energeiaki-ftoxia

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το ελληνικό ΕΣΠΑ (Partnership Agreement) για την περίοδο 2021-2027.

Το ελληνικό ΕΣΠΑ, που είναι το πρώτο που κατατέθηκε και εγκρίθηκε από την Κομισιόν, προβλέπει τη διάθεση ευρωπαϊκών πόρων άνω των 21 δισ. ευρώ για επενδύσεις και κοινωνικά προγράμματα, οι οποίοι θα υπερβούν συνολικά τα 26 δις. ευρώ μαζί με τα 5,3 δις. ευρώ που προβλέπεται να διατεθούν από εθνικούς πόρους.

Εμφαση στις πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, οι πόροι θα στηρίξουν βασικές προτεραιότητες της ΕΕ, όπως την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, ενώ θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού, καινοτόμου και εξωστρεφούς αναπτυξιακού μοντέλου για την Ελλάδα.

Το 30% των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το 55% των πόρων του Ταμείου Συνοχής θα διατεθούν για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας και μείωσης των εκπομπών αερίων καθώς και για μέτρα διαχείρισης των αποβλήτων και του νερού.

Επενδύσεις σε βιώσιμες δημόσιες συγκοινωνίες

Η ανάπτυξη βιώσιμων δημόσιων συγκοινωνιών θα προωθηθεί στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και θα επεκταθεί σε άλλα μέρη σε όλη τη χώρα.

Ενας νέος μηχανισμός διακυβέρνησης θα επιτρέψει περισσότερες επενδύσεις στην προστασία της βιοποικιλότητας. «Τέλος, το ΕΣΠΑ σηματοδοτεί μία στροφή από τις επενδύσεις σε δρόμους υπέρ πιο βιώσιμων τρόπων μεταφοράς», αναφέρει η Κομισιόν.

Πάνω από το 38% των πόρων του ΕΤΠΑ για ΜμΕ

Η προώθηση της κοινωνικής συνοχής είναι ψηλά στην ατζέντα με επενδύσεις στην απασχόληση, την ποιοτική και περιεκτική εκπαίδευση και την εξάσκηση, στις πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες καθώς και στις υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για την κοινωνική ενσωμάτωση, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Η υλοποίηση των επενδύσεων θα συνοδευθεί από βασικές μεταρρυθμίσεις.

Πάνω από το 38% των πόρων του ΕΤΠΑ θα στηρίξουν την έρευνα, την καινοτομία και την ανάπτυξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Το tweet του Μαργαρίτη Σχοινά

«Αλλη μια σημαντική Ευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα σήμερα. Μετά το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το Ελληνικό ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027, το πρώτο που κατατέθηκε και το πρώτο που εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», έγραψε στο Twitter o αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, με αφορμή το tweet της Επιτρόπου Elisa Ferreira ότι συνεχάρη τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που εγκρίθηκε το ΕΣΠΑ της.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 + one =