proslipsi-tessaron-atomon, δασοπυρόσβεση

🔹Η απλοϊκή, παρ’ ότι όχι λάθος, ερμηνεία είναι γιατί το καθεστώς Μητσοτάκη έχει επενδύσει σε μια δύναμη προταιριανών, που ξεκινάει από τα χαμηλότερα επίπεδα της αστυνομίας με την ενσωμάτωση σε αυτά των ταγμάτων κρούσης της Χρυσής Αυγής. Και που φτάνει μέχρι τα ψηλότερα επίπεδα με αξιωματικούς διεφθαρμένους και ταγμένους στην υπεράσπιση των κύκλων του μαύρου χρήματος, αυτούς που έψαχνε ο Καραϊβάζ. Και έτσι τους επιβραβεύει, έστω και με επικοινωνιακά προκλητικό τρόπο και στιγμή.
🔹 Όμως υπάρχει και άλλο βάθος. Η πυρόσβεση, και ειδικότερα η δασοπυρόσβεση τους θερινούς μήνες, νοείται σήμερα ως αστυνομική επιχείρηση εκκενώσεων, και άστα τα ριμάδα να καούν. Άρα γιατί να επιβραβεύονται οι πυροσβέστες, έστω με εκείνα τα 600 ευρώ εξαγοράς ψήφου?
Εδώ παίζουν αλλά κόλπα, χοντρότερα.
Η αποδασοποιηση που έτσι συντελείται, με περίπου 2.000.000 στρέμματα δάσους εδώ τα τελευταία δύο μόλις χρόνια, προσθέτει σαν αποτέλεσμα ρύπους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή άμεσα (μόνο η φωτιά στην Βόρειο Εύβοια το 20 εξέπεμψε όσο διοξείδιο του άνθρακα έδωσαν στην ατμόσφαιρα το σύνολο του στόλου των αυτοκινήτων μας εκείνη την χρονιά), αλλά είχαν και μια πιο σπουδαία δευτερογενή επίδραση:
Η αποψίλωση των δασών ευθύνεται για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα
Η αποψίλωση των δασών λαμβάνει όμως μόλις το 2,2% της χρηματοδότησης τών δράσεων που εντάσσονται για την προστασία για το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο (εδώ ακόμα χειρότερα).
Η κλιματική αλλαγή έχει αναφερθεί ως η μεγαλύτερη πρόκληση του σύγχρονου πολιτισμού, και πράγματι είναι. Και η διακοπή της αποψίλωσης των δασών είναι ένα σημαντικό βήμα στη μάχη για να σταματήσει η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Ωστόσο, όταν εξετάζετε το ποσό της χρηματοδότησης για το κλίμα που προορίζεται για την αποψίλωση των δασών, κάτι δεν αθροίζεται!
Η προστασία των δασών μας και η προστασία του κλίματος είναι το ίδιο. Στην πραγματικότητα, τα δεδομένα (άντλησα στοιχεία από την μελέτη 2022 της Leaf) αποκαλύπτουν ότι η αποψίλωση μόνο των τροπικών δασών, αυτά που με αντίστοιχες πολιτικές μη κατάσβεσης του Μητσοτάκη ρήμαξαν κιριολεκτικα τον Αμαζόνιο από τον ομοσταυλο του Μπολονσάρο στην Βραζιλία, ευθύνεται για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών CO2
Επιπλέον, αυτά τα επίπεδα εκπομπών υπερβαίνουν τα επίπεδα όλων των επιμέρους χωρών εκτός από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Παρόλα αυτά, η χρηματοδότηση για το κλίμα για την αποψίλωση των δασών αντιπροσωπεύει μόνο 14 δισεκατομμύρια δολάρια από τα διαθέσιμα πάνω από 618 δισεκατομμύρια δολάρια , αντιπροσωπεύοντας ένα μικρό τμήμα 2,2% του συνόλου.
Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό όταν εξετάζουμε το απόθεμα άνθρακα ενός δάσους και τις δυνατότητες δέσμευσης άνθρακα. Στον Πίνακα δείτε πώς συγκρίνονται τα διαφορετικά δάση σε όλο τον κόσμο όταν εξετάζουμε γιγατόνους αποθέματος άνθρακα
Ένα απόθεμα άνθρακα ή μια δεξαμενή άνθρακα αναφέρεται σε ένα σύστημα που μπορεί να αποθηκεύει άνθρακα και να τον απομακρύνει από την ατμόσφαιρα. Τα δάση χρησιμοποιούνται για την αντιστάθμιση πολλών εκπομπών άνθρακα και, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, θα κόστιζε 25 δισεκατομμύρια δολάρια για πρόσθετες αντισταθμίσεις άνθρακα για να αντισταθμίσουν και να αντισταθμίσουν τις αμείωτες εκπομπές.
Αυτό είναι ζωτικής σημασίας επειδή οι αδιάκοπες εκπομπές είναι εκείνες που η ζημιά δεν μειώνεται από τις μεθόδους μείωσης του άνθρακα με ηλεκτρικά αυτοκίνητα κλπ. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ, ισοδυναμεί με μόλις 1,5% των κερδών από εταιρείες του Fortune Global 500 ή ποσό μηδενικό μπροστά στα 74.000δισ$ (74τρισ, περίπου όσα ένα παγκόσμιο ΑΕΠ) που πρέπει να δαπανηθούν σε φαραωνικές επενδύσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας ΑΠΕ, κυρίως με ανεμογεννήτριες στην θέση των ορεινών δασών, για να φτάσουμε στα επίπεδα προ αποψίλωσης του Αμαζονίου από τον Μπολσονάρο μονο!. Ποσό που πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά 25ετια, αφού τόση είναι η ζωή αυτών των μηχανολογικών Φαραωνικών κατασκευών.
Το αποτέλεσμα: μόνο από τις αποσβέσεις αυτών των παγίων, η ηλεκτρική kWh δεν θα πέσει δραστικά κάτω από τα σημερινά επίπεδα της ενεργειακής κρίσης. Άρα ένταση της ενεργειακής και επισιτιστικής φτώχειας και των ανισοτήτων. Ιδιαίτερα σε βάρος των πιο φτωχών χωρών.
Συνολικά, περίπου το 30% των παγκόσμιων εκπομπών απορροφάται από τα δάση κάθε χρόνο. Παρόλα αυτά, 3,75 εκατομμύρια εκτάρια τροπικού πρωτογενούς τροπικού δάσους χάθηκαν το 2021, που ισοδυναμεί με 600 γήπεδα ποδοσφαίρου ανά ώρα.
Γιατί?
✔️Πως αλλιώς θέλεις να σωθεί το τρέχον χρηματοπιστωτικό σύστημα, που περιμένει σαν μάννα εξ ουρανού τον νέο μεγακύκλο δανείων για εκείνα τα 74τρισ$? Κλέφτες θες να γίνουν οι άνθρωποι?
Για πες τώρα τι δεν καταλαβαίνεις για το δούλεμα που πέφτει και ποιού πραγματικά πραιτωριανοί είναι οι επιδοτούμενοι και οι επιδοτωντες με 600 αργύρια? Οι πυροσβέστες είναι επικίνδυνοι! Χαλάνε όλο το πιο πάνω αφήγημα τους.

Δημιουργός του άρθρου:

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seven + 10 =