Στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας έφτασε το πλοίο Euroferry Olympia προκειμένου οι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ να συνεχίσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων στο εσωτερικό του. Οι συγγενείς των 10 ατόμων που αγνοούνται θα διαμείνουν σε κτίρια κοντά στο λιμάνι για να βρίσκονται συνεχώς δίπλα στο σημείο των ερευνών.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή για μεταφορά του πλοίου στον Αστακό έχει προκαλέσει αντιδράσεις με τους συγγενείς των αγνοουμένων να κάνουν λόγο για αδιανόητη καθυστέρηση. Ο Απόστολος Λύτρας, συνήγορος της οικογένειας ενός εκ των αγνοουμένων μιλώντας στο OPEN, σχολίασε ότι «από την στιγμή που ο Λευκορώσος βγήκε ζωντανός από το πλοίο είναι αδιανόητο να μην πάει το πλοίο στην Κέρκυρα και να πρέπει να περιμένουμε άλλες 15 – 17 ώρες για να δούμε τι θα γίνει. Δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση γιατί δεν υπάρχει απάντηση. Αντί να πάει το πλοίο δίπλα στο κοντινότερο λιμάνι, οι λίγε ελπίδες που υπάρχουν πρέπει να εξαντληθούν;» διερωτήθηκε ο κ. Λύτρας ξεκαθαρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο χάνετε πολύτιμος χρόνος.
«Σκεφτείτε οι άνθρωποι να είναι ζωντανοί και αυτέ τις 15 ώρες να έχουμε εν τέλει 10 νεκρούς ανθρώπους», σχολίασε. Αναφορικά με την γυναίκα που δήλωσε ότι ξέρει ακριβώς σε ποιο σημείο ήταν το φορτηγό του άντρα της ο δικηγόρος σχολίασε ότι δεν έχει λάβει απάντηση από τις αρχές για τον αν έχουν φτάσει στο συγκεκριμένο σημείο.
Καταγγελίες για τα μέτρα ασφαλείας μέσα στο πλοίο – Δεν λειτουργούσαν οι πυροσβεστήρες
Πέντε ημέρες μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο Euroferry Olympia, οι καταγγελίες για ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας συνεχίζονται. «Είναι δεδομένο ότι μέτρα ασφαλείας δεν υπήρχαν και μου κάνει εντύπωση το πώς αυτά τα πλοία περνούν τις επιθεωρήσεις» σχολίασε ο κ. Λύτρας. Οι καταγγελίες ταυτίζονται με τα όσα κατέθεσε ο 21χρονος Λεκορώσος που διασώθηκε από το πλοίο. «Υπάρχουν πάρα πολλές ευθύνες και από πάρα πολλούς φορείς. Αυτό είναι δεδομένο. Δεν είναι το μόνο πλοίο που βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση», επεσήμανε ο δικηγόρος.
Προσέφεραν νερό και φαγητό στους οδηγούς μέσα στα φορτηγά
Στα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας μέσα στο πλοίο στάθηκε και ο συνήγορος της οικογένειας του 58χρονου Έλληνα που ανασύρθηκε νεκρός από το πλοίο, Γιάννης Μαρακάκης. Ο δικηγόρος μιλώντας στο OPEN, έκανε λόγο για «παγίδα θανάτου» που λειτουργούσε ανεξέλεγκτα εδώ και πολλά χρόνια. «Η συγκεκριμένη εταιρεία προσέλκυε πελάτες προσφέροντας πολύ χαμηλά εισιτήρια στριμώχνοντας όλα τα οχήματα στα πάρκινγκ και σπρώχνοντάς με τις τακτικές της όλους τους οδηγούς φορτηγών να παραμείνουν στα οχήματά τους. Πολλές φορές τους προσέφεραν νερό και φαγητό εκεί ακόμα και αν είχαν νοικιάσει καμπίνα», τόνισε.
«Αυτό βόλευε και την εταιρεία και τους οδηγούς καθώς οι συνθήκες διαβίωσης στις καμπίνες ήταν άθλιες» πρόσθεσε ο δικηγόρος. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να απομακρύνουν τους οδηγούς από τα πάρκινγκ, ανέφερε ο κ. Μαρακάκης και υπογράμμισε ότι οι πόρτες των οχημάτων δεν μπορούσαν να ανοίξουν καθώς το ένα ήταν κολλημένο στο άλλο. «Θα έπρεπε κάποιος να έχει τη δύναμη να σπάσει το παρμπρίζ», υποστήριξε.
«Οι άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι και η διοίκηση του πλοίου έφυγε για να σωθεί. Η εταιρεία την αμέσως προηγούμενη μέρα είχε περάσει αιφνιδιαστικό έλεγχο. Δεν υπήρχαν πυροσβεστήρες, δεν υπήρχαν μέσα διάσωσης, δεν υπήρχε συναγερμός για να ειδοποιηθούν οι άνθρωποι που ήξερε η εταιρεία ότι κοιμόντουσαν στα φορτηγά», δήλωσε ο κ. Μαρακάκης.
21χρονος Λευκορώσος: Μου ζήτησαν να παραμείνω στο φορτηγό
Αποκαλυπτική για την κατάσταση που επικρατούσε στο μοιραίο πλοίο και τις ευθύνες που βαραίνουν την εταιρεία είναι και η συμπληρωματική κατάθεση του 21χρονου Λευκορώσου οδηγού που διεσώθη μέσα από το φλεγόμενο πλοίο. Ο 21χρονος προχώρησε σε πολύ σοβαρές καταγγελίες υποστηρίζοντας ότι:
- όταν ο ίδιος πάρκαρε το φορτηγό του στο γκαράζ του πλοίου, το πλήρωμα του έδωσε την οδηγία να μείνει στο αυτοκίνητό του
- λίγα λεπτά αργότερα, δίπλα στο όχημά του πάρκαραν και άλλα φορτηγά και οι πόρτες του δεν άνοιγαν
- ήταν η πρώτη φορά που ταξίδευε με το συγκεκριμένο καράβι και θεώρησε ότι αυτή είναι η πολιτική της εταιρείας, έτσι έμεινε και αυτός μέσα στο όχημα
- όταν κατάφερε να βγει από το αυτοκίνητό του την ώρα της πυρκαγιάς αναζήτησε πυροσβεστήρες. Όμως κανένας από τους τέσσερις που βρήκε δεν λειτουργούσε.
Ο 21χρονος σημείωσε ότι με το κινητό του τηλέφωνο έχει καταγράψει πολλές εικόνες και βίντεο μέσα από το φλεγόμενο πλοίο, που αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στη δικογραφία.