Το θέμα της διαχείρισης υγρών λυμάτων του Δήμου Κυθήρων κυριάρχησε στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαΐου, με την δια περιφοράς διαδικασία μέσω e-mail. Ο Δήμος Κυθήρων καλείται να επεξεργαστεί το master plan της μελέτης, με τα σενάρια που έχουν προταθεί. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το οποίο προτείνει η μελέτη, προβλέπονται τα εξής:

  • Διασύνδεση οικισμών με αποχέτευση στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Καψαλίου. Η διασύνδεση περιλαμβάνει τους οικισμούς από Καρβουνάδες, Άγιο Ηλία, Κεραμωτό μέχρι και τη Χώρα (αφορά τους οικισμούς που βρίσκονται πέριξ του κεντρικού δρόμου). Στην διασύνδεση, περιλαμβάνεται και ο οικισμός του Καλάμου.
  • Δημιουργία Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων στον Ποταμό και σύνδεση με το υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο.
  • Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων στην Αγία Πελαγία.
  • Δημιουργία δεξαμενών απόθεσης λυμάτων στο Διακόφτι και στον Αυλέμονα.

Επί του θέματος, τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος του δημοτικού συνδυασμού “Πρώτα ο Άνθρωπος”, Νίκος Μαγουλάς, παρατήρησε ελλείψεις στην μελέτη, με σημαντικότερη εξ αυτών, την απουσία του πρόβλεψης για διασύνδεση με τον βιολογικό του Καψαλίου του δυτικού τομέα της Χώρας. Πρόσθεσε δε, ότι δεν υπάρχει καμία πρόνοια και για τον οικισμό του Μυλοποτάμου.

Από την πλευρά του, ο κος Τριφύλλης (“Κύθηρα-Αντικύθηρα, Μένουμε Εδώ”) αναφέρθηκε σε θέματα υποδομών, εντόπισε λάθη σε επιμέρους στοιχεία της μελέτης, παρατήρησε ότι, κάποια χωριά της βόρειας περιοχής υποτιμώνται στην εξυπηρέτηση από το προτεινόμενο δίκτυο αποχετεύσεων στο σενάριο 3 και έθιξε θέματα χωροθέτησης που, κατά την άποψή του, θα πρέπει να τροποποιηθεί στην περίπτωση της ΕΕΛ Ποταμού, ενώ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της «ευαίσθητης οικολογικά» περιοχής του Μυλοποτάμου, από την οποία «απουσιάζει ειδική λύση». Στην γενική του τοποθέτηση, ο κος Τριφύλλης εμφανίστηκε θετικός όσον αφορά τις προτεινόμενες λύσεις, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει η απαραίτητη χρηματοδότηση.

Σε κάθε περίπτωση, η διευθέτηση των υγρών λυμάτων αποτελεί εμβληματικό έργο για το νησί των Κυθήρων, καθώς αναμένεται να ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό περιοχές, που, επί σειρά ετών δεν εξυπηρετούνταν από το δίκτυο αποχετεύσεων, αναβαθμίζοντας συνολικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Το Kythera.News επικοινώνησε για το θέμα με τον δήμαρχο Κυθήρων, Ευστράτιο Χαρχαλάκη, ο οποίος επικαλέστηκε φόρτο εργασίας και επιφυλάχθηκε να απαντήσει μέσω δελτίο τύπου εντός των προσεχών ημερών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η συνεδρίαση σημαδεύτηκε από τις αντιδράσεις εκπροσώπων της αντιπολίτευσης για τον τρόπο σύγκλησής της (δια περιφοράς) και για τον τρόπο ψηφοφορίας (μέσω e-mail). Ο κος Μαγουλάς μάλιστα, απηύθυνε ερώτημα στα υπόλοιπα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο συμμετέχουν και αν πράγματι έχουν ενεργό ρόλο στην όλη διαδικασία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κος Μαγουλάς εγείρει αμφιβολίες για την συμμετοχή των μελών της Επιτροπής -που πρόσκεινται στην παράταξη του δημάρχου- στις συνεδριάσεις, για το κατά πόσο ακολουθούν τις προβλεπόμενες από την νομοθεσία διαδικασίες ή περιορίζονται σε μια εικονική συμμετοχή.

Δείτε εδώ το προτεινόμενο σενάριο του master plan για τα λύματα.

Δείτε αποσπάσματα από τον χάρτη, με τις περιοχές υλοποίησης του σχεδίου.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

17 + 6 =