιερώνουμε σε αυτό. Μια πολύ συχνή ερώτηση λοιπόν που αντιμετωπίζει ένας διατροφολόγος είναι «τρώω πολύ γρήγορα για να προλάβω, θα πρέπει να μασάω αργά ή γρήγορα την τροφή μου»;

Οπως γράφει η Κατερίνα Νταλέ, διαιτολόγος – διατροφολόγος από την Κύμη Ευβοίας:

Η σημασία της μάσησης

  1. Το μάσημα και το σάλιο διασπούν και ανακατεύουν την τροφή μαζί στο στόμα. Από εκεί η τροφή πηγαίνει στον οισοφάγο.
  2. Ο οισοφάγος σπρώχνει την τροφή στο στομάχι. Το στομάχι κρατά την τροφή ενώ αναμιγνύεται με ένζυμα που συνεχίζουν να την διασπούν, ώστε να μπορέσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε για ενέργεια.
  3. Όταν το φαγητό αφομοιώνεται αρκετά στο στομάχι μας, μετακινείται στο λεπτό έντερο όπου αναμιγνύεται με περισσότερα ένζυμα που συνεχίζουν να το διασπούν.
  4. Τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα απορροφώνται στο λεπτό έντερο.
  5. Τα απόβλητα αποστέλλονται στο παχύ έντερο
  6. Τα υπολείμματα αποβάλλονται μέσω του ορθού και του πρωκτού.

Παρατηρούμε λοιπόν πως η μάσηση είναι απαραίτητη λειτουργία της πεπτικής διαδικασίας. Έτσι λοιπόν για να απαντήσουμε και στο παραπάνω ερώτημα φυσικά πρέπει να μασάμε την τροφή μας αργά.

Πλεονεκτήματα όταν μασάμε αργά: Απώλεια βάρους

Η όρεξή μας και η πρόσληψη θερμίδων ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από ορμόνες. Μετά από ένα γεύμα, το έντερό μας καταστέλλει μια ορμόνη που ονομάζεται γκρελίνη, η οποία ελέγχει την πείνα, ενώ επίσης απελευθερώνει ορμόνες πληρότητας.

Αυτές οι ορμόνες λένε στον εγκέφαλό μας ότι έχουμε φάει, μειώνοντας την όρεξή μας, μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι και μας βοηθούν να σταματήσουμε να τρώμε. Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 20 λεπτά, επομένως το αργό μάσημα δίνει στον εγκέφαλό μας τον χρόνο που χρειάζεται για να λάβει αυτά τα σήματα.

Το να τρώμε όμως πολύ γρήγορα οδηγεί συχνά σε υπερκατανάλωση, καθώς ο εγκέφαλός μας δεν έχει αρκετό χρόνο για να λάβει σήματα πληρότητας. Με απλά λόγια λοιπόν όσο πιο γρήγορα τρώμε, τόσο περισσότερο φαγητό θα έχουμε την τάση να καταναλώσουμε.

Το να μασάμε το φαγητό μας πολλές φορές με πιο αργό ρυθμό μπορεί να μειώσει τη συνολική πρόσληψη τροφής.

Επιπλέον..

Το μάσημα δεν είναι μόνο ένα σημαντικό μέρος της πεπτικής διαδικασίας, αλλά είναι επίσης ευεργετικό για τη γενική υγεία. Το να τρώμε αργά μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής μας με πολλούς τρόπους, όπως:

  • Αυξάνει την απόλαυση του φαγητού
  • Βελτιώνει την πέψη σου
  • Βοηθάει να απορροφήσουμε καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά
  • Νιώθουμε ηρεμία και έχουμε περισσότερο έλεγχο
  • Μειώνει τα επίπεδα άγχους μας

Τέλος αν δεν μασάμε αρκετά καλά την τροφή σου πριν την καταπιούμε είναι πιθανόν να αναπτύξουμε πεπτικά προβλήματα και διατρέχουμε επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο για: πνιγμό, υποσιτισμό αλλά και αφυδάτωση.

Πώς πρέπει να μασάμε την τροφή μας

  1. Μην υπερφορτώνουμε το κουτάλι ή το πιρούνι. Το φαγητό πρέπει να παραμένει σε αυτά χωρίς να πέφτει.
  2. Με το φαγητό στο στόμα, ας κλείσουμε τα χείλη κι ας αρχίσουμε να μασάμε. Η γλώσσα πρέπει να μετακινεί το φαγητό από τη μία πλευρά στην άλλη και το σαγόνι να περιστρέφεται ελαφρά.
  3. Ας μασήησουμε αργά, μετρώντας περίπου μέχρι το 32 σε κάθε μπουκιά τροφής. Τρόφιμα που είναι πιο δύσκολο να μασηθούν, όπως το κρέας και οι ξηροί καρποί, μπορεί να απαιτούν έως και 40 μασήματα ανά μπουκιά. Αντίθετα τρόφιμα με μαλακή υφή μπορεί να απαιτούν πολύ λιγότερα μασήματα όπως 15 ή 20.
  4. Μόλις η μπουκιά χάσει όλη της την υφή, τότε καταπίνουμε

Επιπλέον συμβουλές για να καταφέρουμε να σταματήσουμε να τρώμε γρήγορα

Ας αφήσουμε τα μαχαιροπίρουνα. Το να αφήσουμε το πιρούνι ανάμεσα σε μπουκιές φαγητού θα μας βοηθήσει να τρώμε πιο αργά και να απολαμβάνουμε κάθε μπουκιά.

Ας πάρουμε βαθιές ανάσες. Εάν αρχίσουμε να τρώμε πολύ γρήγορα, ας πάρουμε μερικές βαθιές αναπνοές. Αυτό θα μας βοηθήσει να εστιάσουμε ξανά και να επιστρέψουμε στην πορεία.

Ας απομακρύνουμε τις οθόνες και ηλεκτρονικές συσκευές όπως τηλεόραση, τάμπλετ και κινητό καθώς τρώμε.

Ας επιλέξουμε τροφές που χρειάζονται μάσημα. Ας εστιάσουμε σε ινώδεις τροφές που απαιτούν πολύ μάσημα, όπως λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να προάγουν την απώλεια βάρους.

Ας χωρίσουμε το γεύμα μας σε μικρές μπουκιές. Το να καταναλώνουμε μικρότερες μπουκιές μπορεί να βοηθήσει να επιβραδύνουμε τον ρυθμό κατανάλωσης και να διαρκέσει περισσότερο το γεύμα μας.

Μην ξεχνάμε τα σνακ. Ας αποφεύγουμε την εξαντλητική πείνα. Είναι δύσκολο να τρήμε αργά όταν είμαστε πολύ πεινασμένοι. Για να αποτρέψουμε την πείνα, ας φροντίσουμε να καταναλώνουμε τα σνακ μας.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three + 18 =